Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

BalkanPres

  • Stop nasilju nad novinarima

    I dalje bez kazni za napade na makedonske novinere

    Udruženje novinara Makedonije (ZNM) objavilo je izveštaj o pokazateljima stepena slobode i sigurnosti novinara medija u decembru 2017. U izveštaju se navodi da je prošle godine, od septembra 2016. do kraja avgusta 2017. godine, nasilje nad novinarima u Makedoniji nastavljeno gotovo isto kao i prethodnih godina.

    detaljnije
  • Nenad Popović

    "Finansijsko iscrpljivanje nezavisnih medija"

    "Gomilanje tužbi ministra i kontroverznog biznismena Nenada Popovića protiv informativnog portala KRIK predstavlja politički pritisak na ovaj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja", saopštila je koalicija novinarskih i medijskih udruženja nakon što je ministar Popović predao i četvrtu tužbu protiv KRIK-a.

    detaljnije
  • Eduard Kukan

    Kukan "diplomatski" o stanju slobode medija u Srbiji

    "Sloboda medija u mnogome ostaje na željama", ocenjuje šef Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Evdard Kukan u intervjuu za Balkanpres mrežu. Istovremeno, Kukan je kritikovao civilni sektor i medije u Srbiji, zaključujući da često "nisu realni".

    (2) detaljnije
  • Tribina o medijskoj pismenosti

    "Režim bi da kontroliše ljude, na građanima da prepoznaju tabloide i laži"

    Da je u doba interneta najveći deo sadržaja zapravo prikriveni PR, da vesti treba da zvuče onako kako govorimo, kako bismo građane opismenili, kao i da je neophodno upoređivati informacije koje dobijemo, neke su od teza koje su mogli čuti okupljeni studenti i zainteresovani građani na tribini o medijskoj pismenosti, održanoj u "Deli prostoru" u Nišu.

    (4) detaljnije
  • Ilustracija - odnos religije i politike

    Klerikalni utjecaj i mediji

    U društvima Balkana, a gdje spada i BiH, religija je neodvojiv dio društvenog i privatnog života i kreira, kao i rekreira, društveno aksiološko polje. Analogno tome, zastupljenost religije u medijima je velika, ali i ideološki selektirana. Tako religija u medijima zaprima dosta prostora isključivo po uslovima koje žele religijske institucije za sebe.

    detaljnije
  • Crowdfunding

    Ima li šansi za "crowdfunding" medija u Makedoniji?

    Kako se društvo menja sa razvojem tehnologija, mediji se saočavaju sa izazovom da drže korak sa vremenom. U našem bliskom susedstvu, Srbiji i Hrvatskoj, neki portali su već prilagođeni modernim vremenima i obezbeđuju finansije za svoj rad putem online pretplate svojih čitatelja.

    detaljnije
  • Emisija 15+15 minuta lažne vesti

    "Mediji su fontane propagande koje imaju ogroman uticaj na nepismene"

    Tabloidi su oni koji najčešće obmanjuju javnost lažnim vestima i poluistinama, a “fontane propagande” su i mediji sa nacionalnom frekvencijom. Navodni državni udari, nerealno povećanje plata, ratovi sa Albanijom i Hrvatskom, teme su koje odvraćaju pažnju građana od veoma važnih društveno-političkih pitanja, slažu se novinaka "Raskrikavanja" Marija Vučić i direktor "CINS"-a Branko Čečen.

    (7) detaljnije
  • Samoubistvo

    Tema suicida u medijima – tabu i instrumentalizacija

    Kraj godine i početak tekuće u BiH obilježilo je nekoliko samoubistava osoba raznih godišta, polova i životnih preokupacija. Mediji su navedene slučajeve objavili kao dio crne hronike. S obzirom na upadljivost navedenih slučajeva suicida, nametnulo se i pitanje tretiranja problema suicida u bosanskohercegovačkom društvu.

    detaljnije
  • Deli prostor

    Tribina “Mehanizmi dezinformisanja na internetu” danas u Nišu

    O lažnim vestima, spinovanju, klikbejt naslovima i prikrivenom reklamiranju, kao i o drugim pojavama na internetu koje negativno utiču na informisanost građana, biće reči na tribini u "Deli" prostoru u Nišu, u utorak 16. januara.

    detaljnije
  • Novinari sa razlicitim formama laznih vesti - 1894. godina, autor Frederick Burr Opper

    Lažne vesti: Mars napada

    Čini se da su lažne vesti postojale oduvek, kao u staroj priči kada je mali čobanin, da bi se zabavljao, lagao seljake da su ga napali vukovi, a onda kad je stvarno bio napadnut, oni mu nisu verovali.

    detaljnije
  • Predrag Lucić

    In memoriam: Lucić je mrtav, živjelo novinarstvo!

    Zajedno s Ivančićem i Dežulovićem, Predrag Lucić je 1980-ih u Feralu počeo stvarati novinarstvo kakvo, ne samo na ovim prostorima, ranije nije postojalo. Bilo je to istinoljubivo, pošteno i drčno novinarstvo, koje nije dozvoljavalo da se činjenice savijaju pod bilo kakvim utjecajima.

    detaljnije
  • Autonomija NDNV redakcija

    "Crowdfunding" kao garancija nezavisnosti medija

    Nakon perioda u kome su novac pretežno zarađivali od reklama, sve više medija širom sveta podršku traži od svojih čitalaca, a pozitivna su i iskustva iz Srbije. Time se, smatraju stručnjaci, ne umanjuje samo mogući uticaj oglašivača na uređivačku politiku, već se značajno uvećava poverenje čitalaca u takve medije.

    detaljnije
  • Saša Stojković

    Novi urednik “Vranjskih”: I dalje trpimo pritiske i pretnje

    Nakon što su se nedavno “digle iz pepela” i počele da rade kao portal, "Vranjske" se i dalje suočavaju sa pretnjama i pritiscima, kaže njihov novi urednik Saša Stojković, ali ističe da novinari i pored toga nastavljaju da rade profesionalno, ne bi li građanima Vranja bilo bolje.

    detaljnije
  • Nasilje nad ženama; Foto: Pexels/Tijana Bošnjakov

    Rodno zasnovano nasilje u BiH i medijski osvrt

    U domen medijskog izvještavanja spadaju i teme koje zahtijevaju podrobniji stav, a ne tek puko informisanje o događaju – mišljenje je koje zastupaju brojne organizacije za zaštitu žena od rodno zasnovanog nasilja. Iako se u prvi mah može činiti da se time narušava neutralnost novinarske pozicije, argumenti koje su ponudili aktivisti i stručnjaci o ovoj temi daju drugačiji uvid.

    detaljnije
  • Tanja Fajon

    Tanja Fajon: Situacija u medijima na Balkanu zabrinjavajuća

    Dugogodišnja dopisnica iz Brisela i slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon ističe da je sloboda medija na Zapadnom Balkanu ozbiljno ugrožena, o čemu svedoče ekonomski i politički pritisci na novinare i slučajevi ubistava koji još nisu rešeni.

    (1) detaljnije
  • Sud Palata pravde

    Justicija na kolenima

    Pretnje su u Srbiji mutirale do takvih krajnosti da nas gotovo i ne tangiraju. Sem kad imbecilna presuda nekog suda na njih skrene pažnju. Ili kad se dotaknu političara čija sigurnost bude "objektivno ugrožena"!

    (2) detaljnije
  • Nema Medijametra

    Kako vladine nevladine organizacije "brane istinu" u Briselu?

    Samo što se završio panel na Forumu koji je organizovala Evropska unija, na kojem smo govorili o tome da u mnogim zemljama postoje takozvane “vladine nevladine organizacije i analitičari”, kada sam video da je takva ekipa istog dana imala posetu evropskom parlamentu!

    (1) detaljnije
  • Veran Matić Zoran Pašalić

    Država kao nezavisni zaštitnik novinara

    Zaštitnik građana Zoran Pašalić najavljuje osnivanje nove, paradržavne, „potpuno nezavisne medijske organizacije“. Vukašin Obradović podseća na sličnu ideju Verana Matića od pre dve godine.

    (2) detaljnije
  • Sanela i Arijana

    Koordinisani medijski linč

    Proteklih nekoliko dana bilo je burno u bosanskohercegovačkim medijima. Presude iz Haškog tribunala okupirale su javni prostor, pa se ostale vijesti nisu probijale u prvi plan. Takvo što uvijek može biti indikativno u BiH, jer je prošlost pokazala da bi u takvim situacijama političari donosili neke nepopularne zakone, povećavali sebi plate ili čak vršili kriminal.

    detaljnije
  • bakan pres

    Apostolov: Funkcioneri ne shvataju suštinu transparentnosti

    Kako žive i rade novinari u Makedoniji? Sa kojim se izazovima susreću i koliko su funkcioneri spremni na saradnju, govorio je Vlado Apostolov, novinar iz Makedonije.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: