Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Demokratska stranka

 • skupstina

  Deo leskovačke opozicije bojkotuje rad lokalnog parlamenta

  Zbog toga što je “sve postalo farsa”, ali i zato što su građani na protestima zahtevali da opozicija bojkotuje Skupštinska zasedanja, odbornici Demokratske stranke i Dveri ubuduće neće učestvovati u radu lokalnog parlamenta . Današnje zasedanje napustili su odbornici grupe “Za Leskovac zajedno”, dok odbornici Jedinstvene Srbije, koji na lokalu nastupaju na strani opozicije, zasad neće bojkotovati rad Skupštine.

  (5) detaljnije
 • Gadžin Han

  Socijaliste u Gadžinom Hanu "pojačali" većnik i odbornica iz DS-a

  Prvi čovek demokrata u Gadžinom Hanu Darko Milošević pristupio je Socijalističkoj partiji Srbije, dok je odbornica DS-a Milena Nikolić postala deo odborničke grupe SPS-a. Sa funkcije zamenika predsednika Skupštine smenjen je Milan Popović, koji tvrdi da je odbio pritiske vladajuće većine u Gadžinom Hanu da "preleti" u SPS ili SNS.

  (5) detaljnije
 • Skupština Grada Niša

  Niška opozicija još bez odluke o napuštanju parlamenta

  Dok opozicija bojkotuje rad nacionalnog parlamenta, najbrojnije niške opozicione odborničke grupe konačnu odluku o napuštanju gradske Skupštine nisu donele. I Demokratska stranka i grupa “Niš, moj grad” narednu sednicu označili su kao ključnu za odluku o eventualnom bojkotu, dok će u Niškoj inicijativi više informacija o tome imati sutra.

  (10) detaljnije
 • sudar

  Balša Božović: Objaviti snimke sa kamere kod Doljevca

  Da bi se utvrdila puna istina o jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći kod Doljevca u kojoj je poginula jedna žena, narodni poslanik DS i član Odbora za odbranu i bezbednost Balša Božović zahteva da se objavi snimak sigurnosnih kamera sa naplatne rampe, gde se tragedija i dogodila.

  (17) detaljnije
 • opstina leskovac

  Usvojen novi poslovnik leskovačke Skupštine

  Neke od novina novog poslovnika leskovačke skupštine jesu uvođenje elektornskog parlamenta, a umesto dosadašnjih 5 minuta, odbornici će pojedinačno imati po 3 minuta za diskusiju po tački dnevnog reda. Opozicija i dalje smatra da je poslovnik loš i da guši demokratske principe, dok je za odbornike vladajuće većine dobar.

  detaljnije
 • skupština leskovac

  Povučen predlog novog poslovnika leskovačke Skupštine

  Nakon dvočasovne rasprave o tome da li je novi poslovnik urađen kako treba, odbornici leskovačke Skupštine izglasali su da ovaj predlog ipak povuku sa dnevnog reda današnje sednice. O novom poslovniku odbornici će raspravljati na narednoj sednici lokalnog parlamenta.

  detaljnije
 • Skupština grada

  Niška opozicija predsedniku Skupštine: Bulatović troši 70% vremena, zaštitite nas od torture

  Na poslednjem skupštinskom zasedanju gradonačelnik Bulatović govorio je 13 sati, a ukupno troši 70% vremena diskusije, kaže niška opozicija, pa traži od predsednika Skupštine Radeta Rajkovića da zaštiti odbornike od “bespotrebne jalove jednostranačke-izborne torture” i da govornica bude jednaka za sve. Oni zaštitu traže dan pred novo zasedanje lokalnog parlamenta koje je zakazano za sutra u 9 sati.

  (13) detaljnije
 • ds i nova

  Opozicija: Ispitivati sumnjive radnje u Medijani, a ne novinare

  Nakon saslušavanja novinara Južnih vesti kojem je policija tražila da otkrije izvor informacija za svoje tekstove, niška opozicija navodi da vlast treba da odgovori na sumnjive radnje u Opštini Medijana, a ne da koristi policiju za pritisak na medije. Dodaju i da se "prsten autoritarizma vlasti Aleksandra Vučića i njegovih satrapa sve više steže".

  (4) detaljnije
 • Radijator

  DS: Vlast poskupljenjem grejanja urušava standard građana Niša

  Niške demokrate poskupljenje grejanja u Nišu ocenjuju kao nesposobnost vladajuće stranke koja, ističu osim što uzima penzije od građana i troši pare na stranačke aktiviste, novac "otima" i preko Toplane .

  (17) detaljnije
 • Miodrag Stankovic

  Odbornici DS napustili nišku Skupštinu zbog izbora u Lučanima

  U znak protesta zbog nezakonitih izbora u Lučanima, ali i da bi se solidarisali sa opozicinim odbornicima koji su ranije bojkotovali gradske sednice, kako je rekao šef odborničke grupe Demokratske stranke Miodrag Stanković, odbornici su napustili sednicu niške Skupštine i to nakon što im nijedan amandman na predlog budžeta za 2019. nije usvojen.

  (10) detaljnije
 • opstina leskovac

  Usvojen novi Statut Leskovca

  Novim Statutom Leskovca predviđeno je veće učešće građana organizovanjem obaveznih javnih rasprava prilikom donošenja važnih odluka poput budžeta. Veće učešće građana predviđeno je i lakšim formiranjem građanske inicijative, za koju je sada potrebno 5% potpisa od ukupnog broja stanovnika koji imaju pravo glasa. Broj članova Gradskog veća, 13 uključujući gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, kao i broj pomoćnika gradonačelnika - 5, ostao je isti. Statut su na današnjoj sednici Skupštine usvojili leskovački odbornici.

  detaljnije
 • stankovic

  Niški DS: Izgradnja Doma omladine bi sprečila odlazak mladih iz Niša

  “Lek” za odlazak mladih iz Niša, prema mišljenju predsednika Gradskog odbora niške Demokratske stranke Miodraga Stankovića, mogao bi da bude izgradnja Doma omladine, što je i naveo u odborničkoj inicijativi koju je podneo Skupštini grada. Premda ne zna na kojoj bi lokaciji mogao da se gradi, Stanković predlaže neki od zapuštenih gradskih prostora.

  (39) detaljnije
 • opstina leskovac

  Opozicija tražila da se većnicima ukinu plate, gradonačelnik Leskovca ih "branio"

  Odbornik opozicione Demokratske stranke u leskovačkom parlamentu Saša Stojanović podneo je predlog da se gradskim većnicima ukinu mesečne naknade koje ukupno, za sve većnike, prema njegovim rečima, iznose oko 10.000 evra. Ovaj predlog je odbijen, a gradonačelnik Goran Cvetanović ih je "branio" činjenicom da su njima plate smanjene dva puta po 10% lokalnim i republičkim uredbama.

  (1) detaljnije
 • savez za srbiju leskovac

  I u Leskovcu formiran Savez za Srbiju

  Kako bi obnovili vladavinu prava i podigli Leskovac “na noge” ovdašnji opozicionari, kako kažu, ostavili su iza sebe političke i ideološke razlike i formirali lokalni odbor Saveza za Srbiju. Trenutno ga čine gradski ogranci Demokratske stranke, Srpskog pokreta Dveri, Narodne stranke i pokreta Levica Srbije. Do sada su odbori formirani u Nišu i Vranju, a inicijalni sastanak održan je i u Prokuplju.

  (5) detaljnije
 • Demokratska stranka

  Niški DS: Bez opozicije u nadzornim odborima Niš se vraća u devedesete

  Nakon što je odlučeno da opozicija ne bude u nadzornim odborima niških javnih ustanova, reagovala je niška Demokratska stranka rečima da će takva odluka vratiti Niš u devedesete. Pored toga, predsednik Gradskog odbora DS Miodrag Stanković zahteva da se održi sednica Saveta za bezbednost na kojoj bi govorili o zapaljenim kolima u Nišu.

  (5) detaljnije
 • sala

  Bez opozicije u nadzornim odborima niških ustanova

  Zbog toga što, kako kaže predsednik Odbora za imenovanja Ivan Jovanović, opozicija za godinu dana nije usaglasila predloge za članove nadzornih odbora 18 niških javnih ustanova, odlučeno je da njihova mesta preuzmu predstavnici vladajuće većine. Dok opozicija negoduje zbog ovakve odluke i kaže da je sve bilo dogovoreno, takođe opozicioni odbornik Branislav Jovanović kaže da njega nikad niko nije ni pitao za predloge.

  (6) detaljnije
 • 490x370-Zoran-Perisic.jpg

  Ukazivanje na "prljave" političke igre SNS u Srbiji Perišić nazvao vređanjem države

  O pritisku centralne vlasti na Grad Šabac, ucenama i pokušajima kupovine odbornika od strane predstavnika Srpske napredne stranke koja je u opoziciji, članove Saveta Evrope upoznao je gradonačelnik ovog grada Nebojša Zelenović. Ovu kritiku stanja demokratije u Srbiji, bivši gradonačelnik Niša i funkcioner SNS Zoran Perišić nazvao je “vređanjem i napadanjem države”. Za nišku omladinu DS-a ovakav Perišićev stav je vređanje građana koji nisu za SNS.

  (37) detaljnije
 • opstina medijana

  DS Medijana: Nebojša Kocić da objasni nezakonite radnje u Opštini

  Nakon pisanja "Južnih vesti" o odbijanju Medijane da dostavi podatke o zaposlenima u ovoj Opštini i reakcije Poverenika za informacije od javnog značaja, reagovao je Opštinski odbor Demokratske stranke. Oni traže objašnjenje zbog čega predsednik Medijane Nebojša Kocić krši zakon krijući dokumentaciju.

  (20) detaljnije
 • Demokratska stranka Leskovac

  "Nema boljih glumaca i režisera od naprednjaka"

  Umesto da odgovore zbog čega je 15.000 Leskovčana napustilo grad, koji su to investitori koji su došli za vreme vlasti Srpske napredne stranke, zbog čega se loša finansijska situacija ulepšava, vlast, kažu u Gradskom odboru Demokratske stranke, pravi film o navodnim uspesima.

  (4) detaljnije