Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:43, 8. 8. 2014.

| Društvo

“Medijske tendere staviti van snage”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
LAF-clanovi.jpg
LAF za poništavanje konkusa, arhivska fotografija

Lokalni antikorupcijski forum u Nišu pozvao je gradonačelnika i Upravu za kulturu da raspisane konkurse za finansiranje medija stave van snage jer tenderski uslovi izazivaju sumnju da će ta dodela biti dovoljno nepristrasna i pravična.

LAF će narednih dana Gradskom veću i Upravi za kulturu uputiti predlog izmena Pravilnika o kriterijumima, merilima i načinu izbora elektronskih medija za potrebne javnog informisanja od značaja za Grad, koje bi obezbedile da se na ovakvim tenderima budžetska sredstva dodeljuju što nepristrasnije i u javnom interesu.

Članovi ovog nezavisnog tela upozoravaju da javna nadmetanja, čiji su uslovi unapred prilagođeni određenim medijima, dok sve ostale diskriminišu, suprotni Ustavu, zakonima i etici, kao i da su duboko koruptivni.

- Smatramo da je javni interes da tenderi na kojima se budžetska sredstva dodeljuju medijima neizostavno moraju da budu transparetni, neutralni i fer, tim pre što će ih u budućnosti biti još više, s obzirom da novi set medijskih zakona predvidja povlačenje države iz medija i njihovo „projektno finansiranje“ - stoji u saopštenju.

Podsetimo, protiv spornog tendera pobunila se i Medijska koalicija, koja je takođe izrazila sumnju da je konkurs prilagođen određenim medijima.

Uslov jednog od konkursa je, na primer, da pravo učešća ima televizija sa regionalnom frekvencijom koja pokriva Niš, što ispunjava samo "Belle amie". Drugi propisuje da može da se prijavi dnevni štampani medij, a takav medij u Nišu su samo "Narodne novine".

Novina u odnosu na prošlogodišnji konkurs je što pravo učešća prvi put imaju i televizije bez frekvencije, koje program emituju "preko kabla", što navodi na sumnju da je on prilagođen kablovskim televizijama čiji su vlasnici bliski vladajućim partijama.


Javna nabavka sporna bila i prošle godine

Podsetimo, Medijska koalicija je reagovala i povodom prošlogodišnjeg konkursa za finansiranje medija.

Tada su u javnoj nabavci, kao jedini ponuđač pobedile "Narodne novine" sa cenom od 11,2 miliona dinara za 5 meseci, dok je državnoj novinskoj agenciji "Tanjug" za 375.000 dinara poveren posao distribucije video materijala do kraja 2013.

Ostali mediji su tada bojkotovali konkurs.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čiča

    02:21 // 11. 8. 2014.

    Šta je sa nameštenim tenderima za javni prevoz? Jel moguće da niko ne ocenjuje one šklopocije od autobusa kojima moramo da se vozimo?

  • Petar Petrovic

    15:35 // 9. 8. 2014.

    A sta- da ne pozivaju,ne predlazu resenja,ne pokrecu postupke,ne pritiskaju kroz medije?
    Da ne talasaju,kao svi drugi?
    Pritisak i moze da dovede do neceg boljeg,a cutanje ne.
    Podrska za zdrav razum.

  • Dragana

    01:05 // 9. 8. 2014.

    Opštepoznata stvar je da osim JV u Nišu ne postoji nezavistan medij ili bar onaj koji realno izveštava o stanju stvari u gradu.Svi ostali su klasičan servis gradske vlasti,mučan od poltronizma !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: