Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 11. 8. 2017.

| Kultura

Rege, balkanske i američke džez zvezde večeras na “Nišvilu”

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Maks-Kocetov;-foto:-JV-J.-A
Maks Kočetov sa svojim bendom otvara drugo veče "Nišvila"; foto: JV/J. A.

Muzika za svačiji ukus večeras će se čuti u niškoj Tvrđavi, jer drugo festivalsko veče otvara bugarska pevačica Kamelia Todorova sa triom, a nakon nje će specifičan post-bop zvuk dočarati “Maks Kočetov bend”. Na binu će izaći i velike rege zvezde Alfa Blondi i “Del Arno bend”, a sve će začiniti i američke zvezde - džez bubnjar Al Foster i “ženski Leni Kravic”, 25-godišnja Nik Vest.

Bubnjar Majlsa Dejvisa, jedan od najboljih i najsvestranijih džez bunjara Al Foster, nastupiće večeras sa svojim kvinetetom, a pred “Nišvil” publikom sviraće u čast Čarlija Parkera. On će prvi put nastupiti na niškom džez festivalu, a publika može da očekuje “dobar gruv” i mnogo energije.

Mlada basistkinja i pevačica Nik Vest je prepoznatljiva po fank zvuku, a kritičari je smatraju naslednicom čuvenog Princa.

Sinonim za rege i muzičar koji nosi epitet “Afrički Bob Marli”, poznat je i po humanitarnom radu, a večeras će pomoći publici da se zabavi uz zvuke regea koje prate “angažovani tekstovi”. Sa Alfa Blondijem (pravo ime Sejdon Kon) će na bini biti i desetočlani bend “Solar Sistem”.

Drugo festivalsko veče zatvoriće “Del Arno Bend”, rege grupa iz Beograda, inače prvi autorski rege bend u bivšoj SFRJ.


Drugo festivalsko veče otvara “Maks Kočetov bend”

Iako je do sada nekoliko puta nastupao sa drugim muzičarima, Maksu Kočetovu će ovo biti prvi put da na “Nišvilu” izvodi autorske pesme, a sa njim će na sceni biti i mladi muzičari. Klavir će svirati Sava Miletić, kontrabas Milan Pavković i bubanj Predrag Milutinović, koji je juče nastupao sa Vasilom Hadžimanovim.

Osim što izvode autorske numere, specifični su po post-bop muzici. Inače Kočetov (alt i sopran saksofon) je “srpski zet”, iz Ukrajine je, ali od 2006. godine živi i radi u Beogradu.

Nastupao sam već 4, 5 puta, ali ću ove godine izvoditi svoje kompozicije. U Ukrajini sam završio džez koledž, onda specijalizaciju u Nemačkoj, pa sam se preselio u Beograd i danas sam tu. Drago mi je što sam ponovo na “Nišvilu” - naveo je Kočetov. Kamelia-Todorova;-foto:-JV-J.-A Kamelia Todorova peva večeras na "Nišvilu"; foto: JV/J. A.

Bugarska umetnica Kamelia Todorova, koja je džez zavolela zahvaljujući ocu koji je pedesetih slušao uglavnom ovu vrstu muzike, večeras će pevati uz pratnju tria Jivka Petrova, sa kojim bubnjeve svira Dimitar Semov, a bas Veselin Veselimov.

1977. godine sam započela karijeru kao džez muzičar. Pre toga sam bila deo ekperimentalnog teatra, gde svi mogu da igraju, sviraju i pevaju. Tada sam počela da učim. Počela sam da učestvujem na festivalima. Ovo je prvi put da sam pozvana da nastupim na “Nišvilu” - kaže Todorova.

Podsetimo, "Nišvil" džez festival je počeo sinoć, a sa nekoliko hiljada ljudi Peti Ostin je proslavila 67. rođendan, a Bisera Veletanlić je dobila nagradu za životno delo. Festival traje do nedelje 13. avgusta.


Satnica druge večeri “Nišvila”

19:30 - 20:15 "Maks Kočetov Band" (Srbija / Ukrajina)

20:20 - 21:10 Kamelia Todorova i JP3 Jivko Petrov Trio (Bugarska)

21:15 - 22:10 "Al Foster Kvintet" (USA)

22:15 - 23:15 Nik Vest (USA)

23:20 - 00:40 Alfa Blondi (Obala Slonovače / Francuska)

00:45 - 01:45 "Del Arno" Bend (Srbija)

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: