Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:27, 5. 5. 2016.

| Društvo

Zapuštena "Kuća Stambolijskih" uskoro će "oživeti"?

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
kuca stambolijskih
Ograđen prostor oko ove istorijske zgrade; foto: JV

Skoro 4 godine od kako je zatvorena i već neko vreme propada, iako je zaštićeni spomenik kulture u Nišu iz perioda vladavine Turaka - “Kuća Stambolijskih” u kojoj se nalazila kafana “Sinđelić” ponovo će, čini se, početi novi život.

Ova kuća koja se nalazi u samom centru grada, u Ulici Nikole Pašića, a jedan je od retkih svedoka orjentalnog Niša, poslednjih godina je zapuštena i zaboravljena. kuca-stambolijskih3FotoJV Ova kuća dugo zatvorena; foto: JV

Nakon što je firma koja je držala restoran “Sinđelić” u ovoj kući otišla u stečaj, jedno vreme je ovaj spomenik kulture bio u vlasništvu banke. Pre oko 2 godine je, kako kažu u toj banci, on prodat.

Kako kažu u Zavodu za zaštitu spomenika Niš, kuća je menjala više vlasnika, a najnoviji je ovu kuću kupio prošle godine i nedavno počeo sa obnovom. Prema podacima iz Katastra nepokretnosti ona je sada vlasništvo firme "Jugo-impex d.o.o" iz Niša koja se bavi otkupom, reciklažom i preradom otpada.

Najnoviji vlasnik je izradio projektnu dokumentaciju za revitalizaciju objekta, prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš. Radovi na sanaciji, rekonstrukciji i revitalizaciji objekta, prema projektnoj dokumentaciji su u toku - objašnjavaju u Zavodu.

kuca-stambolijskih5FotoJV Novi vlasnik "Jugo-impeks"Da će ovaj spomenik biti obnovljen vidi se i po ograđenom dvorištu koje je počelo da se raščišćava. Kada će sve biti gotovo i kada će “Kuća Stambolijskih” ponovo otvoriti svoja vrata građanima, nismo uspeli da saznamo. Ono što je izvesno je da će u njoj ponovo biti smešten restoran.

Istoričar - kustos niškog Narodnog muzeja Bojana Nešić kaže da korišćenje spomenika kulture u ugostiteljske svrhe nije specijalitet Niša i Srbije, već da toga ima u svetu, kao i da kao svedok istorije Niša “Kuća Stambolijskih” treba da bude sačuvana i otvorena za javnost.

Da li je u pitanju ugostiteljski ili muzejski objekat za ove vrste objekata važno je da budu korišćeni da bi tako nastavili svoj život. Lično bih više volela da tu ne bude kafana, ali prosto makar neka neko vodi brigu o njoj nego da propada - kaže Nešićeva.


Veliki istorijskih značaj

kuca-stambolijskih-fotoJV Gradnja počeka 1875. godine; foto: JVPrema rečima Nešićeve, “Kuća Stambolijskih” ima veliki istorijski značaj jer “takva kakva jeste svedoči o nekim prošlim vremenima”.

Od mnogih turskih građevina koje su postojale u Nišu, objekata stare gradske arhitekture orjentalnog Niša, sačuvala se samo ona u izvornom izdanju - objašnjava Nešićeva.

Napominje da je ova kuća imala dugu i neizvesnu istoriju. Puno puta je bila na ivici rušenja, a ipak je opstala i preživela.

Jedna je od prvih građevina koje su stavljene pod zaštitu države još 1949. godine, ali je 1957. umalo srušena. Na sreću, Zavod za zaštitu spomenika uspeo je da je tada spasi i sačuva. Postojali su potom mnogi projekti za njenu revitalizaciju da bi 1981. godine postala prvi objekat na jugu Srbije koji je u potpunosti srušen i ponovo izgrađen da izgleda kao i pre - kaže ona.

Inače, ovu kuću počeo je da gradi Turčin Ahmet Memetović 1875. godine. Nedovršenu kuću je prodao poznatom niškom trgovicu Todoru Stankoviću Stamboliji, koji je nadimak Stambolija dobio zbog svojih trgovačkih veza sa Istanbulom, pa je tako i kuća dobila naziv „Kuća Stambolijskih“. Dovršena je 1878. godine, kada je Niš oslobođen od Turaka. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    23:41 // 5. 5. 2016.

    Eto i nekog svetlog primera gde se zavod za zastitu spomenika izborio da sacuva neki kulturni objekat od unistenja.

  • shaft

    23:19 // 5. 5. 2016.

    Kafana ili muzej?Ne,mozda novo glasacko mesto,s obzirom da kod nas izbori traju po mesec dana ili kladionica?

  • milan

    19:09 // 5. 5. 2016.

    Da je ovo normalna zemlja i da se malo razmisli u ovom gradu ,ovu istorijski objekat bi kupio grad i ne samo sto bi ostao u vlasnistvu grada vec bi se kulturno-istorijsi sadrzaj grada prosirio .Kuca ne samo sto je dostupna svima jer je u centru grada i sa nekim bogatim sadrzajem (npr.muzej vostanih figura znamenitih nislija) bi se privukli turisti,a grad bi uzimao pare.

    • todor

      23:48 // 5. 5. 2016.

      istorijski a napravljen 1984 g

      i obavezno muzej vostanih fugura kao u ja , a slike u depou muzeja u logoru crveni krst nek propadaju i niko da ih ne gleda ( naročito da ih ne gledaju studenti slikarstva )

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: