Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 15. 3. 2017.

| Ekonomija

Mnogo žalbi građana na komunalne usluge, EPS zatvoren prema potrošačima

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Plaćanje računa
15. mart Svetski dan potrošača; Ilustracija; Foto: Flickr; Kate Hiscock

Novi Zakon o zaštiti potrošača je usvojen pre 2 godine, ali je ocena predstavnika kupaca, na Svetski dan zaštite potrošača, da se on ne primenjuje u dovoljnoj meri. Centru za zaštitu potrošača "Forum" u Nišu najviše se javljaju građani sa pritužbama na komunalne usluge i ispravnost tehničkih aparata.

Samo tokom prošlog meseca "Forumu" se javilo više od 40 Nišlija zbog prigovora na komunalne usluge, a žalbi je, prema rečima predsednika Centra Jovana Jovanovića, bilo i na usluge Elektroprivrede Srbije. Ipak, ovo državno preduzeće je, tvrdi Jovanović, najzatvorenije prema kupcima.

EPS je zatvoren, oni su posebna priča. Imaju na sajtu telefone za reklamacije na koje se niko ne javlja. Nisu ispunili zahtev da formiraju Komisiju za rešavanje sporova gde se nalaze predstavnici organizacija za zaštitu potrošača, i o tome smo obavestili Ministarstvo. To su i dalje neki međupartijski odnosi, tako da je to tabu tema i tu smo u pat poziciji - objašnjava Jovanović.

U gradskim javno-komunalnim preduzećima "Forum" ima svoje predstavnike u Komisijama za reklamacije, a Jovanović kaže da se žalbe prema Vodovodu i Toplani ipak rešavaju pozitivno ukoliko je potrošač u pravu.


Zakon o zaštiti potrošača uglavnom krše trgovci tehnikom

Predsednik "Foruma" kaže da kod trgovaca i dalje postoji otpor kada se kupci žale na proizvod, a najviše je reklamacija na mobilne telefone, lap-topove, televizore i ostalu tehniku. potrošačke korpe Zakon o zaštiti potrošača se još ne primenjuje u potpunosti; Foto: Flickr; Bev Sykes

Zato, dodaje, uglavnom moraju da angažuju sudskog veštaka, posle čijeg zaključka trgovci drugačije reaguju.

U prvih 6 meseci od kupovine kad dođe do neispravnosti smatra se da je proizvod imao skrivenu neispravnost i ne može trgovac da otklanja nedostatak popravkom bez izričite saglasnosti potrošača. Inače kupac ima pravo na zamenu ili raskid ugovora - objašnjava Jovanović.

Potrošači koji angažuju veštaka preko Foruma, dodaje, ovu uslugu plaćaju 1.000 umesto 10.000 dinara. 

Ako bi trgovci ili pružaoci usluga odbili da sprovedu reklamaciju posle veštačenja, to nam je dobra osnova da idemo na sud. Ipak, 80 % sporova se reši van suda - dodaje Jovanović.

Inače, i dalje je veliki broj reklamacija na obuću, ali je, objašnjava, problem što trgovci ovom robom imaju sertifikat ovlašćenih laboratorija, što se, dodaje, teško osporava.


Zakon solidan, ali primena slaba

Jovanović kaže da ima pomaka u primeni Zakona o zaštiti potrošača, ali da još mnogo mora da se radi na tome uz veću podršku Ministarstva finansija i tržišne inspekcije.

Ima pomaka, jer smo ušli u javna preduzeća, učestvujemo u donošenju odluka koja se tiču potrošača, ali sve je još u začetku, treba podrške organa vlasti. Tu su zakonske obaveze, ali se ne insistira na primeni. Zakon je sasvim solidan, ali ne vredi ako ga ne primenjujemo - ističe Jovanović.

Inače, niška tržišna inspekcija je u 2016. donela 12 rešenja za otklanjanje utvrđene nepravilnosti i, kako su saopštili iz ovog organa, podneli su Prekršajnom sudu 12 zahteva za pokretanje postupka. Oni su tokom prošle godine imali ukupno 127 prijava građana, što je, kako su naveli, skoro duplo manje nego u 2015.

Imajući u vidu broj redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora, konstatujemo da je u 9,44 % inspekcijskih kontrola utvrđen prekršaj zbog kojeg je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka - saopštili su iz tržišne inspekcije.

Telefon dežurnog tržišnog inspektora je 018/515-522, nalaze se u Ulici Strahinjića Bana bb, a građani i predstavnici potrošača mogu slati prijave i na mejl [email protected].

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • POŽAR U EPS-u NIJE IZBIO SLUČAJNO-UNIŠTAVAJU DOKAZE

    13:42 // 15. 3. 2017.

    Jedan od predsednickih kandidata, tvrdi da
    placamo najnizu cenu struje u okruzenju.
    Ja u proseku placam 2-5 hiljada mesecno.
    Za Januar mi je stigao racun od 62.000 rsd.
    Bas me zanima ko to u okruzenju placa 500€
    struju za porodicni stan od 70m2 za 1 mesec.
    Nece ovo da prodje nekaznjeno na izborima.
    Verujem da bi rekli da je sve po zakonu.
    Samo me zanima po kom zakonu.
    Ovo je organizivani kriminal.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: