Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:39, 6. 8. 2014.

| Ekonomija

Neizdavanje fiskalnih računa zatvara objekte

Autor:S. Janačković, J. CanićIzvor:Južne vesti
Racun.JPG

Tokom kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa koja je, kako kažu u Poreskoj upravi, intenzivnija u ovom delu godine, u Nišu je u prvih 6 meseci privremeno zabranjena delatnost za 55 objekata.

Najčešći razlozi zatvaranja jesu neizdavanje fiskalnog računa i zaticanje radnika bez ugovora o radu sa neprijavljenim obaveznim socijalnim osiguranjem.

Kontrolisani su kafići, kiosci sa brzom hranom, pekare, poslastičare, noćni klubovi i barovi i letnje bašte ispred ugostoteljskih objekata.

Kako kažu u Poreskoj upravi Ministarstva finansija, kontrole su način "borbe protiv sive ekonomije" od čega će, kako ističu, "koristi imati celo društvo".

- Građani moraju razumeti da cene u objektima koji ne izdaju račun nisu 20 odsto niže nego u onima koji to čine. To znači da građani taj porez plate u svakom slučaju. Razlika je samo u tome što, kada dobiju fiskalni isečak, taj porez ide u javna dobra, a kada ga ne dobiju ide u privatan budžet vlasnika objekta - objašnjavaju u Birou za informisanje Poreske uprave.

Dodaju da, pojednostavljeno rečeno, to znači da onaj ko ne izdaje račun "ostvaruje nepravednu korist na račun javnog dobra, to jest na račun celog društva".

- Obveznici koji ne izdaju račune predstavljaju nelojalnu konkurenciju koja uzima nepravednu korist na račun svih nas. Neprijavljivanje radnika je takođe veliki problem jer, sem štete za budžet u vidu poreza, predstavlja direktan vid eksploatacije radnika - ističu u Poreskoj upravi.

Inače, kazne za neizdavanje fiskalnih računa mogu biti novčane u rasponu od 100 hiljada do 2 miliona dinara za pravno lice, odnosno 50 do 500 hiljada dinara za preduzetnike, ili kazne privremene zabrane obavljanja delatnosti do 60 dana

U slučaju neadekvatnog angažovanja radnika slede kazne poput zabrane obavljanja delatnosti do 60 dana, novčane kazne od 30 do 100 odsto dugovanog poreza, pri čemu ne može da bude niža od 500 hiljada dinara za pravno lice ili 100 hiljada dinara za preduzetnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • toplica

    17:52 // 15. 8. 2014.

    Fiskalni vaze samo za starosedeoce Srbe.

  • dragan

    10:35 // 7. 8. 2014.

    Trazimo kinezima izdavanje fiskalnog racuna!

  • Nele Popovic

    09:16 // 7. 8. 2014.

    Fiskalni se ne izdaje za igre na srecu jer sama srecka je jedna vrsta racuna kao i racun koji dobijes kad platis putarinu! To nigde ne daju fiskalni za te stvari! A frizerski saloni daju racune.

    • Bane

      11:52 // 7. 8. 2014.

      Jos jednom se javljam-frizerski saloni,advokati,taksisti,zanatlije itd.NE kucaju fiskalne racune.Porez placaju PAUSALNO a ne na osnovu prometa.Sta ste se uhvatili za frizere-ima mnogo gorih od njih.

    • DIKAN

      18:23 // 7. 8. 2014.

      DAJU U CRNOJ GORI ( SOZINA ) , HRVATSKOJ ... , PA ZA STANIČNU USLUGU , PA ZA AUTOBUSKU KARTU , PA ZA BIOSKOP ,.....KAD SE IMA VOLJA GRM SE ZAČAS NADJE

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: