Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 19. 1. 2011.

| Društvo

Mesari demantuju vest o bakterijama

Autor:D.K. i P.B.Izvor:Južne vesti
Lemes-prom Vlasotince

VLASOTINCE – Lemes-prom iz Vlasotinca tvrdi da u njihovom roštilj mesu nije bilo Ešerihije koli, kako je nedavno objavilo Društvo za zaštitu potrošača. U Veterinarskom institutu tvrde suprotno.

Vlasnik Lemes-proma kaže i da je podneta i krivična prijava protiv Milića Markovića, predsednika Društva za zaštitu potrošača zbog “iznetih neistina, uznemiravanja javnosti, narušavanja poslovnog ugleda i pričinjene materijalne i nematerijalne štete”.

- Veternarski institut iz Niša, koji vrši stručnu proveru kvaliteta, ocenio je u više navrata da je roštilj meso koje se proizvodi u preduzeću Lemes-prom u Vlasotincu ispravno - saopštio je Ivica Cvetković, vlasnik ovog preduzeća na konferenciji za novinare.

Cvetković kaže da se u najsavremenijim pogonima oprema i prerađuje meso vrhunskog kvaliteta po najvišim evropskim standardima i sertifikatima HASAP i ISO kvalitetu.

- Fabrika je podignuta prošle godine, u rekordnom roku, sopstvenim sredstvima. Do posla je došlo 28 radnika, a cilj je osvajanje novih proizvoda, novih tržišta i otvaranje novih radnih mesta – kaže Cvetković.

Međutim, u Veterinarskom specijalističkom institutu Niš, na čije se analize u Lemes-promu pozivaju, tvrde da je poslednja analiza pokazala povećano prisustvo bakterije Ešerihije koli.

- Mi imamo ugovore sa velikim brojem proizvođača sa juga Srbije i redovono radimo analize. Sigurno je da je do sada bilo ispravno. Ali, u poslednjoj analizi je pronađena ova bakterija. To je bakterija koja se normalno nalazi svuda, u vazduhu, na koži. Ali postoji poseban pravilnik koji je propisao do koje granice može da se nađe, a u konkretnom slučaju je bilo iznad dozvoljenih vrednosti - rekla je za Južne vesti direktor Instituta, Snežana Radenković.

Radenković tvrdi i da tvrdnje proizvođača da je meso u proizvodnji bilo ispravno ali da se "pokvarilo" dok je bilo u prodaji nisu tačne, odnosno da to nije moguće.

- Naravno, moguće je da se pojave druge bakterije, da meso promeni boju ili miris. Ali ovde je reč o mesu u originalnom pakovanju, gde u prodaji nije otvarano. U tom slučaju, ako Ešerihije koli nije bilo u proizvodnji, ne postoji ni šansa da se ova bakterija pojavi u prodaji - kaže Snežana Radenković.

Društva za zaštitu potrošača Niša i Leskovca prošle nedelje objavila su rezultate analize po kojima je veliki broj uzoraka roštilj mesa sa juga Srbije bio bakteriološki neispravan. Uzorci su uzimani u maloprodajnim objektima u prisustvu veterinarskog inspektora a uzimali su ih stručnjaci Veterinarskog instituta.

Deo proizvođača u čijim su proizvodima pronađene bakterije je tvrdio da su rezultati netačni i najavio super-veštačenje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: