Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Demokratska stranka

 • skupstina

  Opozicija: Još nema poziva za sednicu Skupštine

  Iako se približio rok kada bi Nišom mogao da upravlja Privremeni organ, koji može da odlučuje bez pitanja odbornika delegiranih na osnovu izborne volje građana, i dalje nema termina održavanja sednice Skupštine koja bi takav scenario mogla da spreči. Kako kažu šefovi opozicionih odborničkih grupa Demokratske stranke i Niške inicijative, još nema poziva za sednicu za koju je predsednik Skupštine Rade Rajković pre dva dana rekao da će biti održana u zakonskom roku koji ističe u subotu 23. juna.

  (6) detaljnije
 • opozicija akcija vranje foto vranjske

  Vranjska opozicija prikuplja potpise za smenu vlasti

  Gradski odbori Demokratske stranke, Pokreta Dosta je bilo, Dveri, Narodne stranke, Pokreta slobodnih građana i Socijaldemokratske stranke u Vranju, u subotu 16. juna, počeli su kampanju prikupljanja potpisa građana za smenu lokalne vlasti. Istovremeno, u centru Vranja, svoj štand postavili su i naprednjaci koji su se uglavnom slikali i delili reklamni materijal retkim prolaznicima.

  (1) detaljnije
 • Sumnjivo trošenje novca prokupačkog Povereništva za izbegle i raseljene lj.m. foto

  Opština Prokuplje plaća kamatu od 127 miliona zbog duga Direkcije

  Za dug stare Direkcije za neplaćene radove od pre 10 godina, Opština je nedavno isplatila iz budžeta 200 miliona dinara, a sada je na naplatu stigla i kamata po nepravosnažnoj presudi Privrednog suda po kojoj će, od novca poreskih obveznika, Opština morati da plati još 197 miliona dinara.

  (4) detaljnije
 • zoran lutovac

  Lutovac: DS formira savez opozicije

  Opozicija mora da se ujedini u savezu, koji bi, kako kaže novoizabrani predsednik Demokratske stranke, upravo demokrate trebalo da formiraju. Ovakav savez predložio je Dragan Đilas, a Zoran Lutovac je, gostujući u emisiji FoNeta “Kvaka 23” istakao da su Srbiji potrebni “racionalni lideri koji će potisnuti po strani neke partikularne interese”.

  (4) detaljnije
 • Da li gradska vlast želi uvođenje privremenih mera; foto: Gradski odbor DS

  DS: Niš bliži prinudnoj upravi nego održavanju sednice gradske Skupštine

  S obzirom da je prošlo više od 75 dana od poslednje sednice skupštine grada, kako kaže predsednik gradskog odbora demokratske stranke Miodrag Stanković, cilj gradske vlasti je, ili da se uvedu privremene mere u Nišu ili se čeka krajnji rok da bi se o Aerodromu “Konstantin Veliki” odlučivalo u kasnim večernjim satima.

  (16) detaljnije
 • Demokratska stranka

  Nakon unutarstranačkih izbora i južnjaci u vrhu DS

  Članovi Demokratske stranke izabrali su Zorana Lutovca za svog novog predsednika, a nakon izbora, u Glavnom odboru ove stranke sedeće i 5 južnjaka. Svoje predstavnike jug će imati i u Predsedništvu, nadzornom i etičkom odboru DS.

  (14) detaljnije
 • gradska uprava vranje foto i.m.

  Vranjska opozicija ujedinjena u kritici: Nijedno ispunjeno obećanje vlasti

  Ne samo u kritici, već i u predlozima za rešavanje rastućih problema, vranjska opozicija odlučila je da zajednički "deluje" kako bi, navode, pokazali da postoji alternativa i da bi oslobodili "čak i simpatizere vladajućih stranaka" straha od iznošenja mišljenja i političkog delovanja.

  detaljnije
 • zumiranje

  "Zumiranje" sa dvojicom kandidata za predsednika DS

  Dok potpredsednik Demokratske stranke Branislav Lečić tvrdi da rezultat ove partije na beogradskim lokalnim izborima nije “realno stanje stvari”, predsednik Političkog saveta DS Zoran Lutovac objašnjava da su građani okarakterisali DS kao remetilački faktor ujedinjenja opozicije. U emisiji "Zumiranje" dvojica demokrata ukrstili su mišljenja o izborima u DS.

  detaljnije
 • ds

  DS: U Leskovcu rekonstruišu ulice zbog novih parking mesta

  Iako su već nekoliko puta upozoravali da je ugovor sa preduzećem “Metroparking” koje je zaduženo za javna parkirališta u Leskovcu štetan, jer se samo mali deo novca sliva u gradsku kasu, iz leskovačke Demokratske stanke kažu da je vlast otišla i korak dalje, uređujući ulice zarad novih parking mesta od kojih će korist imati privatna firma.

  (2) detaljnije
 • gradska uprava vranje foto im.

  Vranjska opozicija traži privremenu upravu i vanredne izbore

  Zbog, kako navode u zajedničkom saopštenju, alarmantne situacije u svim oblastima života i teškog materijalnog položaja ogromne većine Vranjanaca, dok se vlast 2 godine bavi raspodelom funkcija, 6 opozicionih stranaka i pokreta zatražilo je hitnu smenu kompletnog rukovodstva grada, uvođenje privremenih mera i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.

  (1) detaljnije
 • ds leskovac

  DS: Zelena zona trebalo je da poboljša položaj poljoprivrednih proizvođača ovog kraja

  Iako podržavaju otvaranje novih radnih mesta, iz gradskog odbora Demokratske stranke u Leskovcu poručuju da je Zelena zona, u čijem delu polako niče fabrika kompanije Delfi, trebalo da podstakne poljoprivredu i poljoprivredne proizvođače ovoga kraja, a na da se pretvori u industriju.

  (2) detaljnije
 • opozicija leskovac

  Opozicija u Leskovcu ponovo napustila skupštinsko zasedanje

  Popodnevno zasedanje Skupštine grada Leskovca proći će bez odbornika opozicije. Oni su zbog spajanja tačaka dnevnog reda o kojima, kako kažu, neće moći na adekvatan način da diskutuju, napustili sednicu.

  detaljnije
 • skupština grada

  DS: Ili povucite tačke o aerodromu ili javno da glasamo

  Obornička grupa Demokratske stranke u Nišu traži od gradske vlasti da odustane od poklanjanja “Konstantina Velikog”, a zvaničan zahtev da se sve tačke o aerodromu povuku sa dnevnog reda sednice predaće i Skupštini grada. Ako se o tome ipak bude odlučivalo, tražiće da glasanje bude javno i podsećaju odbornike da se sete položene zakletve - da će se rukovoditi interesima građana.

  (12) detaljnije
 • darko bulatovic

  Pored DS, Bulatović krivi i DJB i Jankovića za poklanjanje aerodroma Državi

  Iako je Pokret “Dosta je bilo” formiran 2014, a Pokret slobodnih građana 2017. godine, gradonačelnik Niša Darko Bulatović je optužio upravo njih za ugovor iz 2010. između Ministarstva odbrana i Niša, koji je jedan od navodnih razloga zašto gradska vlast poklanja Državi Aerodrom “Konstantin Veliki”. Pored njih, kako je ranije rekao Bulatović, za taj ugovor kriva je i Demokratska stranka.

  (38) detaljnije
 • Demokratska stranka

  DS odgovara Bulatoviću: Ne umete da vodite ni skupštinu stanara, a kamoli Grad

  Niška vlast treba da prizna da ne može ni da sačuva nasleđeno, poručuju iz Demokratske stranke, a gradonačelnik Darko Bulatović ne ume da vodi ni skupštinu stanara, a kamoli ovako veliki grad. Ako država može da ulaže desetine miliona u "Beograd na vodi", mora i u niški aerodrom, dodaju iz DS.

  (12) detaljnije
 • Niški aerodrom

  Razjedinjena opozicija složno brani niški Aerodrom

  Pokret “Dosta je bilo”, gradski obornik Branislav Jovanović, bivši narodni poslanik Miloš Bošković, Pokret slobodnih građana, Demokratska stranka, kao i Gradski obor Nove stranke ujedinili su se oko osude odluke niške vlasti da Aerodrom “Konstantin Veliki” pokloni državi. Opozicija smatra da se radi o “grubom primeru centralizacije”, traži se smena gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, a DJB predlaže i referendum.

  (14) detaljnije
 • skupstina

  Demokrate obaraju konkurs za direktora Doma zdravlja

  Zbog toga što je jedna članica Upravnog, bila u isto vreme i član Nadzornog odbora Doma zdravlja u Prokuplju, prokupačke demokrate su podnele zahtev Inspekciji rada da proveri svu dokumentaciju i poništi raniji izbor direktora kada je, na predlog Upravnog odbora, na sednici prokupačkog parlamenta izabrana dr Zorica Momčilović.

  (1) detaljnije
 • Marina Dejanović

  Odbornica DS-a “preletela” u provladinu Srpsku narodnu partiju

  Još jedna proruska stranka dobila je svog predstavnika u niškoj Skupštini, i to prvog, pošto je odbornica Marina Dejanović na današnjoj sednici lokalnog parlamenta "preletela" iz Demokratske stranke u Srpsku narodnu partiju, koja je na republičkom nivou deo vlasti.

  (35) detaljnije
 • protest

  Demokrate u Nišu i Prokuplju obeležile godišnjicu Đinđićeve smrti

  Na petnaestogodišnjicu smrti premijera Srbije Zorana Đinđića, članovi Demokratske stranke u Nišu i njegovi poštovaoci, kako kažu demokrate, organizovali su počasnu šetnju, od stranačkih prostorija do Saborne crkve, gde je održan pomen. U Prokuplju, simbolično u 5 do 12, demokrate položili vence na spomenik ubijenom premijeru.

  (3) detaljnije