Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 22. 2. 2016.

| Kultura

Izložba "Prvi svetski rat u porodičnim albumima"

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
prvi svetski rat
Studenti predstavili svoje pradede i čukundede koji su učestvovali u ratu

U niškoj galeriji Paviljon u Tvrđavi u utorak 23. februara u 19 sati biće otvorena izložba koju čine fotografije i memorabilije iz fundusa porodica studenata, kao i dizajnerski radovi studenata grafičkog, interaktivnog i modnog dizajna Univerziteta Metropolitan.

Ideja multimedijalne izložbe “Prvi svetski rat u porodičnim albumima”, kako kažu organizatori, jeste da se ukaže na važnost svih učesnika rata, kako onih sa visokim vojnim činovima i odlikovanjima, tako i običnih vojnika, koji se sa ponosom pominju u porodičnim istorijama. studenti prvi svetski rat Novak Djoković - pradeda studentkinje Milene Djoković

Ukazujući na značaj privatnih kolekcija u kreiranju slike o istorijskim događajima autorka projekta prof. Svetlana Smolčić Makuljević kaže da izložbom žele da ožive sećanja na sve heroje, svedoke i žrtve Velikog rata.

Ovom prilikom studenti su napravili interaktivni album i mapu sa spomenicima rata, video zapise i dokumentarni film sa fotografijama iz albuma  predaka, kao i likovne ilustracije vojničkih uniformi i modele haljina inspirisane odevanjem iz perioda Prvog svetskog rata - objašnjava profesorka Makuljević.

Izložba rezultat saradnje Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Univerziteta Metropolitan. Biće otvorena za posetioce do 8. marta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • CVETKO prvi

    16:30 // 22. 2. 2016.

    3... KOJA je danas neshvatljiva i svima nama STRANA!
    Šta se dešava , sa nama Srbima, nepoznato je svima a pogotovo nama samima! Da li smo pogrešili u vaspitanju dece ili nas je komunizam izvitoperio , prepustiću kvalifikovanijima od mene !
    Izvinjavam se onima , koji misle da su gradska deca , to je njihovo pravo i nemam ništa protiv !
    Pozdrav svim Srbima !

  • CVETKO prvi

    16:23 // 22. 2. 2016.

    2... samo u sećanju potomaka i nisu ovekovečeni slikama ! Srbija je bila "zemlja seljaka , na brdovitom Balkanu" , gde mnogi nisu ni razmišljali o slikanju...beda i sirotinja a svaka porodica je imala po 5-oro , 6-oro dece koje je valjalo ishraniti i vaspitati u duhu pravoslavlja i poslati ih da brane "Kralja i otadžbinu" , što su oni i uradili , sa pesmom i nesebičnom požrtvovanošću ...

  • CVETKO prvi

    16:18 // 22. 2. 2016.

    Čestitam studentima,svaka čast !Dobro je kada ima takvih LJUDI,koji znaju istoriju svog naroda!
    U "Velikom ratu" 1914-1918.god. nije bilo srpske porodice,koja nije izgubila barem jednog člana! Mnogim poginulima se i ne zna mesto gde su sahranjeni /na žalost/,jer se išlo iz borbe u borbu te su sahranjivani zajedno sa Austrougarima.Dobro je kada ima slika učesnika jer,ne zaboravimo,da mnogi postoje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: