Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Školstvo

  • vranje foto i.m.

    Svetosavske nagrade u Vranju prosvetarima, đacima i školama

    Komisija za utvrđivanje predloga za dodelu nagrada "Sveti Sava" donela je odluku da nagrada za najbolju ustanovu u oblasti vaspitno-obrazovnog rada za 2017. godinu bude dodeljena Ekonomsko-trgovinskoj školi, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

    detaljnije
  • pisanje foto aleksandar kostic

    Književni konkurs za učenike povodom Dana Vranja

    Povodom obeležavanja Dana Vranja, 31. januara, Grad Vranje i Regionalni centar za talente raspisali su nagradni literarni konkurs za učenike od 5. do 8. razreda i srednjoškolce sa teritorije grada na temu "140 godina oslobođenja Vranja od Turaka - za čast, za naciju, za Srbiju”. Radovi se mogu predati u Regionalnom centru do 25. januara.

    detaljnije
  • predlozi

    Savet roditelja: U leskovačkim školama se neće tolerisati nasilje

    Kako bi u školama stvorili što pozitivniju atmosferu za učenike i nastavnike, kao i za roditelje, ali i da bi uticali na prevenciju vršnjačkog nasilja, Gradski savet roditelja u Leskovcu pokrenuo je inicijativu za formiranje jedinstvenog pravilnika ponašanja koji će biti obavezujući za sve škole na teritoriji grada.

    (3) detaljnije
  • U vremenu bajki

    Možda izgleda da doprinos obrazovnom sistemu nije u skladu sa bezbednošću sve dece, ali deci će svakako biti zanimljivije u školi i manje će hteti da napuštaju nastavu. I dualno će se obrazovati na temu korišćenja interneta, sem prepisivanja. Pa, srećna nam nova 1933/34. Ili tako nešto.

    (5) detaljnije
  • skolske klupe foto Aleksandar Kostic

    Naredne nedelje isplata pomoći roditeljima vranjskih prvaka

    Odluka da svi đaci prvaci sa teritorije Vranja dobiju po 5.000 dinara krenuće da se sprovodi u ponedeljak, 4. decembra, saopšteno je nakon sednice Gradskog veća. Uskoro i konkurs za dodelu po 20.000 dinara iz gradskog budžeta najuspešnijim visokoškolcima.

    detaljnije
  • cas engleskog 1 lj.m. foto

    Čas engleskog jezika iz Prokuplja pratili i Kinezi

    Čas engleskog jezika koji je u Osnovnoj školi “Nikodije Stojanović Tatko” držala svojim đacima nastavnica Svetlana Maksimović, mogli su putem mobilne aplikacije Univerziteta "Freebao", koja ima preko million registrovanih korisnika, u direktnom prenosu da prate svi zainteresovani u Kini.

    detaljnije
  • pošumljavanje Prokuplje foto lj.m.

    Osnovci pošumljavali planinu Pasjaču kod Prokuplja

    U akciji pošumljavanja u kojoj su učestvovali učenici prokupačkih škola "Ratko Pavlović Ćićko“, "Nikodije Stojanović Tatko“ i "Milić Rakić Mirko“, na planini Pasjači zasađeno je 550 sadnica bagrema na površini od 22 ara.

    (3) detaljnije
  • disleksija

    Sa čime se suočava dete koje ima disleksiju?

    U svakom školskom odeljenju u proseku ima bar po troje dece sa disleksijom - poremećajem sposobnosti čitanja i razumevanja pročitanog. U Srbiji nema standardizovanog upitnika za procenu da li neko dete ima ovaj poremećaj, pa se često kasno i otkrije, a kada se i utvrdi da imaju disleksiju pred mališanima je veliki izazov.

    detaljnije
  • skolske klupe foto aleksandar kostic

    Prvacima u Vranju i Svrljigu po 5.000 dinara

    Gradsko veće Vranja donelo je odluku o dodeli jednokratne pomoći roditeljima učenika 1. razreda osnovnih škola sa teritorije grada od po 5.000 dinara. Isti iznos dobijaju i prvaci u Svrljigu, kao i poklon pakete sa sveskama i školskim priborom. Besplatan školski pribor i za prvake u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

    detaljnije
  • Kamp deca izbeglice foto i.m.

    I mališani iz Prihvatnog centra u Vranju krenuli u školu

    Devetnaestoro mališana koji su smešteni u Prihvatnom centru za migrante u Vranju ove godine krenuli su u škole zajedno sa svojim vršnjacima u tom gradu. Nastavu će slušati na srpskom i engleskom jeziku.

    detaljnije
  • zgrada Gimnazije u Prokuplju

    Direktor podneo ostavku nakon performansa go-go igračica u dvorištu Gimnazije

    Iako je ostavku zvanično podneo "iz ličnih i zdravstvenih razloga“, dosadašnji direktor prokupačke Gimnazije Vučelja Radenović kaže da je to učinio i iz moralnih razloga zbog skandala kada su go-go igračice imale svoj performans na auto-skupu u dvorištu ove škole pre dvadesetak dana. Za v. d. direktora postavljen Dragoslav Minić.

    (2) detaljnije
  • srednjoskolci proizvode pecurke u PK foto lj.m.

    Prokupački srednjoškolci proizvode pečurke

    Tridesetak učenika Poljoprivredne škole se van nastave, kroz školsku sekciju, od ove godine bavi proizvodnjom i uzgojem pečuraka, od proizvodnje i sadnje do berbe. Nekoliko njih već je odabralo da se ovim isplativim poslom bavi i po završetku škole.

    (1) detaljnije
  • Nakon obuke učiće đake da programiraju robota; foto: JV

    Nastavnici sa juga Srbije učiće decu programiranju robota

    Mnogi učenici od 5. do 8. razreda iz Niša, Aleksinca, Blaca, Pirota i Leskovca će ubuduće u školama učiti programiranje uz pomoć robota. Nastavnici koji su prošli obuku, već od naredne nedelje će osnovcima pokazati kako da preko platforme na kompjuteru pokreću robota. Deca će tako na kreativan način naučiti jednu od najvažnijih veština današnjice.

    (2) detaljnije
  • Besplatni kursevi engleskog i grčkog za učenike iz Vranja

    Tokom predstojećeg raspusta, Narodni univerzitet u Vranju organizovaće besplatne desetodnevne mini kurseve engleskog i grčkog jezika za sve zainteresovane školarce iz Vranja. Kursevi počinju 6. februara.

    detaljnije
  • skolske klupe foto aleksandar kostić

    Škole u Prokuplju skraćuju časove zbog hladnoće

    Zbog izuzetno niskih temperature tokom noći koje se spuštaju i do -20 stepeni, u gotovo svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji prokupačke opštine nastava sa odvija sa skraćenim časovima od 30 minuta. Iako ogreva ima i kotlovi rade, dotrajala stolarija uglavnom najveći problem zbog hladnih učionica.

    (1) detaljnije
  • Zima skola djaci foto I.M.

    Đaci u Blacu od ponedeljka kreću u školu

    Zbog velikih snežnih nanosa na pojedinim pravcima u Blacu, gde je na snazi vanredna situacija, iz lokalne samouprave produžili su raspust blačkim školarcima koji će, umesto danas, u školu krenuti kao i đaci i Vladičinog Hana, od ponedeljka, 16. januara. U ostalim topličkim opštinama nastava je počela danas.

    (3) detaljnije
  • Zaposleni Visoke poslovne škole u Blacu traže smenu direktora

    Deo zaposlenih i predstavnici studentskog parlamenta traže od nadležnih smenu direktora Ljubiše Milačića, tvrdeći da se služi pretnjama i ucenama i da je nelegalno izabran jer ga štiti brat, rektor Univerziteta u Prištini. Direktor tvrdi da je sve po zakonu.

    (1) detaljnije
  • nagrade-najboljim-leskovackim-ucenicima-foto-d.m..jpg

    Na Dan grada nagrađeni najbolji leskovački đaci

    Povodom 11. oktobra, Dana Leskovca, čak 220 najboljih učenika i studenata dobilo je za postignuti uspeh novčane nagrade u iznosu od 10.000 do 35.000 dinara.

    detaljnije
  • Predškolska ustanova

    Zbog para i procedura đaci dve nedelje bili bez užine

    Deca koja su na produženom boravku u niškim osnovnim školama nisu imala obroke prvih 12 dana, a dostava hrane iz “Pčelice” je kasnila jer su, prema rečima direktorke škole “Radoje Domanović” Dušice Tričković, roditelji prethodno morali da uplate akontaciju ovoj ustanovi.

    (4) detaljnije
  • skolske-klupe-foto-ALEKSANDAR-KOSTIC-Juzne-vesti.JPG

    Roditeljima vranjskih đaka prvaka po 5.000 dinara

    I ove godine roditelji učenika koji polaze u prvi razred dobiće od Grada jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara, odlučeno je na sednici Gradskog veća. Ove godine na teritoriji Vranja prvi put u školu polazi 796 đaka.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: