Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:37, 17. 11. 2016.

| Društvo

"Nećemo valjda dopustiti da nemamo pravo ni na slobodan izbor?”

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti

Gost emisije "15 minuta" Jugoslav Joković, jedan od lidera studentskih protesta 1996.

Na građanskim protestima koji su pre dve decenije krenuli iz Niša, na kojima je narod tražio da mu se prizna izborna volja, važnu ulogu odigrali su i studenti niških fakulteta. Među mladima koji su podizali transparente, lupali u šerpe i uzvikivali parole, bio je i Jugoslav Joković, tada student Elektronskog fakulteta.

Joković kaže da se nekolicina njegovih kolega sa Elektronskog fakulteta u Nišu, u gradu koji je do tada važio za bastion Socijalističke partije Srbije, zapitalo: “Nećemo valjda ovo dozvoliti? Nećemo valjda dopustiti da nemamo pravo ni na slobodan izbor?”

U to vreme su studenti bili iz generacije koja je imala tu sreću da malo pokupi od onih vrednosti iz osamdesetih godina, kada su i država i sistem bili koliko toliko uređeni. Neke vrednosti vezane za obrazovanje, vezane za ta neka društvena promišljanja, bila  na malo višem nivou nego što je to danas i prosto nam je bilo nedopustivo da ne reagujemo - ističe Joković.

Joković kaže da se upravo zbog te generacije studenata uz aktivnosti “Otpora” kasnije i desio 5. oktobar. Međutim, navodi kako njegova generacija 20 godina kasnije deli sudbinu svih onih generacija koje su iznele neku revoluciju.

Iako je moja generacija dovela Miloševićevu vladavinu do poslednje faze, činjenica je da ta generacija, što zbog godina u kojima je bila kada su se te promene 2000. godine desile, što zbog nekog međugeneracijskog odnosa, nakon svega toga nije doževela svoj ni politički, ni društveni izraz u onoj meri u kojoj se to očekivalo tokom protesta 1996. - rekao je učesnik protesta.

Nedopustivo je, dodaje Joković, koliko je malo javnih ličnosti, kao i nosilaca društvenog i političkog života među onima koji su bili studenti u vreme protesta.

Šta je Jugoslav Joković, nekadašnji učesnik studentskih protesta govorio o buntu mladih, ali i o tome šta se desilo sa učesnicima studentskih protesta, pogledajte opširnije u emisiji “15 minuta”. 

U debati "60 minuta" u petak 18. novembra u 18 sati na sajtu Južnih vesti pogledajte šta o protestima u Nišu imaju da kažu političar Zoran Živković, sociolog Đokica Jovanović i vođa studentskih protesta Boban Arsenijević.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Alex

    09:21 // 18. 11. 2016.

    Trebalo je i Mileta da pozovete u emisiju, bilo bi zanimljivo da i on kaže kako je sve to izgledalo iz njegove perspektive. ;)

  • Pera

    07:21 // 18. 11. 2016.

    Ogromna energiju ulozena! Vrlo malo iskoriscen potencijal tog drustva. Mogli smo drzavi da izgradimo sa tom energijom.

  • Blackburnq

    23:17 // 17. 11. 2016.

    Velika energija,sloznost,istrajnost.Nikada Nis nije imao takav dogadjaj,pogotovu setnje,na celu sa Ucom,pistaljke,petarde!Ne zelim da komentarisem protuve,sto se okoristise protestom,ponosan sam sto sam bio ucesnik protesta i cak jedan dan proveo na BGD protestima!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: