Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:41, 21. 2. 2014.

| Politika

Zloupotrebe u izborne svrhe se nastavljaju

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
partizacija-javnog-prostora.jpg

Nakon što je pre nekoliko dana obaveštenja o poseti predsednika SNS Aleksandra Vučića Nišu slala Služba za poslove gradonačelnika, sada je poziv za partijske aktivnosti iste partije distribuiran iz kabineta predsednika Opštine Palilula.

Zakonom zabranjena bilo kakva upotreba javnih resursa u političke svrhe, ali niški političari na to ne obraćaju pažnju.

Ovog puta sa zvanične e-mail adrese Opštine Palilula medijima je dostavljen izborni plakat sa likom lidera SNS Aleksandra Vučića i poziv za predizborne izborne aktivnosti Srpske napredne stranke, čiji funkcioner Boban Džunić je predsednik te Opštine.

U pozivu Opštine se navodi da će Džunić, ali kao predsednik Opštinskog odbora SNS, "u okviru predizborne kampanje" održati 2 konferencije za novinare. Jednu od 9,30h ispred Palilulske pijace, a u 10h ispred pijace u Novom Selu.

- Ovim povodom, Boban DžUNIĆ, predsednik Opštinskog odbora SNS Palilula-Niš razgovaraće sa građanima i deliti promotivni materijal - piše u pozivu.

U potpisu poziva je naveden "Opštinski odbor Srpske napredne stranke Palilula-Niš".

Sporni poziv je iz kabineta predsednika Opštine prosleđen medijima, ali i na službenu e-mail adresu samog predsednika Opštine Bobana Džunića, privatni e-mail odbornice SNS u Skupštini Grada Adriane Anastasov i Informativne službe u centrali Srpske napredne stranke u Beogradu.

Međutim, predsednik Opštine Boban Džunić tvrdi da je za taj poziv saznao od novinara Južnih vesti, a da takva konferencija za novinare nije ni planirana.

- Nisam imao nikakvu konferenciju. Garantujem vam! Konferencije držim u zatvorenom prostoru, u kancelariji. Moram da proverim o čemu se radi - rekao je Džunić.

Podsetimo, pre samo nedelju dana gotovo identičan incident se desio i u kabinetu gradonačelnika Niša.

Tada je Milan Cvetanović, službenik press-službe gradonačelnika, sa službene e-mail adrese medijima prosledio poziv za stranačku posetu predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.


Partizacija javnih resursa Zoran Gavrilović Zloupotrebe se moraju sankcionisati; Zoran Gavrilović

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), organizacije koja je inicirala formiranje lokalnih antikorupcijskih foruma po Srbiji, upozorava da se na ovaj način krši zakon i "vrši partizacija javnih resursa".

- Ali, ne samo to. Nedopustiva je i činjenica da na taj način imamo nejednaki status učestnika u političkoj trci. Nažalost, to nije praksa samo u Nišu. Agencija za borbu protiv korupcije ulaže dosta napora da to sankcioniše - kaže Gavrilović.


Zbog kršenja zakona moguća i smena(/slika3)

U vezi sa ovom vrstom zlopotrebe pre nekoliko dana je reagovala i Agencija za borbu protiv korupcije, koja je upozorila da javni funkcioneri i pored upozorenja nastavljaju da koriste javne resurse i javne funkcije za promociju političkih partija.

- Na ovaj način oni zbunjuju birače jer svojim ponašanjem ostavljaju prostor sumnji da posete elektranama, kopovama, drugim javnim preduzećima i javnim ustanovama kao i susrete koje imaju u svojstvu javnih funkcionera koriste u svrhu izborne kampanje - kažu u Agenciji.

Iz Agencije su još jednom apelovali na političke partije i javne funkcionere da poštuju zakon.

U saopštenju objavljenom na svom sajtu naveli su i da kršenje zakona ne povlači samo prekršajnu odgovornost, već da funkcioner zbog toga može biti i smenjen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoran niš

    09:24 // 24. 2. 2014.

    za dve godine ništa kao ni ranije novaković kao ni još ranije đorđević zadnja dva palilulci pa gledali svoj kraj više nego ostale a za moj kraj oko OTC-a(crni put i cigan mala)nisu ni znali da postoji

  • LOL

    17:04 // 23. 2. 2014.

    Odričem se prava glasa nek rade šta hoće!

  • milutin

    08:36 // 23. 2. 2014.

    E Srbijo medju sljivama pogotovo od 2.11
    https://www.youtube.com/watch?v=w4_DuzVTrjY

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: