Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:51, 27. 4. 2016.

| Ekonomija

Radnici "Jure" traže pomoć Grada zbog pretnji otkazima

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
jura-leskovac-1.jpg
Radnici tvrde da im se preti otkazima zbog štrajka, iz "Jure" bez komentara"; foto: D.M.

Nakon što im je, kako tvrde, zaprećeno otkazima jer su štrajkovali tražeći slobodne dane za predstojeće praznike, radnici leskovačke “Jure” su apelovali na lokalnu samoupravu da ih zaštiti, a u njihovu odbranu stali su sindikalci i pojedine političke partije.

Oni su, nakon jučerašnjeg 15-minutnog štrajka, uputili apel rukovodstvu Leskovca i gradonačelniku Goranu Cvetanoviću da ih zaštiti od, kako se navodi, "bahatih poslodavaca kojima je lokalna samouprava i Država Srbija omogućila sve moguće ekonomske beneficije".

Molimo i preklinjemo da se u ceo slučaj uključi vlast i gradonačelnik lično jer nam se preti otkazom samo zato što smo tražili da se poštuju zakoni o praznicima Države Srbije i naše pravo da ne budemo robovi - apelovao je jedan od radnika “Jure“, zahtevajući anonimnost.

Iz leskovačke "Jure" ni danas nismo uspeli da dobijemo nikakav komentar. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović takođe je bio nedostupan za komentar i još se, ni on, ni bilo ko iz lokalne samouprave, nije oglasio povodom anonimnog apela radnika.


Sindikat: “Jura” da poštuje Ustav, Srbija da ga brani

Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ podržavaju radnike leskovačke “Jure”, budući da im poslovodstvo nije omogućilo da koriste neradne dane za Uskrs i Prvi maj.

Sindikalisti zahtevaju od južnokorejskog poslodavca da poštuje sve zakone države Srbije i da se ponaša u skladu sa važećim Ustavom koji jasno propisuje i utvrđuje vladavinu prava i nadležnost države.

Istovremeno tražimo i od državnih organa da odmah reaguju i da u skladu sa svojim ovlašćenjima izvrše inspekcijski nadzor u toj korporaciji i dokažu da je Srbija suverena država - ističe se u saopštenju sindikata "Sloga".

Ustavom Srbije, u članu 97. stav 14, jasno je propisano da Republika Srbija uređuje oblast neradnih dana i državnih praznika.

Stoga ne vidimo razlog da to ne poštuje i južnokorejska firma “Jura” koja nije u Srbiji zbog ljubavi, već isključivo zbog profita koji ovde, uz pomoć jefitine radne snage, ostvaruje – navodi se u saopštenju.


2 sps Leskovac stao u zaštitu radnika Đurović iz SPS-a tvrdi da će ubediti gradonačelnika da zaštite radnike; foto: D.M.SPS: Sa gradonačelnikom ćemo zaštiti radnike

Nakon apela radnika gradskom rukovodstvu, oglasio se lokalni lider SPS-a Aleksandar Đurović koji je kazao da će ubediti gradonačelnika Gorana Cvetanovića da zajedno razgovaraju sa predstavnicima te kompanije.

On je kazao da SPS u potpunosti podržava radnike koji su juče štrajkovali i obustavili rad na 15 minuta, tražeći slobodne dane za predstojeće praznike.

Poslodavci u “Juri” kojima je lokalna samouprava i država Srbija omogućila sve moguće ekonomske benificije moraju da poštuju svoje radnike i naše praznike. SPS je na strani radnika, a znamo da i gradonačelnik podržava te ljude i ja ću mu predložiti da zajedno stanemo u njihovu zaštitu - kazao je Đurović.

Podršku radnicima dao je i lokalni pokret Levica Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nebitan 2

    21:32 // 28. 4. 2016.

    Zovite stručnjaka Vulina,on će utvrditi istinu,to jes:ćutite i radite,vaša prava nisu povređena.

  • Marija Petkov

    20:19 // 28. 4. 2016.

    Da li je reč o logoru?
    Da li su za svakog logoraša dobili po 10 000 eura od naše države !
    Šta radi inspekcija rada, gradonačelnik, za koje pare rade oni što ništa ne rade po ovom pitanju! Ne ovo je noćna mora, naravno da to naša država ne bi dozvolila ! Ako grešim, ceo Leskovac da iskoristi po pelenu i naJURIti ovo ! Sram ih bilo !!!!

  • K k

    10:56 // 28. 4. 2016.

    Dokle je stiglo!
    Narode i ako se pasite da izgubite posao, skupite se SVI i pokrenite strajk ali VELIKI strajk..
    Nije normalan narod ni na vast ni u toj firmi!
    Ne dozvoljavajte to sve.
    Uz vas!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: