Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:19, 21. 4. 2010.

| Društvo

Vranje ostalo bez vode za piće

Autor:Izvor:Vranje Press
foto: travel.rs

Zbog havarija na cevovodu na sistemu vodosnadbevanja "Prvonek", najmanje 50.000 građana Vranja i okoline ostaće bez vode za piće najmanje nekoliko dana, potvrdili su zvaničnici Vranja.

Gradonačelnik Miroljub Stojčić obišao mesto havarije kod Vranjske Banje, ali tokom dana i nakon sednice Gradskog veća nije odgovarao na pozive novinara, prenosi Vranje Press, dok je njegov zamenik dr Igor Andonov naglasio da je "stanje vrlo teško".

- Očekujemo pomoć kako bi smo obezbedili normalno funkcionisanje svih vitalnih odeljenja u Zdravstvenom centru, pre svega ginekologije, nefrologije i hirurgije. Očekujemo cisternu sa vodom za piće u krugu bolnice - izjavio je za Vranje Press, pomoćnik direktora regionalnog Zdravstvenog centra dr Rade Ristić.

Tokom popodneva u vranjskim prodavnicama zabeležena je povećana tražnje vode za piće, a mnogi gradjani su se pitali hoće li sutra biti uredno snadbevanje hlebom, obzirom na najavljenu višednevnu nestašicu vode.

Grad Vranje raspolaže samo jednom cisternom za snadbevanje gradjana pijaćom vodom

- Sva voda namenjena je samo za tehničku upotrebu, ali ne i za piće i kuvanje - rekao je direktora JP "Vodovod", Stojan Dimčić.

Do ponedeljka su na prinudnom odmoru đaci u osnovnim i srednjim školama, a neće raditi ni predškolske ustanove.

Vanredno stanje u vodosnabdevanju u većem broju gradova

Niš

Zbog obilnih padavina u okolini Niša poslednjih dana došlo je do zamućenja nekoliko izvorišta pijaće vode.

Gradski krizni štab proglasio je zbog povećanja zaućenosti vanredne mere u vodosnabdevanju.

- Te mutnoće još uvek nema u gradu. Gradska mreža je potpuno stabilna a voda ispravna i zdrava za piće - kaže Aleksandar Mitić, direktor JKP Naissus.

Mitić objašnjava da je uvođenje vanrednog stanja bilo neophodno kako bi Naissus mogao da sprovede određene procedure i posledice.

- Jako je važno da se napomene da je zamućenje od 6 NTU (jedinica za merenje zamućenja vode) toliko malo da nije vidljivo golim okom. Taj stepen zamućenja nema nikakav značaj kad je u pitanju kvalitet vode za piće. Mnogo je važnija mikrobiološka ispravnost a tu nema nikakvih problema - kaže Mitić.

Svrljig

Štab civilne zaštite opštine Svrljig doneo je odluku o uvođenju vanrednog stanja u vodosnabdevanju Svrljiga i hitnoj proveri ispravnosti vode za piće iz svrljiškog vodovoda.

JKSP Svrljig je upozorilo građane da je došlo do narastanja vodotoka i zamućenja vode, sa predlogom da se isključi izvorište Rumenjak i zahtevalo uvođenje vanrednog stanja u vodosnabdevanju.

U skladu sa upozorenjem ovog preduzeća, štab Civilne zaštite je održao sednicu kojom je predsedavao načelnik Milija Miletić, na kojoj je, pored odluke o uvođenju vanrednog stanja u vodosnabdevanju, naloženo da se hitno u Institutu za javno zdravlje u Nišu proveri mikrobiološka i hemijska ispravnost vode iz svrljiškog vodovoda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: