Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

biblioteka

 • biblioteka

  Biblioteka u Vlasotincu proslavila 109. rođendan

  Najaktivnije čitaoce tokom prošle i ove godine knjigama je nagradila vlasotinačka Biblioteka "Desanka Maksimović" koja je proslavila 109 godina postojanja. Nagrade su u kategoriji odraslih dobile Maja Miladinović i Ljubinka Mladenović, dok su u kategoriji dece osnovnoškolskog uzrasta najviše knjiga pročitali Uroš Stojanović i Mihajlo Miljanić.

  detaljnije
 • knjige

  Brojne nagrade na čitalačkom konkursu prokupačke Biblioteke

  U konkurenciji 69 pristiglih dnevnika čitanja na literarnom konkursu Narodne biblioteke "Rade Drainac“ u Prokuplju "Knjiška skitanja kroz dnevnik čitanja", nagrađeno je 26 osnovaca iz Srbije i Crne Gore podeljenih u 6 kategorija, 15 za najsadržajnije čitanje, 2 rada su nagrađena kao najkreativnija, 3 najzanimljivija, po 1 za najbolju formu i ilustraciju i 4 nagrade za najaktivnije grupe.

  detaljnije
 • Obnovljeno Dečje odeljenje u leskovačkoj Biblioteci

  Nakon 60 godina postojanja u sadašnjim prostorijama, Dečje odeljenje leskovačke Biblioteke "Radoje Domanović" dobilo je savremene uslove, nove police, binu, nameštaj i savremenu tehnologiju, za šta je uloženo oko 1,4 miliona dinara iz gradskog budžeta. Dečje odeljenje broji 11.450 članova, od kojih je skoro polovina i trenutno aktivna, a književni fond iznosi 18.780 publikacija.

  detaljnije
 • biblioteka-crkvena-foto-hramhristavaskrsenja

  Prva crkvena biblioteka u Nišu otvorena za sve građane, a čuva roman "Grof Monte Kristo" star 153 godine

  U Parohijskom domu Hrama vaskrsenja Hristovog u Nišu, kraj Bogoslovije u naselju Delijski vis, nedavno je otvorena biblioteka namenjena svim građanima. Osim duhovne literature, ljubitelji pisane reči mogu da odaberu i dela klasične književnosti, beletristike, a ova biblioteka čuva i retke i vredne knjige kao što je primerak romana Grof Monte Kristo iz 1868. godine.

  (8) detaljnije
 • događaj Niš

  "Živa biblioteka" o različitosti održana u Nišu

  Poput prave biblioteke, u "živoj" su knjige ljudi iz marginalizovanih grupa ili oni koji ih zastupaju i oni uživo razgovaraju o različitim temama, a takav događaj održan je za vikend u Nišu. Posetioci su mogli da čuju priče o Romkinji, slepoj devojci, pravima životinja, ratnim veteranima i osobama iz spektra autizma i diskutuju o tome.

  (1) detaljnije
 • biblioteka

  Prokupačka biblioteka raspisala konkurs za najlepši "Čitalački dnevnik"

  Kako bi podstakli prokupačke osnovce na pisanje i čitanje, dečije odeljenje Narodne biblioteke “Rade Drainac“ raspisalo je konkurs „Knjiška skitanja kroz dnevnik čitanja“. Dnevnik treba da sadrži kratke beleške, lične utiske o pročitanom, komentare, stavove, preporuke, zabeležen stih ili pasus, koji je posebno privukao pažnju, a konkurs je otvoren do 1. aprila.

  detaljnije
 • nagrada

  Sedmogodišnji Pavle iz Leskovca dobitnik nagrade za najviše pročitanih knjiga

  Narodna biblioteka u Leskovcu podelila je nagrade čitaocima koji su 2020. godine pročitali najviše knjiga, a među nagrađenima je i učenik prvog razreda Pavle Stamenković, koji je pročitao 84 knjige. On je dobio besplatni upis u biblioteku i nekoliko publikacija iz sopstvenog izdavaštva ove ustanove.

  (4) detaljnije
 • Ulična biblioteka Vranje

  Jedna od uličnih biblioteka u Vranju nestala, pa posle 5 dana osvanula na drugoj lokaciji

  Jedna od četiri ulične biblioteke u Vranju pre 5 dana je uklonjena, pa se danas pojavila na drugoj lokaciji, a da članovi Udruženja građana “Borino i evropsko Vranje” koji su je postavili nisu obavešteni i ne znaju zašto je nestala i šta se tačno sa bibliotekom u međuvremenu dešavalo. Prema njihovim nezvaničnim saznanjima biblioteku su uklonili radnici JKP Komrad, na zahtev komunalne inspekcije, ali odgovora nadležnih i dalje nema.

  detaljnije
 • portret

  Karakter i duh Vlasotinčana utisnuti na portretima u Giginoj kući

  Slikar i grafičar Miodrag Nagorni za svog života uradio je 106 portreta svojih sugrađana, a njegov legat već nekoliko godina krasi zavičajnu biblioteku u Vlasotincu, u Giginoj kući. Nagorni je zbirkom portreta "Moji Vlasotinčani" prikazao njihov borbeni duh kroz vekove, tako što je kod svake osobe istakao oči i oštre crte lica. Njegov prijatelj, direktor biblioteke, ističe da, pored toga što je bio vrsan umetnik, pre svega, bio je zaljubljen u svoje rodno mesto.

  (1) detaljnije
 • Bibliobus

  Aleksinac dobio novi bibliobus

  Do praga ljubitelja literature koji žive u udaljenim mestima na teritoriji opštine Aleksinac, knjige će stizati u novom bibliobusu, pokretnoj biblioteci koju je Opština dobila na konkursu, piše na njihovoj Fejsbuk strani.

  detaljnije
 • Ulične biblioteke - Vranje

  Vranjanci pozajmljuju, ali ne vraćaju knjige iz uličnih biblioteka

  Da Vranjanci baš i nemaju naviku da vraćaju pozajmljene knjige iz uličnih biblioteka koje su postavljene povodom oktobra, Meseca knjige na 4 lokacije u gradu, napisali su članovi Udruženja građana “BEV” na svojoj Fejsbuk stranici nakon što su primetili da u nekim biblioteka fale knjige.

  (2) detaljnije
 • biblioteka

  Upola manja članarina u ponedeljak u leskovačkoj biblioteci

  Priliku da za upola manje novca postanu član Narodne biblioteke "Radoje Domanović" u Leskovcu, kako saopštavaju, imaće svi koji danas posete ovu biblioteku.

  detaljnije
 • Biblioteka

  Prokupačka Biblioteka od osnivanja podstanar, više od 50 godina u podrumu Suda

  Iako važi za jednu od najvažnijih kulturnih institucija u Prokuplju, prokupačka Biblioteka osnovana pre 110 godina od početka svog rada nema svoje prostorije - bila je smeštena u kafanama, u autobuskoj stanici, a više od pola veka je u podrumu zgrade Osnovnog suda. U Gradskoj upravi u Prokuplju kažu da rade na rešavanju problema i da će se narednih nekoliko godina naći uslovni prostor za premeštanje Biblioteke.

  detaljnije
 • Ulične biblioteke - Vranje

  Vranjanci dobili četiri ulične biblioteke, nazvane po delima Bore Stankovića

  Povodom oktobra, Meseca knjige i u čast pisca Bore Stanković, Vranjanci su u centru dobili 4 ulične biblioteke nazvane po njegovim najpoznatijim delima, pa će moći slobodno da pozajme knjigu, pročitaju je i vrate, kao i da dopune biblioteke novim knjigama.

  (1) detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  "Biblionet 2020" prvih dana oktobra u Vranju

  Izložbe, pozorišne predstave, društvene večeri, izlet i umetnički program obeležiće najznačajniji skup za bibliotečku zajednicu u Srbiji “Biblionet 2020” koji je održava od 1. do 3. oktobra u Vranju. Prvog dana Stručno - naučnog skupa Zajednice matičnih biblioteka Srbije će biti dodeljena nagrada “Đura Daničić” za prošlu godinu i obraćanje laureata u Pozorištu “Bora Stanković” od 13 sati.

  detaljnije
 • nagrada

  Stojan Obradović dobitnik nagrade za najbolju knjigu topličkog pisca u 2019. godini

  Od desetak knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2019. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2019. godini” pripadne Stojanu Obradoviću iz Prokuplja za knjigu “Brisanje senke”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 51. put.

  detaljnije
 • pk-biblioteka-foto-ljmitic

  Biblioteke na jugu u doba korone - više se čita i više je članova

  Sve je više građana sa članskom kartom u gradovima na jugu Srbije nego kada nije bilo korone, saglasni su iz biblioteka iz Niša, Leskovca, Prokuplja, Vranja i Pirota. U onim bibliotekama gde je dozvoljeno da se uzme više od jedne knjige, uglavnom pozajmljuju 3 štiva, a građanima nedostaje da kao ranije prođu između polica i prelistaju naslove pre uzimanja, primećuju bibliotekari.

  (1) detaljnije
 • Knjiga

  Fotografijom omiljene knjige do besplatnog članstva u hanskoj Biblioteci

  Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige, 23. aprila, Biblioteka u Centru za kulturne delatnosti, turizam i bibliotekarstvo Vladičin Han, a po ugledu na Gradsku biblioteku Beograda, organizuje akciju u kojoj učesnici šalju zanimljive fotografije sa svojom omiljenom knjigom.

  detaljnije
 • virtuelna izložba kompjuter kultura

  Za lakši ostanak kod kuće: Besplatni kursevi, programi, filmovi i predstave

  Obuke iz oblasti informacionih tehnologija i učenje engleskog jezika, onlajn knjige i udžbenici, alati za lakši rad i učenje od kuće, ali i sadržaji kojima se može prekratiti vreme u kući tokom vanrednog stanja, objedinjeni su na platformi "Digitalna solidarnost". Svi servisi su besplatni, ponuda se stalno dopunjuje, a već sada ima sadržaja za filmofile, one koji vole pisanu reč ili muziku, zaljubljenike u kulturu ili one koji bi da pretražuju različite baze podataka.

  (1) detaljnije
 • biblioteka doljevac

  Rekonstruisana javna biblioteka u Doljevcu

  Ko voli da čita u Doljevcu i okolini ima gde da pozajmi knjigu, biblioteka je renovirana i otvorena za čitaoce. Oko 45.000 knjiga je dostupno Doljevčanima, a u njenu obnovu je uloženo 10 miliona dinara.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Ne. Nisam toliko bogat da letujem u Srbiji.

Aleksandar Stošić čitalac

Tekst: Od danas prijava za vaučere od 15.000 dinara