Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:51, 19. 10. 2017.

| Kultura

Nikola Džafo izlaže u Oficirskom domu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
dzafo
Izazivači osećanja 1984; GLSU

Novosadski umetnik Nikola Džafo predstaviće niškoj publici svoje radove iz osamdesetih godina, ali nešto najnovije - slike velikog formata pod nazivom “Večera za zeca”. Izložba se otvara u petak 20. oktobra, u 18 sati.

Džafo je rođen 1950. godine i u višegodišnjoj karijeri poznat je po svom aktivizmu devedesetih godina kada je umetnost izveo iz galerija, boreći se za društvene vrednosti i umetnički dignitet.

Idejni je tvorac i pokretač grupe LED ART (1993), sa kojom kreira i realizuje više od trideset projekata. Suosnivač je Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (1995) i Multimedijalnog centra “Led art” u Novom Sadu (2000). 2000. godine pokreće Art kliniku, s utopijskom idejom da umetnost može da menja i leči svet, a 2013. godine učestvuje u pokretanju i formiranju Šok za Druge - pišu iz niške Galerije savreme likovne umetnosti.

Za izložbu koju će videti i Nišlije kritičari kažu da sadrži “prizore grotesknih kirhnerovskih figura vojnika bez šaka, muških voajera i ženskih nagih tela u situacijama nagoveštaja mogućeg nasilnog čina”. To je na izvestan način, kako kažu, “umetnikovo predviđanje društvenog i moralnog pada te destrukcije koja će zadesiti ovdašnje prostore”.

Dela aktuelnog ciklusa svojom citatnošću nastavljaju niti pronicljivih opservacija društveno-političke realnosti, sa jedinstvenim motivskim i simboličkim potencijalom koje u delu ovog autora zauzima zec - piše u najavi izložbe.

Iz GSLU poručuju da ova izložba pruža mogućnosti valorizacije slikarske prakse Nikole Džafa u okvirima njegovog umetničkog i rada u kulturi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pikaso iz Pozarevca

    16:45 // 19. 10. 2017.

    Uglavnom su izlozbe prilagodjene odraslima, koji ih u pedesetim godinama starosti posecuju i pokusavaju da shvate umetnicka dela i sta ona predstavljaju. Izlozbe treba priredjivati osnovcima i srednjoskolcima i uciti ih o umetnosti kroz izlozbe u tom dobu kroz dela nasih i stranih umetnika. U pedesetim godinama zivota je vec kasno za kulturu, a znanje i navike se sticu od malena.

    • niš

      22:44 // 19. 10. 2017.

      Zašto je kasno u pedesetim? Debelo se ne slažem. Uvek je pravo vreme za dobre i pozitivne stvari.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: