Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:03, 14. 2. 2018.

| Ekonomija

Niški "Leoni" zadovoljan radnicima, najavljuju zapošljavanje još 1.200 ljudi

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Leoni radnice
Očekuje prijem još 1.200 radnika; Foto: M.Z.

Iako je predsednik Aleksandar Vučić niški Leoni otvorio još jula prošle godine, kako kažu u kompaniji, fabrika nije u potpunosti završena, a trenutno u njoj radi 1.000 ljudi, dok se pun kapacitet očekuje do kraja sledeće godine. Plan je da u pogonima Leonija u Nišu, do kraja 2019. bude 2.200 radnika.

Leoni spolja Prilaz Leoniju; Foto: M.Z.Pogon Leonija u Nišu, preko puta KP Doma, otvorio je vrata javnosti. Više od polovine unutrašnjosti fabrike pokrivena je radnicima za mašinama, koji sklapaju instalacije za "BMW" automobile. Drugi deo pogona biće popunjen radnicima do kraja 2019, kako kaže direktor Leonija za Srbiju Klement Saks.

Fabrika će ove godine biti kompletno završena, a do kraja sledeće godine biće postignut pun kapacitet. Izuzetno smo zadovoljni radnicima u Srbiji, to je jedan od razloga za povećanje, vrednujemo kako oni rade, vrednujemo učinak. Zadovoljni smo saradnjom i sa državom i sa lokalnom samoupravom - kaže Saks.

Leoni kantina Moderna kantina Leonija; Foto: M.Z.Dvoje radnika, izabranih od strane kompanije da razgovaraju sa novinarima, od kojih je jedan šef smene, naveli su da su zadovoljni radom u Leoniju, kao i da mogu da napreduju. Grad Niš ustupio je zemljište ovoj nemačkoj firmi za gradnju fabrike, a država daje subvencije po zaposlenom.

Leoni unutra Drugi deo koji čeka nove radnike; Foto: M.Z.Menadžment je predstavio novu kantinu živopisnog enterijera, a ukazano je i na brojke koje govore o poslovanju ove kompanije. Pohvalili su se i doprinosom povećanju nataliteta u Srbiji, pa je Klement Saks naveo da je rođeno 650 beba u fabrikama nemačke kompanije.

Ukupan doprinos budžetu Srbije je više od 13 miliona evra u 2017, od doprinosa za radnike, poreza na dobit i carinskih taksi. Leoni je jedan od 10 najvećih izvoznika u Srbiji, a ukupan obrt sa domaćim dobavljačima u 2017. bio je više od 28 miliona evra - prezentovao je Saks.

Kako navodi Saks, u 3 fabrike na jugu Srbije - u Nišu, Prokuplju i Malošištu uloženo je blizu 24 miliona evra u 2017. Trenutno je zaposleno 5.835 radnika, a od dolaska u Srbije napravljeno je ukupno 1,5 miliona kablova.

Napominju i da su uložili 300.000 evra u igrališta, vrtiće i sportske klubove, podsećaju da su sponzorisali "Nišvil". Obećano je da će uskoro biti izabrano 15 studenata sa tehničkih fakulteta koji će primati po 20.000 dinara.

Leoni maketa Prikaz kablova jednog bmw-a; Foto: M.Z.Najavljena je još jedna fabrika Leonija u Srbiji, u Kraljevu, gradnja će početi jula 2018, a vrednost investicije je preko 60 miliona evra.

Inače, u Nišu i Prokuplju se sklapaju kablovi za "BMW", u Malošištu za "land rover" i "jaguar", a u Kraljevu će se sastavljati instalacije za "mercedes".


Leoni: Uložili smo više nego što smo dobili od Srbije

Dok navode da je prosečna plata poslovna tajna zbog konkurencije, iz Leonija naglašavaju da su za plate zaposlenih i za investicije uložili mnogo više od subvencija koje su dobili od države.

Od 2009. dobili smo 24 miliona evra subvencija iz budžeta Srbije, od najavljenih 32. Za plate zaposlenih dali smo do sad ukupno 109 miliona evra, pa je oko 30 miliona evra vraćeno u budžet Srbije kroz porez na zarade. Investicije u hale i opremu iznosile su 75 miliona evra - navode iz menadžmenta.

Dodaju da su plate redovne, a da je u trening i razvoj zaposlenih u 2017. uloženo 105.000 evra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad

    02:24 // 30. 6. 2018.

    Leoni je zadovoljan i to je ,,najbitnije". Što se državni vrh ne zapita jesu li radnici zadovoljni robovlasnickim sistemom, platama, svakodnevnim prekovremenim radom, radnim subotama i nedeljama, lošom organizacijom posla i neznanjem nadredjenih u tim fabrikama kako u Nišu tako i u Prokuplju. Potpuno se slažem sa predhodnim komentarom u kome je napisano da treba da se organizuje štrajk.

  • Rajko

    11:52 // 16. 2. 2018.

    A mi sto smo zaposljeni preko opstine - biro radimo za 5000 dinara mesecno. Sram da bude sve koji kazu da su zadovoljni. Eksplaracija ljudske radne snage. Zasto se ovakvi pogoni ne otvaraju u blizini Bgda? Pa zato sto niko nece da radi za 200-250 eura mesecno.

  • Milisav

    20:18 // 15. 2. 2018.

    Sve, i da su komentari nekorektni, tendenciozni, stranački obojeni i da je u njima malo istine, ipak pred Državom stoji pitanje - Ne greši li se u strategiji privlačenja stranih investitora. Drugo, njih je i u Vojvodini, a opet se od "Prečana" ne čuje zapomaganje. Istina, svaka je kompanija priča za sebe. Ali?
    Mala računica.
    10.000 € = 5 mlekulja = 200 l mleka...i da Država garantuje plasman

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: