Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

 • Kafici prazni; foto: Vanja Keser

  Niški štab otpisao kiriju za gradske lokale, pa se predomislio i naplaćuje retroaktivno

  Pre skoro 6 meseci niški Štab za vanredne situacije je omogućio zakupcima gradskih lokala da ne plaćaju kiriju za tri meseca, kada zbog vanrednog stanja mnogi nisu ni radili, i time im olakšao poslovanje u doba korone. Ipak, nova gradonačelnica Niša i komandant novog-starog Štaba je tu odluku poništila i naredila da ipak plate zakup za taj period na rate narednih 6 meseci. Ova nova odluka najviše je pogodila ugostitelje, koji kažu da to ozbiljno ugrožava njihovu egzistenciju i opstanak.

  (33) detaljnije
 • Vlasotince

  Javna rasprava o budžetu Vlasotinca, za 2021. godinu planirano 766 miliona dinara

  Vlasotinčani mogu da pošalju primedbe, predloge i sugestije na predlog budžeta Opštine do 15. novembra, a zatim i da dan kasnije, za kada je planirana onlajn javna rasprava, učestvuju u raspravi o raspodeli novca.

  detaljnije
 • dom zdravlja

  Pri kraju prva faza radova na zgradi prokupačkog Doma zdravlja u koju će se preseliti Bolnica

  Sređivanje fasade, stolarije, rekonstrukcija krova, uređenje klimatizacije, samo su neki od poslova koji su završeni kao deo prve faze radova na uređenju prostora prokupačkog Doma zdravlja. Rekontruiše se površina od oko 30.000 kvadratnih metara, a plan je da se tu u budućnosti preseli prokupačka bolnica "dr Aleksa Savić".

  (2) detaljnije
 • Milioni za povećanje kapitala Direkcije za prevoz i "Gorice" na telefonskoj sednici Veća

  U dva dana članovi Gradskog veća Niša dva puta su zasedali, ali bez prisustva medija, jer kažu da su sednice bile telefonske. "Preko žice" su donete i neke važne odluke, između ostalog i da se poveća osnovni kapital JKP "Gorice" za čak 108 miliona, kao i Direkcije za prevoz za 33 miliona dinara.

  (14) detaljnije
 • mađari sastanak

  Mađari najavljuju ulaganja u jug Srbije

  Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je najavio da će 9 njihovih kompanija uložiti oko 75 miliona evra, prenosi Ministarstvo finansija, uz napomenu da će ih najviše biti u centralnoj i južnoj. Detalji još nisu poznati, a ove najave dolaze nakon sastanka mađarskog ambasadora sa gradonačelnicom u Nišu i obećanja da će neke od 26 zainteresovanih firmi ulagati u ovaj region.

  (9) detaljnije
 • Toplana

  Niška Toplana i ove sezone podiže kredit zbog duga za gas i plaća deo računa onima koji mnogo troše

  I ove sezone će Gradska toplana plaćati deo računa Nišlijama koji koriste daljinsko grejanje u energetski neefikasnim zgradama i troše iznad proseka, a direktor Predrag Milačić kaže da je to oko 10 % korisnika. Ponovo podižu i kredit od 250 miliona dinara kako bi platili dug za gas, a Gradsko veće im je još jednom odobrilo i dozvoljeni minus od 50 miliona dinara, ali Milačić kaže da prosečno koriste ispod četvrtine ovog iznosa.

  (7) detaljnije
 • trg leskovac

  Kasne radovi na centralnom leskovačkom trgu, izvođačima penali zbog probijanja roka

  Novembra prošle godine krenula je dugonajavljivana i više puta odlagana rekonstukcija centralnog gradskog trga u Leskovcu, a godinu dana kasnije, iako je već trebalo da radovi budu završeni, oni nisu ni pri kraju. Izvođač radova tražio je produžetak roka za završetak od 6 meseci, a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kaže da ne veruje da će im se dodatni dani odobriti.

  (2) detaljnije
 • Bane Jovanović

  Odbornik Jovanović: Rezultati nula, zato Niš treći put u Vladi nema ministra

  Odbornik koalicije "Niš moj grad" Branislav Jovanović smatra da su propale lokalne vlasti unazadile grad, da su rezultati u Nišu nula, te da zato po treći put u Vladi Srbije nema ministara iz Niša, dok će Surdulica imati svog predstavnika.

  (11) detaljnije
 • divljana-jv

  Nišlije opet pokrivaju dugove "Divljane", još 4 miliona za deblokadu računa

  Treći put za poslednjih godinu dana Grad Niš iz budžetske rezerve pokriva minus odmarališta "Divljana", a najnovijom odlukom Gradskog veća, još 4 miliona je odvojeno za deblokadu računa. Jula ove godine odvojeno je 12 miliona, novembra prošle godine 15, a sa novom transakcijom cifra je došla do preko 30 miliona dinara.

  (23) detaljnije
 • sijalica

  Oko 100 miliona očekivana ušteda za uličnu rasvetu u Nišu, privatni partner će imati 9 meseci za zamenu svetiljki

  Niš je pred potpisivanjem ugovora sa privatnim partnerom, konzorcijumom oko slovenačke Resalte, koja će imati 9 meseci da zameni više od 23.500 svetiljki i nakon toga 15 godina održava rasvetu, kaže načelnik KLERP-a Dušan Radivojević. Očekivana ušteda struje u novcu je skoro 100 miliona dinara, a kažu da će biti benefita i po zdravlje građana, jer više neće biti svetiljki koje imaju živu.

  (22) detaljnije
 • centar za socijalni rad leskovac

  Revizori utvrdili brojne propuste u radu Centra za socijalni rad u Leskovcu

  Leskovački Centar za socijalni rad u toku 2019. godine donosio je rešenja o pravu na jednokratnu pomoć na osnovu loše dokumentacije, a kako je utvrdila Državna recizorska institucija, iste godine pogrešno su sprovedene i javne nabavke, pa su imali 420.000 dinara veće rashode u odnosu na potrebne.

  (3) detaljnije
 • Staratelji dobili 15.000 dinara

  Zbog kovida u Pirotu rebalansom smanjuju budžet za 45 miliona dinara

  Gradsko veće Pirota predložilo je odbornicima Skupštine da na narednoj sednici, u petak, 23. oktobra, usvoje rebalans budžeta po kojem se on umanjuje za oko 45 miliona dinara. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da je epidemije evidentno ostavila posledice, jer ima realnog smanjena prihoda u gradskoj kasi, ali da je dobra vest da neće ugroziti funkcionisanje javnih ustanova i preduzeća.

  detaljnije
 • tzr hala

  Prokupačka firma pored Merošine gradi fabriku za proizvodnju mašina za recikliranje

  Oko 60 radnika naredne godine radiće u novom pogonu fabrike TZP Recycling Industry koja se iz Prokuplja seli u Jugbogdanovac kraj Merošine u novu halu. Ova italijansko-srpska kompanija posluje od 2010. u Prokuplju i u početku je bila jedina firma u Srbiji koja proizvodi mašine za recikliranje.

  (1) detaljnije