Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 24. 3. 2019.

| Društvo

U Nišu se danas obeležava 20 godina od početka NATO agresije

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
nato bombardovanje
Bombardovanje odnelo na desetine života, kao i mostove, puteve, domove; foto: arhiva

Zvuci sirena za vazdušnu opasnost označili su početak NATO bombardovanja, koje je počelo na današnji dan pre 20 godina i trajalo 78 dana, tokom kojih su građani dane i noći provodili u skloništima. Niš je bombardovan 29 dana, poginulo je 26 civila, a teže ranjeno 60 njih. Dan sećanja na stradale se ove godine obeležava na Trgu kralja Milana, gde se privode kraju pripreme za ceremoniju za koju je najavljen dolazak državnog vrha Srbije.

Naučni radnik i publicista Novica Ranđelović je druge noći od početka bombardovanja počeo da vodi dnevnik "Niš u ratnom plamenu". Zabeležio je da je za 29 dana bombardovanja ispaljeno 324 projektila, a najviše kasetnih bombi (161). U Nišu je uzbune bilo 129 puta - građani su sirene za početak i kraj vazdušne opasnosti čule čak 258 puta.

Kao grad velikog stradanja tokom NATO agresije 1999. godine, Niš je izabran za mesto na kome će se obeležiti Dan sećanja na stradale, a pomen će, kako je najavila Srpska pravoslavna crkva, služiti Patrijarh Irinej. bina Dan sećanja Bina postavljena kod Tvrđavskog mosta; foto: V. K.

Pomenu postradalim u NATO agresiji, koji će služiti Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, prisustvovaće ceo državni vrh predvođen predsednikom Republike Srbije g. Aleksandrom Vučićem kao i najviši predstavnici Republike Srpske. Napadi NATO alijanse započeti 24. marta 1999. godine, trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procenama različitih izvora, poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi, dok su teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, verski objekti i spomenici kulture - navode na sajtu SPC.

Sirene koje su se pre dve decenije svakodnevno oglašavale, građani su mogli da čuju i sinoć oko 20 sati, kada je na kratko Niš bio i u mraku - sve zbog proba za večerašnju državnu ceremoniju.

Iako je ranije godišnjica trebalo da bude obeležena velikom vojno-policijskom paradom, zbog koje je rušen Bulevar Nikole Tesle, manifestacija je odložena, ali se program priprema na Trgu kralja Milana, koji bi trebalo da počne u 20 sati. Niš sirene i mrak Sirene su se oglasile i sinoć, a Niš je na kratko bio u mraku; foto: V. K.

Tokom jučerašnjeg dana održale su se probe hora, a centar grada će od 16 sati biti zatvoren za saobraćaj i linije gradskog prevoza ići će okolnim ulicama. Biće zabranjeno i parkiranje, kao i kretanje preko Tvrđavskog mosta na kome je postavljena bina.

Da se što veći broj ljudi okupi na centralnom niškom trgu pobrinuli su se opštinski odbori Srpske napredne stranke koji "mobilišu" svoje članove, a u obavezi su da prisustvuju, kako tvrde, i zaposleni u Gradskoj upravi. Građane je na svečanost pozvao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović i načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Veteran

    09:50 // 25. 3. 2019.

    Hoce li ponovo da obeca isplatu ratnih dnevnica sada kada nam "dobro ide"?

  • Helena

    07:37 // 25. 3. 2019.

    Sećanje na tužne i teške dane,da se nikada ništa slično ne ponovi i da se nikada ne zaboravi.

  • Rimtu Vamtuki

    22:20 // 24. 3. 2019.

    Zalosno od ovoga praviti promidzbeni program,a zbog takvih budala smo i stradali!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: