Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:53, 5. 4. 2010.

| Kultura

Otvorena likovna kolonija u Đavoljoj Varoši

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti

Otvaranjem međunarodne likovne kolonije “Bele crkve”, zvanično je otvorena ovogodišnja turistička sezona u Đavoljoj varoši nadomak Kuršumlije.

Kolonija se po 15. put organizuje u cilju promocije turizma u ovom kraju, a pored likovnih umetnika iz naše zemlje, učesnici desetodnevne likovne kolonije u Đavoljoj Varoši su i slikari iz Austrije, Rusije, Hrvatske, Slovačke i po prvi put ove godine gosti iz Koreje.

Za proteklih 15 godina, urađeno je oko 700 slika, koje se nalaze na svim kontinentima.

- Ovaj prirodni feonen deluje nestvarano i iznova predstavlja ispiraciju za nas umetnike - ističe Anica Savić slikara iz Niša i jedna od 24 učesnika ove tradicionalne likovne kolonije koji će na licu mesta oslikavati fascinantne 202 zemljane figure ali i okolnu prirodu.

Jedan od učesnika kolonije je i prof. dr Beung Kun Sou, koji je sa suprugom doputovao iz daleke Južne Koreje. Oduševljen prijemom domaćina kaže da je ovo jako interesantna prirodna pojava koja je veoma inspirativna za umetnike.

- Moj prvi utisak je bio da će se figure u Đavoljoj Varoši srušiti već nakon prve kiše ili jačeg vetra, ali su mi domaćini objasnili da su one tu vekovima – ističe Sou i naglašava da ambijent daje posebnu motivaciju umetnicima.

Posle završetka rada kolonije biće priređena izložba, a pored likovnih umetnika narednih dana očekuje se da veći broj inostranih turista poseti ovaj spomenik prirode koji će pored dnevnih, moći da upriliče i noćne posete samom lokalitetu.

- Posete figurama biće još atraktivnije noću uz svetlosne efekte koji obasjavaju 202 zemljane figure jer je u osvetljenje spomenika prirode uloženo oko tri miliona dinara. Istovremeno očekujem da će posetioci dolaziti i u okolnu Prolom banju gde ih za ovu turističku sezonu očekuju renovirane sobe po nanovijim evropskim strandardima – kaže Zlatko Veljović direktor Prolom banje.

Preduzeće ”Planinka”, koje upravlja Đavoljom Varoši, nastavlja sa promocijom ovog spomenika prirode u svetu. Veljović, ističe da će u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije promovisati kuršumlijski prirodni fenomen na sajmu turizma u Kini u junu mesecu ove godine.

Očekuje se rekordna poseta

Od nominacije za jedno od Sedam svetskih čuda prirode, jula 2007. godine, ovaj prirodni fenomen do sada je posetilo oko 150.000 domaćih i inostranih turista, dok se ove godine očekuje rekordna poseta od oko 70.000 posetioca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: