Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Hitna pomoc

  • hitna

    Zbog vrućina povećan broj kolapsa i poziva niškoj Hitnoj pomoći

    Broj poziva niškoj Hitnoj pomoći povećan je zbog tropskih temperatura za, kako kažu, 30 odsto, a samo na terenu su ekipe intervenisale oko 90 puta, često i zbog kolapsa na javnim mestima. Iz Hitne pomoći apeluju na građane da se pridržavaju saveta lekara i da ne izlaze u periodu od 11 do 17 sati.

    detaljnije
  • hitna ilustracija

    Loš tretman uzbunjivača i nepoštovanje zakona u niškoj Hitnoj pomoći stižu do Vlade Srbije

    Pošto su nezakonito novčano kaznili uzbunjivača Dragana Stamenkovića jer je išao da prijavi nepravilonosti niškoj policiji, a na preporuku Zaštitnika građana ovu grešku nisu hteli da isprave, Zaštitnik će, kako piše u rešenju, o tome obavestiti Vladu Srbije i Narodnu Skupštinu.

    (15) detaljnije
  • Hitna pomoć

    Umesto otkaza lekar Hitne pomoći iz Niša kažnjen smanjenjem plate tri meseca, najavljuje tužbu

    Iako je nakon što je javno govorio o tome da je jedan Nišlija preminuo čekajući ekipu Hitne pomoći lekar Miodrag Branković dobio upozorenje o otkazu, on nije otpušten, ali će naredna tri meseca primati po 20 % manju platu. Disciplinsku prijavu nije zvanično dobio zbog uzbunjivanja javnosti, već jer navodno nije nosio masku i došao u zgradu bez poziva, a iz Zavoda za urgentnu medicinu obrazlažu da su mu umanjili kaznu, jer nije zarazio koronom kolege nenošenjem maske i da pacijenti nisu ispaštali što je u zgradu ušao pre kraja radnog vremena. Branković i dalje tvrdi da nije kriv i sprema tužbu.

    (14) detaljnije
  • Hitna pomoć - Bujanovac

    Lekari i građani negoduju zbog odluke da u Hitnoj pomoći u Bujanovcu noću dežura samo jedan lekar

    U Službi hitne pomoći Doma zdravlja u Bujanovcu od pre nekoliko dana u noćnoj smeni dežura samo jedan lekar, a zaposleni smatraju da će tom odlukom biti narušeno pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu, kao i da je takva organizacija neodrživa. Osim zaposlenih, odluka rukovodstva Doma zdravlja izazvala je i negodovanje građana koji su protiv promena u Hitnoj.

    (1) detaljnije
  • Miodrag Branković

    Pretnje otkazom lekaru dan nakon svedočenja o smrti pacijenta koji je čekao ekipu Hitne pomoći

    Dan nakon što je svedočio o tome da je Nišlija preminuo čekajući ekipu Hitne pomoći, lekar Miodrag Branković dobio je upozorenje da su se stekli uslovi za njegov otkaz. Međutim, zvanično ne zbog uzbunjivanja javnosti, već zbog događaja iz septembra prošle godine kada navodno nije nosio masku i došao u zgradu bez poziva, a za koje je već dobio disciplinsku prijavu. Uzbunjivač smatra da je pretnja otkazom krajnji vid pritiska i poruka da se povuče, ali ističe da nema nameru. Nadležni iz Zavoda za sada ovaj postupak ne objašnjavaju, a odgovori se očekuju.

    (17) detaljnije
  • Klinički centar Niš

    Vlada promenila nazive niškog Kliničkog centra i Hitne pomoći

    Niški Klinički centar ubuduće će se zvati Univerzitetski klinički centar Niš, Klinika za stomatologiju menja naziv u Klinika za dentalnu medicinu, a Zavod za hitnu medicinsku pomoć biće Zavod za urgentnu medicinu, odlučila je Vlada Srbije.

    (46) detaljnije
  • hitna pomoć

    Uzbunjivač prijavio da je Nišlija preminuo čekajući Hitnu pomoć, ispituje se odgovornost zaposlenih

    Skoro sat vremena je 46-godišnji Nišlija čekao Hitnu pomoć nakon što mu je u toku noći pozlilo, ali je preminuo pre nego što je ekipa stigla i reanimacija nije uspela, svedoči lekar Miodrag Branković. Kao uzbunjivač je to i prijavio nadležnima, jer smatra da su mogli da spasu život čoveku da je ekipa reagovala na vreme. Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš odgovaraju da isputuju odgovornost zaposlenih koje je uzbunjivač prijavio.

    (44) detaljnije
  • Bacena oprema; foto: čitalac

    Vozač saniteta zaštitnu opremu bacio na parking, direktor kaže da nije iz niške Hitne pomoći

    Na privatnom parkingu u Pasterovoj ulici u Nišu stanovnici su juče videli vozača saniteta kako skida zaštitnu opremu i baca maske, rukavice i skafander, a potom se vraća u vozilo i odlazi, ali nisu uspeli da vide i registarske tablice. Slučaj su prijavili Komunalnoj miliciji, a direktor niškog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć kaže da je i od njih i od novinara dobio obaveštenje o tome, ali je nakon provere utvrdio da sanitet Hitne pomoći Niš nije bio u to vreme ni blizu pomenute ulice.

    (19) detaljnije
  • Miodrag Branković

    Lekar niške Hitne pomoći davao savete o lečenju na svom Fejsbuku profilu, reagovao Etički odbor ustanove

    Doktor Miodrag Branković koji je zbog svedočenja o stanju u Hitnoj pomoći Niš dobio disciplinske prijave, ali i status uzbunjivača, pisao je na svom privatnom profilu na Fejsbuku savete građanima koji imaju povišenu temperaturu šta da uzimaju ili ne od lekova. Etički odbor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć je tim povodom tražio da se Branković izjasni, ali direktor Hitne pomoći tvrdi da se ne vodi nikakav postupak protiv lekara i da se Etički odbor proglasio nenadležnim u ovom slučaju.

    (21) detaljnije
  • hitna

    Direktor Hitne potpisao treću prijavu protiv lekara koji javno govori o problemima

    Treću disciplinsku prijavu za manje od dva meseca dobio je lekar niške Hitne pomoći Miodrag Branković, nakon odluke da javno govori o problemima ove ustanove koji direktno utiču na građane. Novu prijavu potpisao je direktor Slavoljub Živadinović, koji o tome nije hteo da govori, jer kaže da ne želi da utiče na komisiju, dok lekar napominje da mu ni sada nije jasno zašto je prijavljen, osim da bi bez razloga dobio otkaz sa posla.

    (15) detaljnije
  • hitna

    Uzbunjivač na sudu dobio spor protiv niške Hitne pomoći

    Nakon višegodišnjeg sudskog procesa, Vrhovni kasacioni sud u Beogradu doneo je konačnu presudu u korist uzbunjivača iz niške Hitne pomoći Dragana Stamenkovića. Sud je utvrdio da je Hitna pomoć prekšila Zakon o zaštiti uzbunjivača tako što je na 4 oglasne table objavila identitet uzbunjivača, što je prouzrokovalo njegovo šikaniranje kod kolega. Na ime troškova i naknade štete Hitna Stamenkoviću treba da isplati skoro 420.000 dinara.

    (14) detaljnije
  • bandera

    Radnik pao sa bandere u Prokuplju

    Radnik kablovskog operatera danas nešto posle 11 sati pao je sa bandere obavljajući svoje redovne poslove. On je prebačen u prokupačku Bolnicu gde lekari utvrđuju stepenn povreda. Iz Inspekcije rada kažu za Južne vesti da nisu ni obavešteni o incidentu.

    (2) detaljnije
  • hitna pomoć

    Kola Hitne pomoći usmrtila ženu kod Pirota

    U saobraćajnoj nesreći na nekadašnjem magistralnom putu Pirot - Dimitrovgrad, kod sela Belo Polje, poginula je 42-godišnja žena nakon što je na nju naletelo vozilo Hitne pomoći.

    (9) detaljnije
  • hitna pomoć

    Lekar iz Hitne koji neće da ćuti dobio novu disciplinsku: Nameštaju mi otkaz

    Prijava je konfuzna i nejasna - tako drugu disciplinsku ocenjuje lekar niške Hitne pomoći Miodrag Branković koji je progovorio o onome šta ne valja u ovoj ustanovi - nedovoljan broj lekara, ekipa i novih uređaja. Zbog toga što je pričao za medije terete ga za narušavanje ugleda Hitne, a Branković kaže da je namera jasna jer mu posle dve disciplinske sleduje otkaz.

    (18) detaljnije
  • hitna pomoć

    Lekar niške Hitne pomoći otkriva šta se krije iza komentara zbog koga je dobio disciplinsku prijavu

    Pritužbe Nišlija da nekada ne mogu da dobiju Hitnu pomoć ili da ekipu dugo čekaju - nedavno je potvrdio lekar ove ustanove Miodrag Branković, koji je zbog komentarisanja na društvenim mrežama dobio disciplinsku prijavu. Za Južne vesti objašnjava da niška Hitna pomoć nema dovoljno lekara na terenu, 14 ih je manje, pa time ni dovoljno ekipa i da svakodnevno bar jedna nedostaje. Direktor Slavoljub Živadinović kaže da ima onoliko lekara koliko je propisano, da kada je prvi red hitnosti u pitanju ne treba da brinu, ali i da sve primedbe mogu lično da mu prijave.

    (29) detaljnije
  • hitna ilustracija

    Disciplinska prijava za lekara i medicinsku sestru niške Hitne pomoći zbog komentara na Fejsbuku

    Zbog toga što su komentarisali stanje u Hitnoj pomoći ispod posta za tekst na Fejsbuk stranici Južnih vesti, lekar Miodrag Branković i medicinska sestra Marina Stanisavljević Branković, koji rade upravo u Hitnoj pomoći, prijavljeni su od strane kolega za iznošenje neistina i uznemiravanje javnosti. Direktor Hitne pomoći u Nišu Slavoljub Živadinović kaže da nije upoznat sa ovim slučajem.

    (39) detaljnije
  • hitna

    Pirotska Hitna pomoć na Staroj planini nakon 7 sati iz jame izvukla ženu sa prelomom noge

    Skoro 7 sati trajala je akcija zbrinjavanja teško povređene 49-godišnje Beograđanke kada je u subotu, 1. avgusta, prilikom obilaska lepota Stare planine upala u 20 metara duboku jarugu. Po nepristupačnom terenu, bez pomoći vatrogasaca, policije ili Gorske službe spašavanja, ekipa pirotske Hitne pomoći došla je do povređene žene, dala joj terapiju, imobilisala nogu i prevezla do Opšte Bolnice u Pirotu.

    (9) detaljnije
  • hitna pomoć

    Čovek pao u blizini Hitne, građani tvrde da su pomoć dugo čekali

    Da je u blizini Urgentnog centra i Hitne pomoći u Nišu čovek više od pola sata ležao bez ikakve pomoći lekara, koje su prolaznici nekoliko puta zvali, svedoči Ivan Glišić koji se slučajno tu zatekao i sam pokušavao da prizove pomoć. Dežurni lekari Hitne pomoći ipak tvrde da su nekoliko minuta nakon poziva zbrinuli pacijenta koji je ležao u blizini.

    (20) detaljnije
  • policija

    Saobraćajna nesreća kod Prokuplja, stradao motociklista

    U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila danas nešto pre 16 sati, na licu mesta nastradao je 27-godišnji mladić iz Prokuplja koji je upravljao motociklom. U prokupačkoj Hitnoj službi kažu da su odmah po pozivu izašli na lice mesta i pokušali reanimaciju, ali da mladiću nije bilo pomoći.

    (4) detaljnije
  • policija

    Oboren pešak u Knjaževačkoj ulici u Nišu

    U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u četvrtak, 9. jula oko 18:40 na uglu Knjaževačke i Ulice Ilije Birčanina u Nišu, lakše je povređena 41-godišnja žena.

    (4) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: