Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:33, 22. 3. 2017.

| Društvo

Učenici iz Niša i Leskovca pobedili na takmičenju iz informatike

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Dodela nagrada
Najbolji u kategoriji igra i aplikacija na slobodnu temu; Foto: G. V.

Za razvoj video igre koju je nazvao "Lights out", prvo mesto u informatičkom takmičenju za učenike srednjih škola “RAF Challenge 2017”, osvojio je Nišlija Miloš Vukadinović iz Gimnazije “Svetozar Marković”, dok je drugonagređeni Miroslav Ilić iz Tehničke škole “Rade Metalac” iz Leskovca.

Miloš Vukadinović, niški gimnazijalac i učenik 3. razreda programirao je igricu preko platforme za razvoj kompjuterskih igara Unity, objašnjava njegov mentor Sonja Vlahović. Miloš Vukadinović Planira ozbiljno da se bavo programiranjem - Miloš Vukadinović; Foto: G. V.

Kako sam kaže, programirao je 2D misterija-horor igru, u kojoj igrač zarobljen u mračnom lavirintu sa fenjerom u ruci pokušava da nađe izlaz, prelazeći razne prepreke.

Ocenjivala se inovativnost, funkcionalnost, originalnost igre, kao i dobro napisan program - kazao je Vukadinović.

Ovaj srednjoškolac kaže da se programiranjem bavi "još od malih nogu", ali je u poslenje vreme ozbiljnije posvećen ovom hobiju.

Verujem da će moja strast da preraste u profesiju i nešto ozbiljnije. Trudim se i ova nagrada me stvarno motivisala da nastavim time da se bavim - dodao je Vukadinović.

Prvo mesto na “RAF Challenge 2017” osvojio je još jedan niški učenik, ali u kategoriji video i audio materijala na temu “Igra”. Nagradu je dobio Đorđe Petrović iz Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović”.

Igra "Lights out" Foto: M. V. Niška Elektrotehnička škola dobila je komplet kompjuterske literature zbog toga što je, kako su naveli organizatori takmičenja, motivisala učenike da se u velikom broju prijave na 9. “RAF Challenge”. Međutim, komentar direktora škole "Mija Stanimirović" Aleksandra Veljkovića nismo uspeli da dobijemo jer on nije želeo da razgovara sa novinarima Južnih vesti.

Učenici koji su pobedili na ovogodišnjem takmičenju su, zahvaljujući znanju iz oblasti informacionih tehnologija, dobili lap-top, tablet, mobilni telefon i besplatan kurs “Web Developer” ili u zamenu šestomesečnu pretplatu na časopis “Svet kompjutera”.

Ove godine je na takmičenje koje orgnaizuju Društvo matematičara Srbije i Računarski fakultet iz Beograda, pristiglo više od 100 radova, dok je, kažu, u finalu bilo 37 srednjoškolaca iz Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cujte Srbi

    13:10 // 22. 3. 2017.

    Bravo juznjaci.Hvala vam na ovu prelepu vest.Vi ste nas temelj,vi mladi,pametni,obrazovani.Izvinite sto vam mi stariji nismo obezbedili bolje uslove za zivot i rad.Dajete nam novu energiju da na celu sa vama napravimo bolju,lepsu,kulturniju...i Srbiju i nas jug.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: