Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:06, 10. 9. 2014.

| Društvo

Toplica bez spomenika Gvozdenom puku

Autor:Biljana RoganovićIzvor:Južne vesti
zeleznicka-stanica-prokuplje-Juzne-vesti.jpg
Železnička stanica Prokuplje na kojoj je mobilisan Gvozdeni puk

Ni u jednoj od 4 opštine Topličkog okruga ne postoji spomen obeležje topličkom Gvozdenom puku koji se proslavio tokom Prvog svetskog rata i balkanskih ratova.

U godini obeležavanja 100 godina od Prvog svetskog rata, Udruženje boraca ratova od 1990. godine pokrenulo je inicijativu da se na prostoru prokupačke železničke stanice, gde je mobilisan Gvozdeni puk, postavi spomen obeležje, ali lokalna samouprava još uvek nije ništa učinila po tom pitanju. Čak je i tokom nedavne posete savetnik predsednika Srbije za kulturu Radoslav Pavlović „primetio“ da nema obeležja ovom, u istoriji daleko proslavljenom puku.

- Zaista je čak mogu reći nepristojno da u Prokuplju nema spomen obeležja Gvozdenom puku. Mi smo zvanično predali lokalnoj samoupravi zahtev da se napravi spomen obeležje i ono bi, prema našim proračunima, koštalo 300.000 dinara. Ipak, do sada nam još uvek niko nije odgovorio - kaže predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine Tomica Stefanović.

Predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović u kratkoj izjavi za Južne vesti kaže da je upoznat sa inicijativom Udruženja, ali da je trenutna ekonomska situacija u Opštini nepovoljna.

- Ipak, iznalaze se mogućnosti da to spomen obeležje bude podignuto u granicama sredstava koja mogu biti izdvojena iz opštinskog budžeta - kaže Paunović.

"Marš na Drinu" posvećen komandantu Gvozdenog puka

Drugi pešadijski puk, nazvan „Gvozdeni puk“ u ratovima od 1912. do 1918. godine izgubio je  2.974 redova, podoficira i oficira i, kao vojna formacija, odlikovan je najvišim odlikovanjima u više navrata.

Puk "Knjaz Mihailo" učestvovao je u Kumanovskoj, Prilepskoj i Bitoljskoj bitki, a u Drugom balkanskom ratu, u Bregalničkoj bitki, kada je zbog energičnosti, siline i neprobojnosti odbrane, od protivnika dobio epitet "gvozdeni".

U Prvom svetskom ratu učestvuje u Cerskoj bitki, a njegovom trećem komandantu, pukovniku Milivoju Stojanoviću, kompozitor Stanislav Binički posvetio je kompoziciju "Marš na Drinu".

Prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije štitio je odstupnicu, 1916. godine učestvovao je u bitki na Gorničevu, a 1918. aktivno učestvovao u oslobodjenju Niša.

"Gvozdeni puk", kako su zabeližili hroničari, bio je jedna od najsposobnijih jedinica srpske vojske koju je tadašnja Vrhovna komanda koristila u presudnim bitkama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • konan

    19:55 // 12. 9. 2014.

    stvarno sramota od ovu drzavu borci nikad nisa nisu dobili pa ni spomenik za nas sto smo bili na kosovo i da ne pricam

  • ГоранЧе

    16:44 // 10. 9. 2014.

    Од жив срам!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: