Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:42, 1. 11. 2023.

| Kultura

Spomen-česma u selu Potočić kod Prokuplja čuva sećanja na slavne borce

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
spomen-česma
Spomen-česma sa imenima 119 učesnika ratova iz sela Potočić; Foto: Lj. M.

Na manje od 10 kilometara od Prokuplja nalazi se selo Potočić koje je, kao i većina u topličkom kraju, iznedrilo junake i heroje u Prvom, Drugom i ratu tokom NATO agresije, ali je jedno od retkih koje je sačuvalo sećanja na njih. Zahvaljujući ljudima dobre volje, pre svega Ratomiru Timotijeviću - Timu koji živi u Beogradu, a potiče iz tog kraja, u centru sela napravljena je spomen-česma na kojoj su upisani svi učesnici ratova od 1912. do 1999. godine.

Timotijević kaže da je na spomen-česmi ugravirano 119 imena boraca iz tog sela u ratovima od 1912-1999., od kojih je njih 34 dalo svoj život za odbranu otadžbine. spomen-česma Spomen česma u znak sećanja na slavne pretke; Foto: Lj. M.

Ova spomen-česma, delo akademskog vajara Čedomira Ristića, nastala je kao simbol rešenosti potomaka slavnih boraca iz Potočića da sačuvaju sećanje na svoje pretke. Ovde su upisana imena naših komšija, rođaka, prijatelja kao znak zahvalnosti za sve što su uradili i žrtvovali, ali i znak sećanja za buduće naraštaje. U slavnu istoriju Toplice upisana su imena i žitelja tog sela koji su se borili za slobodu ne samo svog kraja, već i čitave Srbije od 1912. do poslednjeg rata 1999. godine - rekao je Timotijević.

Spomen-česma zvanično je otvorena 2020. i od tada se svake godine krajem oktobra održava parastos nastradalima u prisustvu predstavnika crkve, meštana, SUBNOR-a i poštovalaca ove tradicije. ratomir timotijević Ratomir Timotijević sagradio spomen-česmu u znak sećanja; Foto: Lj. M.

Česmu smo renovirali i nadogradili spomenik koji na vrhu ima krst i ikonu Svetog Jovana. Crvene granitne ploče su odabrane kao simbol prolivene krvi za slobodu svoje zemlje, a na spomeniku je izgraviran grb Kraljevine Srbije, zvezda petokraka i biljka srpska ramonda kao simbol mira i pomirenja. Želja mi je bila da pomirim istoriju i veru u ovom kraju, četnike, partizane, ateiste, vernike koji su ginuli za slobodu - tvrdi Timotijević.

Selo Potočić se nalazi na 9 kilometara od Prokuplja u blizini državnog puta Prokuplje - Kuršumlija. Prostire se na površini od oko 512 hektara, a po popisu iz 2011. godine imalo je 323 stanovnika.


Monografija o selu u 119 slika

Kako bi još više ostali trag i sećanja na učesnike ratova i nastradale iz sela, Ratomir Timotijević je objavio i monografiju Potočića u 119 slika. spomen česma Predstavnici Muzeja u Prokuplju odali zahvalnost Timotijeviću; Foto: Lj. M.

Knjiga je podeljena u tri dela, u prvom delu prikazao sam 17 slika starih kuća u kojima je nekada bujao život, danas su prazne, puste i pred samourušavanjem. U drugom, čitaoci mogu videti fotografije kako smo započeli gradnju ckve koja nažalost nije sagrađena, a u trećem su fotografije nastale tokom izgradnje spomen-česme, ali i neke sa seoskog groblja kao znak da i te naše prretke nismo i nećemo zaboravitu - dodaje Timotijević.

U monografiji se nalaze i fotokopije tekstova koji su objavljivani tokom izgradnje spomen-česme, a za Timotijevića je ovo još jedan spomenik, pisani trag kojim on želi da izrazi ljubav i zahvalnost svom zavičaju, ali pre svega oda poštu učesnicima i žrtvama ratova iz tog kraja.


Od otpravnika vozova do darodavca, pesnika i književnika

Ratomir Timotijević - Tim rođen je 1943. godine u Potočiću, ali je nakon završene osnovne škole i dve godine Gimnazije školovanje nastavio u Beogradu, gde je upisao Železničku školu u Zemunu.

Nakon diplome saobraćajnog inženjera, dobija diplomu i FON-a, a put od običnog radnika do čoveka koji ima svoju firmu bio je trnovit i pun izazova.

Timotijević je sada penzioner i slobodno vreme provodi sa književnicima i umetničkim dušama sa kojima organizuje pesničke večeri uz recitovanje poezije i muziku. spomen-česma Meštani sela na parastosu učesnicima ratova iz Potočića; Foto: Lj. M.

I sam ponešto napišem, komponujem muziku na svoje tekstove. Izdao sam do sada antologiju "Duše topličkih pesnika", kao i knjige "Život je poezija" i "Tim i prijtelji" u kojoj su objavljene pesme 49 značajnih srpskih i topličkih pesnika, ali i dvadesetak mojih pesama i CD sa 14 pesama koje izvode znameniti srpski ansambli i pevači - kaže Timotijević.

Za svoj rad dobio je brojna priznanja, od nagrade Sveti Prokopije koju dodeljuje Grad Prokuplje do internacionalnog priznanja na za rad na kulturnom polju koje dodeljiuje Akademija Ivo Andrić.

Osim toga, dobitnik je i nagrade Blagodarje koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije, iz Vranja je stigla nagrada Borin pečat i Povelja Jug Bogdan koju dodeljuju Toplički okrug i crkva u Kondželju.

Redovni je učesnik Drainčevih književnih susreta u Prokuplju, a ne retko i finansijski pomaže tu manifestaciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Timotijević Boban

    11:02 // 4. 11. 2023.

    Dosta imena učesnika i stradalnika nije upisano.
    Kao na primer moje ime.
    Ja koji sam učesnik bitaka u oslobađanju Golđana,Rznića ,Šapteja,Junika,Bitke za Košare
    Nije upisano
    Moj stric nije dovoljno informisan.
    Marketing i zarada od marketinga su mu pomutile razum.

  • Decak

    22:24 // 1. 11. 2023.

    Veliki pozdrav Ratomiru i zahvalnost za ovaj nesvakidasnji spomenik na kome se nalaze 119 imena ratnika, krst, Sv Jovan, grb Kraljevine Srbije, crvena petokraka i srpska ramonda. I sveza voda !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: