Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:07, 29. 3. 2017.

| Zabava

Besplatne projekcije filma o životu Petra Kočića u bioskopu "Vilin grad"

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Brod ludaka
Borba prkosnog Davida sa bezdušnim Golijatom; foto: Vilin grad

Slepi putnik na brodu ludaka, film Gorana Markovića, koji na jedan neuobičajeni način prikazuje duševnu bolnicu za vreme Velikog rata i u njoj srpskog pisca Petra Kočića, Nišlije će imati prilike da pogledaju besplatno 29. marta od 18 sati, kao i 30. i 31. od 17 u bioskopu "Vilin grad".

Poslednje godine svog života Kočić je proveo u ludnici, a film govori o periodu kada u njoj pronalaze utočište begunci od okupatorske vlasti, remeteći sklad i mir koji su dotad krasili međuljudske odnose u ovoj ustanovi.

Film u sebi nosi depresivnu sliku Beograda, u kojoj, na tragikomičan način, životi lekara, osoblja i pacijenata grade metaforu o životu „na slobodi i slobodnoj teritoriji“. Dok okolo vlada okupacijski teror, smrt i razaranje materijalnih vrednosti, dotle na ovom „brodu ludaka“, vlada duboko razumevanje, poštovanje i briga za bližnje - piše na sajtu bioskopa.

Među prispelim beguncima nalazi se i Kosta Herman, stari neprijatelj Petra Kočića, pa se sada njihov sukob nastavlja, otvarajući temu o ljudskoj zavisti prema svima onima koji poseduju istinski umetnički talenat.

Glavnu ulogu igra Igor Đorđević, a publika će moći da vidi i Aleksandra Đuricu, Tihomira Stanića, Mašu Dakić, Andrijanu Oliverić, Srđana Timarova, Gorana Šušljika, kao i mnoge druge.

Ovaj televizijski film, koji je premijerno prikazan na Radio-televiziji Srbije krajem prošle godine, predstavlja i obeležavanje stogodišnjice od smrti srpskog pisca i Prvog svetskog rata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: