Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:51, 10. 11. 2015.

| Društvo

Sporni medijski konkursi u Preševu

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti
Opština Preševo
Opština Preševo

Nakon što je prethodno favorizovala medije koji izveštavaju na albanskom jeziku, opštinska vlast u Preševu raspisala novi konkurs na kome pravo učešća imaju samo preševski mediji.

U "Vranjskim novinama" je u četvrtak objavljen novi oglas za takozvani "medijski konkurs" Opštine Preševo iako prethodni, iz septembra, još nije završen, a prema nepotvrđenim informacijama je i poništen.

Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković podseća da je Medijska koalicija već nedavno reagovala zbog uočenih nepravilnosti na prethodnom konkursu.

Prema izveštajima članova konkursne komisije načelnik opštinske uprave je pokušao da im nametne stav Nacionalnog saveta Albanaca da se odbace svi projekti medija koji ne izveštavaju na albanskom jeziku, što nije bio uslov konkursa. Slična stvar je samo ponovljena - kaže Raković.

Po tekstu konkursa, koji i dalje nije objavljen na sajtu Opštine, pravo učešća ovog puta imaju samo mediji koji su registrovani u Preševu.

Nikola Lazić Nikola Lazić; Foto: MC.rsMeđutim, time se, smatra urednik "Vranjskih novina" Nikola Lazić, ponovo favoriziju albanski mediji.

U Preševu nema medija na srpskom jeziku. Jedino opštinska TV ima program i na srpskom, ali pitanje je da li ta televizija uopšte ima pravo učešća - kaže Lazić.

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije (NUNS) kažu da njih Opština uprava nije obavestila ni o raspisivanju novog konkursa, niti šta se desilo sa prethodnim.

Da nije poznata sudbina konkursa iz septembra potvrđuju i pojedini učesnici, koji i dalje čekaju njegove rezultate.

Inače, na naslovnoj strani sajta Opštine Preševo i dalje kao glavna vest stoji oglas za "medijski konkurs" iz septembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: