Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:58, 8. 4. 2023.

Svetski dan Roma - najveći problemi diskriminacija, siromaštvo, nezaposlenost i dečiji brakovi

romi bg 4 Danas se obeležava Svetski dan Roma; ilustracija; foto: Pokret "Opre Roma"

Više od pet decenija se na današnji dan, 8. april, u svetu obeležava Međunarodni dan Roma. Neki od njihovih najvećih problema su i dalje diskriminacija, nezaposlenost, kao i život bez struje, kakav su nedavno čak 9 meseci živeli stanovnici niškog naselja "12. februar", ali i dečiji brakovi, čime su posebno ugrožene mlade Romkinje. Iz Zeleno-levog fronta pozivaju na hitno rešavanje životnih problema sa kojima se Romi suočavaju, a gradonačelnici Niša i Leskovca poručuju da će nastaviti da rade na poboljšanju uslova njihovih života.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Smuk II

    17:17 // 8. 4. 2023.

    Ala čekam da se prof dr sci mesarstva Cvetanovski i dipl. dopisnik iz Niša Sotirović uključe u rešavanju problema svojim iskrenim namerama i nesebičnom empatijom za tudje muke i nevolje. Ali, prvo da reše probleme svoje dece a posle - "sve će bude rešeno",kad svečano "otvore" još 2-3 WC-a na Leskovačko groblje a u Nišu "rekonstrukciju" javnog WC-a!Od ovo dvoje mož' da očekuješ sam "landara pišore

  • nisliski mohikanac

    17:30 // 8. 4. 2023.

    Najveci problemi: ocekuju samo privilegije bez ikakvih obaveza i NVO koje im pune usi da treba sve da prijavljuju kao ugrozenost i galame.
    npr.struja

    • Gaga

      19:30 // 8. 4. 2023.

      Dok ne promene nacin zivota,njima ne moze da bude bolje;brakovi posle25-te, 1-2 dece,da rade,a ne da traze,da ih izdrzavamo,da placaju racune...

    • milanChe

      22:48 // 8. 4. 2023.

      Ustav je svetinja ili ne?! Pitanje: da li su platili struju ili je priključena gratis?; da li zaprežna kola smeju kroz grad ili ne?!

  • Čovek

    18:22 // 8. 4. 2023.

    Dok su Rome zvali Cigani,ziveli su bolje, radili po fabrikama,staklara, drvna industrija,cistaci u skolama, u komunalnom, sad Srbi, sekli drva cirkularom,sad im oteli Srbi, bili dobri muzicari, bokseri, Ališanovic, Asanovic i dr, prodavali na pijaci, sad kad su Romi zive na ivici egzistencije, demokratski naziv ali prazni dzepovi. Ziveo drug Tito.

  • dobročinitelj

    18:22 // 8. 4. 2023.

    Perača šoferšajbni na svakoj raskrsnici, sa semaforom ili bez semafora je sve više i sve su nasilniji, ako odbijete mazanje iste!

  • u kom li lezu grmi cuc

    19:19 // 8. 4. 2023.

    ne osecam se dobro kada cujem price o decjim brakovima i drugo ... treba pomoci. zapitam se ko diskriminise te osobe, ja kao Srbin sigurno ne. Posle dubokog razmisljanja dodjem do zakljucka da diskriminaciju vrse njihovi roditelji Romi kao i rodbina Romi. Kako ja da pomognem, da odem kod njih i da pricam da to nije dobro za njih? Moglo bi to lose da zavrsi po mene jer bih ugrozavao prava Roma.

  • Gaga

    19:25 // 8. 4. 2023.

    "Juce bejah Ciganin
    A danas sam Rom
    Sta se to promenilo
    U zivotu mom?
    (Brana Crncevic)

  • Maxa

    19:26 // 8. 4. 2023.

    Naša braća cigani.

  • ilija

    23:29 // 8. 4. 2023.

    politika i tamo ulazi i isto kao i svugde kopa nekom oci.decje drustvo u skolu zatim u dvoriste itd

  • Zavejani grad

    08:20 // 9. 4. 2023.

    Ima koji mogu da rade...za motanje kablova dovoljno je i 4 razreda osnovne škole.Zašto da žive ceo vek na teret države a naše majke i očevi da rade ...uz to ne plaćaju ništa državi...i zna se svakog 20. u mesecu...op socijalna..bankomat poštanske

  • Bin Zajeb el Najdan

    09:27 // 9. 4. 2023.

    U komunizmu je pokušana njihova integracija, dobijali su stanove preko fabrika koje su kasnije prodavali i vraćali se u nehigijenska naselja.

  • FoxMulder

    12:19 // 9. 4. 2023.

    Samo privilegije a obaveze nula. Oni diskriminišu sami sebe jer im tako više odgovara. Ne moraju da rade da bi bili na teretu države, sve im je besplatno i niko im ništa ne može. Ja kad bi sa zapregom prošao kroz grad 100 puta bi me zaustavili i napisali mi silne kazne.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: