Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 8. 10. 2014.

| Društvo

Tribine o značaju Vojne bolnice u Velikom ratu

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
rusi vojna bolnica
Ruska sanitetska misija u Moravskoj vojnoj bolnici

Povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata u niškoj Vojnoj bolnici u četvrtak, 9. oktobra, od 13 sati biće održane tribine “Stalna moravska vojna bolnica u Velikom ratu“ i “Doprinos stranih državljana, medicinskog osoblja, u Velikom ratu“.

O velikom značaju koji je niška Vojna bolnica, koja se tada zvala Stalna moravska vojna bolnica, imala u Prvom svetskom ratu govoriće pukovnik Mile Ilić iz Vojno-medicinske akademije.

U njoj se 1914. i 1915. godine osim ranjenika lečilo rreko 3.000 ljudi koje je zahvatila epidemija pegavog tifusa, a medicinsko osoblje te bolnice činilo je jedinu srpsku sanitetsku formaciju koja se stigla do Krfa u proboju 1916. godine.

Predavač na tribini “Doprinos stranih državljana, medicinskog osoblja, u Velikom ratu” biće istoričar niškog Istorijskog arhiva Boban Janković.

U znak sećanja na medicinsko osoblje kako Stalne moravske vojne bolnice, tako i lekara i medicinskih sestara iz drugih zemalja, postavljena je i spomen-ploča koja će sutra biti otkrivena.

Tribine organizuju Vojna bolnica u Nišu i Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912–1920. godine Grada Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: