Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:36, 29. 4. 2016.

| Ekonomija

Fabrika Jura - zabranjeni grad

Autor:Gordana BjeletićIzvor:N1
Jura korporacija
Snimanje fabrike zabranjeno i od spolja; Foto: N1

Fabrika Jura i dalje ostaje zatvorena za javnost. Brane da se snima čak i spolja. Od kada posluju u Srbiji nijedna novinarska ekipa nije u fabrici razgovarala s radnicima niti s rukovodstvom.

Ovako je danas izgledao razgovor obezbeđenja fabrike sa novinarskom ekipom TV N1:

- Obezbeđenje: Morate da ugasite kameru. Da li mogu da dobijem vašu ličnu kartu?
- Snimatelj: Da pitam koleginicu, ali mislim da je spolja dozvoljeno snimanje, nema potrebe da me vi legitimišete. Čovek hoće da nas legitimiše, da mu damo ličnu kartu
- Novinarka: Pa ne možemo.
- Obezbeđenje: Onda se spakujte i nemojte da snimate jer je stvarno zabranjeno.
- Novinarka: Sa ulice možemo po Zakonu, pozovite policiju, nije problem.

Jura Čeka se izveštaj inspekcije; Foto: N1Zakon kaže da se ne snimaju samo objekti na kojima je to posebno naznačeno, a radnik obezbeđenja da bi zbog nas mogao da ima probleme.

Da radnik obezbeđenja ne bi zbog nas dobio otkaz, odlučili smo da se povučemo. I inače, radnici kažu da je strah i mogućnost otkaza ono što parališe svaki njihov pokušaj pobune - naglasila je u svom prilogu novinarka N1 Gordana Bjeletić.

Do sada su bila dva pokušaja pobune – pred Božić u Nišu i pred Uskrs u leskovačkoj Juri. Tražili su slobodne dane i brzo odustali. Štrajk je propao kao i pokušaj da se ovde napravi sindikat, na inicijativu dvojice radnika.

Ljudi koji su do tada bili u Juri među najboljim radnicima, jedan od njih je bio i lider, od jednom su postali neradnici, zabušanti i oni su dobili otkaz - kaže Risto Ivetić iz Saveza samostalnih sindikata Niša.

Otpuštanje dva sindikalna lidera za druge radnike imalo je jasnu poruku, pa sada o mobingu i ugrožavanju prava primedbe sindikatu i medijima šalju isključivo anonimno.

Jedna grupa mladih žena je dostavljala preko mejla u pisanoj formi iznosila svoje probleme mobinga, ali na žalost to nismo mogli da dokažemo jet niko ne može da uđe u te fabrike - navodi Ivetić.

Mnogi novinari kažu da je u ovu fabriku moguće ući samo ako konkurišete za posao. Novinar "Južnih vesti" Aleksandar Stankov je radio u "Juri", ali o 8 meseci provedenih u fabrici ne sme da govori. Na to ga obavezuje ugovor koji je potpisao. Ipak, sme o pritužbama radnika koje sada stižu redakciji.

Radnici su se žalili uglavnom na uslove rada, upisivanje kada odu u toalet, na uslove rada, smene, da više vremena provode na poslu nego kod kuće, ali nismo mogli da potvrdimo informacije jer nam iz Jure niko nije odgovarao - kaže Aleksandar Stankov, urednik Južnih vesti.

Ugovor I ugovorom radnicima zabranjeno da govore o uslovima rada; Foto: N1Ugovori o radu i prekidu radnog odnosa u koje smo imali uvid potvrđuju da su se potpisnici obavezali da o stanju u fabrici ćute, ali radnici insistiraju na tome da progovori i reaguje država.

Televizijski prilog možete pogledati na sajtu N1.

Inače, kako je "Južnim vestima" ranije danas saopšteno, nakon što su u medije dospele žalbe zaposlenih da trpe maltretiranje u fabrici, pa i da se od njih traže da nose pelene kako ne bi često išli u toalet, u leskovačku fabriku je poslata inspekcija rada.

Podsetimo, fabrika "Jure" u Nišu je otvorena sredinom 2011. godine, a u Leskovcu godinu dana kasnije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • djura

    14:26 // 13. 6. 2016.

    Eto tako nam i treba nisu vam bili dobri komunisti kod kojih ste bili po pet puta godisnje na bolovanu i uzimali ga da obavljaju svoje privatne poslove, a ovde uz ,,jaku,, demokratiju ni u WC vam ne daju. Kad se okrenemo nazad i pod Turci je bilo bolje, tako nam i treba lupali smo u serpe a sad lupamo glavu kako da prezivimo, jad i beda svetske demokratije koja tlaci narod.

  • Slobodan Todorovic

    07:13 // 1. 5. 2016.

    Sramota,za drzavu. Ne stiti. Svoj narod

  • JOSIP BROZ TITO

    00:38 // 1. 5. 2016.

    pa bio je mrak u TITOJ JUGOSLAVIJI pa eto vam svijeta u demokratiji

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: