Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:21, 28. 1. 2011.

| Društvo

Godinu dana Južnih vesti

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Posle jednogodišnjih priprema i šestomesečne probne faze, Južne vesti su i formalno počele sa radom 29. januara 2010. godine.

Prvi tekst, "Manipulacije na niškom aerodormu", svečano je aktivirao tadašnji šef Centra za istraživačko novinarstvo NUNS, Đorđe Padejski. Danas, sa prosečnih 4.000 poseta u toku jednog dana, Južne vesti predstavljaju najčitaniji medij sa juga Srbije, računajući i sva štampana novinska izdanja.

- Ponudili smo građanima nešto novo, na neuobičajen način. Besplatno, pouzdano, politički neutralno - kaže Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik.

Po malo neočekivano najčitaniji u prethodnih godinu dana bili su tekstovi iz rubrike "Južne vesti istražuju" i "kolumne".

- Za kratko vreme smo postali prepoznatljivi po temama koje obrađujemo. Sama činjenica da je prvi tekst koji smo objavili dobio prestižnu godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo, dao nam je vetar u leđa ali nam nametnuo i orgomnu odgovornost za dalji rad. Kolumne su se, takođe, pokazale kao odličan potez. Pružili smo priliku umetnicima, naučnicima, novinarima i političarima da svoja razmišljanja podele sa građanima. Nažalost, za godinu dana nijedan gradonačelnik ili predsednik opštine nisu to uradili - kaže Blagojević.

Osim u novinarskom delu, gde je broj dopisnika a samim tim i vesti znatno povećan, mnogo truda uloženo je i u tehnički deo sajta.

Vitomir Ognjanović, direktor Južnih vesti, kaže da će novine veoma brzo biti vidljive, pre svega po pitanju dizajna.

- Na redizajnu smo radili veoma dugo sa WebDesignBeach ekipom i verujem da će finalni proizvod biti pravo osveženje za naše čitaoce. Što se ostalih planova za ovu godinu tiče ne bih previše otkrivao, ali svakako mogu da garantujem da su planovi okrenuti pre svega čitaocima i građanima, i da obuhvataju funkcionalnosti koje su velika novina za medije u Srbiji - kaže Ognjanović.

Južne vesti već godinu dana beleže porast posećenosti od 15-20% na mesečnom nivou. Poslednjih dana prosečno je više od 4.200 građana otvaralo sajt.


Mladen Jovanović, član Stručne radne grupe Nacionalnog saveta za decentralizaciju

- Iznenađen sam činjenicom da Južne vesti postoje samo godinu dana! Koliko smo svi upućeni na JV, čini se kao da postoje daleko duže - kaže Jovanović.

Jovanović je ocenio da Južne vesti igraju izuzetno značajnu ulogu u "prilično ispražnjenom medijskom prostoru u Srbiji".

- Imajući u vidu stanje (pre svega finansijsko) u lokalnim i regionalnim elektronskim medijima, kao i sve veću finansijsku zavisnost od lokalnih samouprava, prostor za nezavisne medije i nezavisno novinarstvo se značajno umanjio. Sajt Južnih vesti je jedino mesto na kojem građani Srbije, pa i gradjani južne Srbije, mogu da saznaju sta se dešava u ovom regionu koji je jedan od najsiromašnijih u Evropi. Samim tim, Južne postaju deo decentralizacije medija i čine jednu od retkih veza ljudi iz južne Srbije sa ostatkom zemlje - kaže Jovanović. 


Mladen Velojić, direktor Media centra Niš

- Južne vesti su za relativno kratko vreme uspele da postanu ne samo regionalni servis građana južne Srbije, već su zahvaljući svom istraživačkom duhu probudile i njihov aktivizam. Da je ovakva forma javnog glasila bliska čitaocima potvrđuje i stalan porast broja posetilaca. Novi medijski standardi sa principima građanskog novinarstva, uobličeni u Južnim vestima, definitivno predstavljaju budućnost na medijskom tržištu, koju ćemo svi biti u prilici da uspešno gradimo - kaže Velojić.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko

    16:09 // 30. 1. 2011.

    Cestitke za prvi rodjendan, nastavite u ovom pravcu, mi ce mo vas pratiti i podrzavati !

  • tijana

    13:16 // 30. 1. 2011.

    Sve cestitke, nadam se da je dobra bila rodjendanska torta :))
    Samo hrabro i nadalje !!

  • momcilo minic

    11:08 // 30. 1. 2011.

    Postovani,


    Srdacne cestitke. Uveren sam da ce te opravdati poverenje gradjana Nisa i celog juznog regiona, svojim objektivnim pisanjem
    i pravovremenim informacijama. Imate moju podrsku za sve,sto ima za cilj, bolji zivot, prosperitet i veci standard mojih sunarodnika.
    Zivim u Becu, rodjeni sam Nislija i ako vam zatreba informacija ili nesto slicno sa ovih prostora, stojim vam na raspolaganju.

    Pozdrav Momcilo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: