Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:54, 31. 8. 2015.

| Društvo

Đaci u klupama od 1. septembra, štrajka zasad neće biti

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
skola
Školska zvona će se oglasiti 1. septembra; foto: Ilustracija, en.wikipedia.org, CC

Ukoliko prosvetni sindikati ne postignu dogovor sa Ministarstvom oko pojedinih zahteva, moguće je da će oktobra stupiti u štrajk, ali će zasada školska godina početi regularno, tako da će se đaci u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu 1. septembra naći u klupama, kažu predstavnici dva sindikata.

Oni objašnjavaju da će škole početi sa radom prema planu, ali će se u toku septembra sa ministrom Verbićem pregovarati oko nekoliko ključnih tačaka.

Prosvetari, prema rečima predsednice Sindikata prosvetnih radnika Niša Mirjane Živić Todorović, pre svega zahtevaju da se adekvatno zbrinu tehnološki viškovi čija je lista nedavno objavljena na sajtu Ministarstva prosvete.

Takođe, oni će tražiti i da im se isplati jednokratna pomoć koja im je, kažu, sporazumom sa Ministarstvom obećana krajem godine.

Spekuliše se sa sumom od 7.500 dinara ali to još nije precizno utvrđeno. Videćemo kako će proteći pregovori, znam da Sindikat obrazovanja Srbije zagovara protest, ali mislim da ga zasad neće biti, a na dalje videćemo - kaže Živić Todorović.

Predsednica niškog odbora Sindikata obrazovanja Srbije Zorica Kitanović napominje da će, ukoliko Ministarstvo nema sluha, sindikati doneti odluku o početku štrajka u toku oktobra.

Pored obećane nadoknade, treba videti i da li su direktori svih škola dostavili validne liste slobodnih radnih mesta, da li su sva slobodna mesta prijavili i da li se tehnološki viškovi zbrinjavaju adekvatno. Treba zbrinuti ljude koji su ostali bez časova ili im je umanjena norma, da li ima mogućnosti u drugim školama da dopune normu, i slično - kaže Kitanović.

Inače, prema trenutnoj evidenciji sa sajta Ministarstva prosvete, u osnovnim, srednjim i muzičkim školama na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga ima 390 tehnoloških viškova, od čega je 216 samo u Nišu.

Zanimljivo je da su, sa druge strane, direktori osnovnih, srednjim i muzičkih škola, prijavili čak 626 slobodnih mesta u sva tri okruga, od čega je 271 u Nišu.

Prema pisanju lista “Politika”, prosvetari su uglavnom bili iznenađeni time što su direktori škola prijavili preko 10.000 slobodnih radnih mesta a istovremeno i višak zaposlenih, ali se obe liste svakodnevno uvećavaju s obzirom na to da se neprestano unose novi podaci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • LEPOMIR

    22:08 // 31. 8. 2015.

    Pa radi guza spremaju se otkazi Ma strajkujte A deca ce posle subotom da vam odradjuju Nadam se da ce napokon da uvedu i primerno oblacenje shodno prosvetnom radniku A ne da su nam Profesorke i Uciteljice Kao pevacice sa GRANDA...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: