Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:41, 13. 1. 2015.

| Društvo

Leskovcu nedostaje 41 lekar specijalista

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
Bolnica-Leskovac.jpg
Po Ministarstvu u Opštoj bolnici je čak i više zaposlenih

Leskovačkoj bolnici će, najviše za 2 godine, nedostajati čak 41 lekar specijalista, procena je stručnih službi.

Sa druge strane, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje 84 lekara iz Jablaničkog okruga čeka na posao. Ipak, nije rešenje samo zaposliti lekara jer se specijalista gradi godinama, a njegovo školovanje bolnica plaća iz sopstvenih prihoda.

Direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević ima objektivnu bojazan jer je čak 24 lekara specijalista starije dobi, preko 60 godina, i odlazi u penziju. U 2014. godini, Bolnica je poslala na specijalizaciju 14 svojih lekara, ali njihovo školovanje traje 4 godine.

Najkritičnija situacija je na neurologiji, kao i na odeljenjima anesteziologije i plućnih bolesti. Leskovac nema ni jednog dečjeg psihijatra, a realna potreba je njih šestoro. 2 Dr Nebojša Dimitrijević, direktor

Nedostatak specijalista je veliki problem. Trenutno možemo da funkcionišemo, ali kada starije kolege odu u penziju, biće teško. Problemi će nastati oko organizacije dežurstava, pre svega. Lekari odsustvuju zbog velikog broja dodatnih edukacija, koriste godišnje odmore, pohađaju seminare... U svakom trenutku je u našoj bolnici odsutno 20 odsto lekara - kaže Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac.

Od 1.258 radnika u leskovačkoj bolnici, 944 je zdravstvenih radnika. Od toga 251 lekar, od kojih je 225 specijalista. Realna je situacija da specijalisti nedostaju, ali je najveći paradoks u tome što po normativima koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, ova zdravstvena ustanova čak ima i višak lekara.

Ljudi iz Ministarstva očigledno zaboravljaju na veliku razuđenost naše opštine. U nekim selima su neophodne ambulante i zdravstveni kadar, iako u  njima živi mali broj stanovnika. Plašim se da ćemo morati da zatvorimo pojedine ambulante, a to neće biti dobro - kaže Dimitrijević.

Bolnica u poslednje 2 godine nije zaposlila ni jednog novog lekara.

Povukli smo određeni broj lekara iz Doma zdravlja koji su tamo bili višak i tako uspostavili ravnotežu i "popunili rupe“ - objašnjava Dimitrijević.

On se nada da će se na realne potrebe u ovoj godini gledati pozitivnije.

Upravni odbor Opšte bolnice je napravio spisak od još 16 lekara za koje očekuju da će biti odobrene specijalizacije u najskorijem mogućem periodu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stam Bolac

    17:37 // 14. 1. 2015.

    Pa ne moze i specijalista, i nacelnik klinike, i profesor na medicinskom fakultetu i vlasnik privatne klinike...

  • MIle kontra

    18:19 // 13. 1. 2015.

    Dobro planiranje je pokazalo svoje rezultate...da li postoji odgovornost zbog propusta I ko ce odgovarati.Da li bi se isto desilo i u nekoj normalnoj zemlji...ccc

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: