Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 23. 3. 2011.

| Društvo

Daljinska kontrola rasvete u Nišu

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Grad Niš preko Direkcije za izgradnju grada planira da uvede novi sistem kontrole daljinskog upravljanja javnog svetla na ulicama čime će se uštedeti 50 odsto sredstava koje Nišlije trenutno plaćaju iz budžeta devet miliona dinara mesečno.

U Direkciji su, pored ovog projekta, započeli i zamenu kompletne invrastrukture osvetljenja u parkovima Tvrđava i Bubanj koje su najviše na meti huligana. Zanimljivo je da će zidine Tvrđave napokon biti osvetljene tako da će centar grada dobiti potpuno nov izgled.

Stručni saradnik za rasvetu u Direkciji, Miodrag Tomić kaže da novi sistem daljinskog upravljana nije nov samo u Srbiji, već i u Evropi.

- Sistem daljinskog upravljanja se odvija iz kontrolne sobe u “Elektrodistribuciji”, gde će radnik na monitoru imati mapu grada sa svakim svetlosnim stubom pojedinačno. To znači da će u svakom trenutku znati stanje u kome se nalazi sijalica na banderi. Neće se, kao sada, događati da ponekada svetle sijalice na ulicama i danju, a posebno će biti od koristi građanima koji su do sada morali sami da prijavljuju da im je pregorela sijalica na banderi ispred kuće. Dispečar u EPS-u će znati i kada je neka sijalica namerno polomljena što se u Nišu često dešava - priča Tomić.

On objašnjava da će se sa novim daljinskim upravljanjem uštedeti tri do četiri miliona dinara iz gradskog budžeta.

- Ukoliko se u nekim manje važnim ulicama u gradu od dva sata posle ponoći pa do zore, kada ima mnogo manje ljudi na ulicama, snizi napon struje, što znači da se ne gasi osvetljenje, nego da se samo smanjuje, Grad će duplo manje plaćati struju - objašnjava Tomić.

U Direkciji je izvedena prezentacija ovog sistema koju je vodio Slobodan Kićović iz preduzeća Javna rasveta Beograd gde je simuliran iz Elektrodistribucije nestanak svetla u parku Čair tako da su svi prisutni mogli da vide na video bimu kako bi se to videlo na monitoru dispečarskog centra.

- Kada ekipe iz Elektrodistribucije budu došle ujutru na posao, odmah će znati gde trebju da zamene sijalice, a građani im to ne moraju javljati - kaže Kićović. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tasha

    00:15 // 26. 3. 2011.

    E ovo bi stvarno bilo lepo!

  • Dragan

    11:50 // 24. 3. 2011.

    @Nebojsa

    Nisam bas nesto detaljno gledao tako da nisam siguran. Mislio sam generalno na isplativije sijalice, znaci zbirno - potrosnja i trajanje.

    Naravno poenta je da nema lepe analize za koje se resenje odluciti tj. odlucuje se o nasem novcu na nacin: dune nekom od gradskih celnika: "aj ce uradimo to sad. Pusti u medije da nas promovise malo a znam i ovoga iz bg-a koji ce da objasni kako je to dobro i plus se ne zameramo nikom i jos mozda bude nesto i za nas od svega toga"

  • Nebojsa

    23:45 // 23. 3. 2011.

    @ Dragan

    Koje su to stedljuve sijalice za bandere ? Koliko ja znam snizili su potrosnju sa metal halidnim koje su 400w po silici ( ali u troskovima pise kao da su zamenjena onima od 800w ). Inace sto se te investicije tice ne rade oni to da bi grad izgledao lepse nego da bi mogle negde pare da se uberu preko posrednika....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: