Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:07, 17. 5. 2013.

| Ekonomija

Memorandum za 1.000 novih radnih mesta

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Mihajlo-Zdravkovic-1.JPG
Mihajlo Zdravković, gradski većnik

Izvesno je da će jedna poznata firma iz autoindustirje do kraja maja potpisati memorandum o izgradnji fabirke u Nišu, kaže većnik Mihajlo Zdravković.

Niš očekuje da do kraja meseca bude potpisan memorandum o razumevanju sa jednom stranom kompanijom koja bi trebalo da gradi proizvodni pogon u kojem bi posao moglo da nađe preko hiljadu ljudi. Gradski većnik resorno zadužen za privredu, Mihajlo Zdravković kaže da je grad ponudio zemljište u Radnoj zoni “Sever”, pored niškog aerodroma.

- Imamo parcelu koju smo namenili, spremni smo da sve uslove koji se postavljaju pred nas ispunimo u najbržim mogućim rokovima, kao što smo to učinili i kod “Jure” i “Benetona” i mislim da je to gotovo, sada je već izvesno da će to biti i realizovano – kaže Zdravković.

Ipak, ime te kompanije se javno ne saopštava, jer je, kaže ovaj većnik, “jedan od zahteva stranog investitora bio da do dana potpisivanja memoranduma o razumevanju, njegovo ime ne bude spominjano u javnosti.”

- Ipak, tačno je da je reč o firmi iz auto-sektora – potvrdio je Zdravković.

On dodaje da je Nišu upravo tako nešto neophodno i navodi primer Kragujevca u kojem, zbog “Fijata”, kao kooperanti, žive i privređuju mnoga mala i srednja preduzeća.

Na poslednjoj sednici Gradskog veća usvojeni su i predlozi za davanje zemljišta bez naknade nekim investitorima koji bi trebalo da u narednom periodu zaposle, jedan oko 80, jedan oko 100, jedan oko 1 000 radnika.

Mihajlo-Zdravkovic-2 Mihajlo Zdravković u studiju "Južnih vesti"Pored pomenutog stranog investitora, reč je o “Frukomu”, ali i konačnoj realizaciji višegodišnjih pregovora sa “Ajmaksom” oko kargo centra na niškom aerodromu. Na pitanje liči li priča sa “Ajmaksom” na priču o sada već propaloj investiciji “Italnisa” na Loznom kalemu, Zdravković odgovara.

- Nije isto. “Ajmaks” nije vlasnik zemljišta kao što je to bila situacija sa “Italnisom”. Prosto, tu nisu nastale ugovorne obaveze! Po četvrti ili peti put ovaj investitor menja pismo o namerama, a grad je spreman da i tada izađe u susret. Dakle, mi nismo ti koji hoće da teraju investitora. Naprotiv! Hoćemo na svaki njihov zahtev da odgovorimo, pa makar i više puta, jer je nama više nego neophodno otvaranje novih radnih mesta – kaže Zdravković.

Šta još o očekivanjima za eventualna ulaganja u elektornskoj industriji i to na prostoru EI NIš kaže većnik Zdravković, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Novim tenderom do boljeg prevoza

Izrada dokumentacije za izbor novih prevoznika u gradskom autobuskom saobraćaju je u toku, dokumentacija se usaglašava sa novim Zakonom o javnim nabavkama, ali je sigurno da će tender biti raspisan do kraja maja.

- Očekujemo da se posle toga poboljšaju pre svega tačnost i standard u autobusima! Da li će to biti klimatizovani autobusi ili ne, to ćemo još dogovoriti.  Podeljena su mišljenja, zato što je rastojanje od stanice do stanice oko 500 metara i pitanje je da li je moguće ohladiti autobus u tom periodu i da li će to imati efekta, a to svakako košta – navodi Zdravković, u čijoj je nadležnosti i gradski prevoz.

On kaže da je u ovom ternutku verovatnije da će se Grad ipak odlučiti da ta sredstva preusmeri na produžetak nekih linija, ali da će “svakako zahtevati novije autobuse."

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    14:39 // 17. 5. 2013.

    Ma ne napadajte coveka, bas mi je drago da vidim nekog mladog coveka koji se bavi politikom i koji se trudi da nesto uradi

  • Jova

    13:40 // 17. 5. 2013.

    Kako je život lep u Banansitiju ...
    Prodaješ maglu... a živiš ko car !!!

  • Juznjak

    09:21 // 17. 5. 2013.

    BEZ KLIME NISTA !

    Pitam se ko se protivi klimatizaciji ?
    Ej pa Jagodina ima autobuse sa klimom !!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: