Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 21. 5. 2016.

| Društvo

Studenti sporta vežbaju sa decom sa autizmom

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
IMG-6418
Vežbe na poligonu mališanima omiljene; foto: JV

Da fizička aktivnost može da kod dece sa autističnim spektrom smanji hiperaktivnost, pojača koncentraciju i pomogne im da razviju doživljaj pripadnosti grupi na delu pokazuju master studenti niškog Fakulteta sporta, koji deci sa autizmom drže nastavu fizičkog vaspitanja.

Svake srede u 17 sati pred vratima Škole sa domom učenika "Bubanj", u čijoj se fiskulturnoj sali održava nastava, roditelji dovode mališane sa autizmom, a oni jedva čekaju susret sa  "profesorima" sa kojima vežbaju od novembra.

Svako dete na času fizičkog dobija instrukcije i pomoć jednog ili dvoje studenata. Oni svom "đaku" daju zadatak - opisuju vežbu koju treba da uradi i pokazuju mu crtež koji to demonstrira.

IMG-6394 Pri vežbanju koriste se rekviziti i crteži koji prikazuju "zadatke"; foto: JVNakon što sami, ili uz pomoć studenata, urade ono što je dogovoreno - otrče s jednog kraja sale na drugi, bace ili uhvate loptu, obore čunj nogom ili prođu preko prepreka na poligonu, mališani zalepe zvezdicu na papir, što treba da ih motiviše da nastave.

Deci ovo mnogo znači jer neka imaju problem sa grubom, a neka sa finom motorikom. Njihova hiperaktivnost se smanjuje ako imaju neku ciljanu fizičku aktivnost - priča Emina Ilić koja na vežbanje dovodi 6-godišnjeg sina Vukašina.

Kako kaže, Vule rado dolazi i odlično je prihvatio studentkinju sa kojom vežba već neko vreme.

Svaka promena kod dece sa autističnim spektrom u početku može da izazove odbijanje. Na primer, imali smo problema sa odlascima kod logopeda. Ali ovo sva deca već u startu prihvataju - kaže Vukašinova majka.

Dodaje da se svi studenti strpljivi i da profesionalno pristupaju ovom poslu. Trude se da mališane zainteresuju i motivišu da predviđene vežbe urade što bolje.

Asistent na grupi predmeta na Fakultetu sporta Bojan Jorgić, koji se u oblasti adaptivnog vežbanja usavršavao na postdiplomskim studijama u Virdžiniji, kaže da je ova nastava, osim za decu, od velikog značaja i za studente koji posle ovakve prakse postaju traženiji na tržištu rada.

Fizička vežba omogućava razvoj motornih sposobnosti i bolje psiho-fizičko stanje dece sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju. Osim toga, cilj je i da studentima, pored teorijskih, pružimo i praktična znanja - kaže Jorgić.

Zato je, dodaje on, ova praksa ušla u redovan program nastave na Fakultetu koji, među fakultetima sporta u Srbiji, ima najviše predmeta posvećenih adaptivnom vežbanju.

Vežbanje u školi "Bubanj" omogućeno je zahvaljujući projektu "Spretno dete" Gradskog udruženja sa pomoć osobama sa autizmom.

Odmah smo naišli na razumevanje Fakulteta sporta, ali i škole "Bubanj" koja nam je ustupila salu. Nećemo se ovde zaustaviti. Planiramo još projekata - kaže predsednik ovog udruženja Predrag Lazarević.

Poziva roditelje dece sa autizmom da ih dovedu na ovu nastavu i uvere se koliko fizička aktivnost za njih može biti korisna. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Марко

    19:32 // 21. 5. 2016.

    Честитке за одличну организацију и сарадњу Градског удружења за помоћ особама са аутизмом, Факултета спорта и физичког васпитања и Школе за децу оштећеног слуха "Бубањ". То је сарадња на добробит свих!
    Др Бојан Јоргић још једном показује шта је научио од најбољих на свету, а то је проф. др Мартин Блок са Универзитета Вирџинија, САД.
    Студенти који раде праксу са њим имају шта да науче од њега.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: