Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

trudnice i porodilje

  • Trudnica trudnoća

    Vežbe i priprema za porođaj u onlajn školi za trudnice

    Na Fejsbuk stranici Bebac.com od ponedeljka, 6. aprila, emitovaće se časovi za trudnice. Najavljuju da će ovde buduće mame moći da čuju razne informacije o trudnoći, svim fazama porođaja i o prvih šest nedelja života sa bebom, a najavljeni su i časovi vežbi kojima se priprema za porođaj.

    (1) detaljnije
  • m univerzal

    Inspekcija: Firma koja se bavila ugostiteljstvom, pa krpila niške ulice, nije poštovala prava trudnica

    Poslednji izveštaj Inspekcije rada pokazao je da niška firma M Univerzal Tim, koja se bavila ugostiteljstvom i pred raspisivanje javne nabavke za krpljenje udarnih rupa u Nišu počela da se bavi izgradnjom, nije isplaćivala plate trudnicama i porodiljama i nije dostavljala potvrde o godišnjim prihodima.

    (9) detaljnije
  • Trudnice i porodilje

    Seminar za buduće mame u Pirotu

    Savete, podršku i konsultaciju od strane lekara, sve buduće mame u Pirotu mogu dobiti na seminaru “Prvi dan sa bebom” koji će se održati 26. decembra u hotelu Ana lux . Početak seminara planiran je od 17 sati.

    detaljnije
  • Trudnoća je dar Kristina Radenković i Marija Veljković

    O trudnoći na besplatnom seminaru u Nišu sa stručnjacima i voditeljkom "Slagalice"

    "Youtube" kanal "Trudnoća je dar", na kome su snimci voditeljki kviza "Slagalica" Marije Veljković i Kristine Radenković, koje sa ženama razgovaraju o drugom stanju, osnivačice su rešile da presele na lično upoznavanje i razgovor. Na red je došao i Niš, gde će nekoliko medicinskih radnika i voditeljka u subotu, 23. novembra održati besplatni seminar za buduće majke.

    (1) detaljnije
  • jovana ružičić

    Direktorka Centra za mame: Porodilje oštećene, promeniti i zakon i sistem

    Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom oštetio je trećinu porodilja u Srbiju, a oko 1.000 u Nišu, ukazuje direktorka Centra za mame Jovana Ružičić. Zato zakon treba promeniti, dodaje Ružičić i napominje - novac koji država obećava za prvo dete neće rešiti problem, treba menjati sistem.

    (10) detaljnije
  • Ilićevi

    Dva puta otpuštena tokom trudnoće pa vraćena, posao i zarada i dalje neizvesni

    Sada majka trojice dečaka, koju je direktor tokom poslednje trudnoće dva puta otpuštao sa posla u vranjskom Javnom preduzeću "Novi Dom", zahvaljujući odlukama suda i izveštavanju medija, vraćena je na posao, ali je godinu dana bila bez plate. Sada, sa 4. 000 dinara mesečno porodiljske naknade i dalje čeka isplatu zaostalih zarada, a direktor kaže da će ih po zakonu dobiti, dok je njeno radno mesto po isteku porodiljskog bolovanja pod znakom pitanja.

    (2) detaljnije
  • Trudnice i porodilje

    Firme sa juga Srbije na "Crnoj listi" zbog kršenja prava trudnica

    Zbog toga što su u prethodnom mesecu prekršile prava trudnica i porodilja, 3 firme iz Vranja, Prokuplja i Žitorađe našle su se na “Crnoj listi” poslodavaca koju je objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

    (4) detaljnije
  • bolnica vranje

    Porođaj uz epidural od septembra dostupniji Vranjankama

    Iako je do sada epidural korišćen sporadično i povremeno, uslugu takozvanog bezbolnog porođaja u vranjskoj Bolnici, moći će, od 1. septembra, da potraže sve trudnice, kaže za Južne vesti načelnica ginekologije Gordana Đorđević. Ova usluga biće dostupna svima i biće besplatna.

    detaljnije
  • dom zdravlja Leskovac

    Besplatan seminar o potomstvu krajem jula u Leskovcu

    Oni koji planiraju ili očekuju prinovu moći će da dobiju stručne savete lekara, na seminaru koji se u leskovačkom Domu zdravlja održava u subotu, 20. jula od 17 do 19 sati. Učešće je besplatno, ali se zbog ograničenog broja mesta zainteresovani moraju prijaviti.

    detaljnije
  • protest mame leskovac

    I mame iz Leskovca protestovale zbog novog Zakona

    Nakon protesta mama iz Niša, koje su na ulicu izašle kako bi iskazale nezadovoljstvo novim Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je na snagu stupio 1. jula prošle godine, protestima su se pridružile i mame iz Leskovca. Ovo je, kako su rekle, uvod u građanske proteste protiv vlasti koje su najavile za petak, 1. februar.

    (3) detaljnije
  • roditelji

    Kasni naknada za porodilje, iz Ministarstva se nadaju da pare stižu pre praznika

    Bez para i objašnjenja zašto još nisu uplaćene, kako kažu, predstojeće praznike dočekaće novopečene majke, kojima kasni porodiljsko i ne zna se kad će ga dobiti. Kivne što se država načelno zalaže za povećanje nataliteta, a u praksi radi suprotno, traže svoje pare, a iz Ministarstva za rad tvrde "da su učinili sve da im novac stigne pre praznika".

    (15) detaljnije
  • Protest mame

    Mame ogorčene jer poslanici nisu razmatrali izmene Zakona o podršci porodici

    Iz Inicijative "Mame su zakon", posle neulaska predloga za izmenu štetnih odredbi Zakona za finansijsku podršku porodici sa decom u skupštinsku proceduru, konstatuju da 129 poslanika nema nikakvo mišljenje o tome što je na hiljade majki u Srbiji ugroženo. Ističu da je većina onih koji sede u Narodnoj skupštini prespavala njihove predloge i time ostavila porodice na rubu egzistencije.

    (7) detaljnije
  • Macura selakovic

    O finansijskoj podršci roditeljima u emisiji "Zumiranje"

    Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom dospeo je u žižu javnosti zbog veoma malih naknada predviđenih za majke tokom porodiljskog odsustva i za negu deteta, a upravo o ovoj gorućoj temi u emisiji "Zumiranje" govorile su Bojana Selaković iz Udruženja "Roditelj" i narodna poslanica Tatjana Macura.

    (1) detaljnije
  • Tatjana Macura

    "Mame su zakon": Hiljade porodica od sutra neće imati od čega da živi

    Upozoravajući na odredbe novog Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom koje ugrožavaju egzistenciju i diskriminišu mnoge majke u Srbiji, pokretačica Inicijative "Mame su zakon" i narodna poslanica Tatjana Macura istakla je i da su mnoge radnice nevidljive za sistem, te da i zbog njih obračun naknade za porodiljsko mora da se promeni. Predlog ove Inicijative je da sve porodilje primaju minimalac, a da se uvede i varijabla koja bi uzimala u obzir i radni staž majki.

    (4) detaljnije
  • mame su zakon, protest

    Mame iz Niša protestovale zbog novog Zakona [foto]

    Revoltirani novim Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je stupio na snagu 1. jula, prema rečima organizatora, stotinak ljudi izašlo je na Trg kralja Milana u centru Niša i parolama i govorima izrazilo svoje nezadovoljstvo.

    (5) detaljnije
  • autobus

    Pojedine trudnice u Nišu nedeljama čekaju legitimacije za besplatan prevoz

    Gradski prevoz je trudnicama u Nišu besplatan, međutim, problem je u tome što se procedura oko izdavanja legitimacija oduži, prema rečima pojedinih žena, te nedeljama moraju da plaćaju kartice u autobusima. Kako se redakciji požalio građanin koji živi na teritoriji Opštine Pantelej, njegova supruga na rešenje koje joj je potrebno da bi izvadila legitimaciju, čeka skoro mesec dana.

    (8) detaljnije
  • Hitna pomoć

    Nakon udesa kod Prokuplja, majka preminula, beba kritično

    Nakon što je teško povređena u saobraćajnoj nezgodi kod Prokuplja, trudnica koja je bila u devetom mesecu porodila se u prokupačkoj bolnici, a nakon toga su i ona i beba prebačeni u niški Klinički centar. Kako kažu u Kliničkom, majka je podlegla povredama oko 18 sati, a devojčica je u kritičnom stanju.

    detaljnije
  • lekari

    Zbrka oko produžetka porodiljskog u Nišu, komisija zaseda tek od ove nedelje

    Iako je sa radom trebalo da krene još 1. jula, komisija koja odlučuje o produžetku bolovanja porodilja nakon godinu dana, u Nišu se još nijednom sastala. Dok se građanke kojima ističe porodiljsko bolovanje bune jer ne znaju šta da rade i tvrde da ih u PIO fondu savetuju da pređu na “obično” bolovanje preko poslodavca, u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje kažu da će do kraja ove nedelje komisija početi sa radom.

    (16) detaljnije
  • trudnica

    Ministar Đorđević: Vlasnik "Hendija" isplatiće sve što duguje

    Porodiljama iz "Hendija", kako tvrdi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, vlasnik firme isplatiće sva dugovanja. Ministar kaže da je direktor pobegao, ali da se vlasnik javio Inspekciji rada i da je “kooperativan”.

    detaljnije
  • trudnica

    Ministarstvo rada: Hitno rešiti problem trudnica i porodilja u "Hendiju"

    Problem trudnica i porodilja iz firme Hendi stigao je i pred Vladu Srbije. Kako saopštavaju iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, premijerka Ana Brnabić zatražila je na sednici Vlade hitno rešavanje ovog slučaja, a ministar Zoran Đorđević primio je trudnice i porodilje, pa naložio vanrednu inspekciju firme. Trudnice i dalje čekaju svoj novac.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: