Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:00, 25. 12. 2022.

| Društvo

Proglašena vanredna situacija u Pirotu zbog curenja amonijaka iz cisterne, hospitalizovana 51 osoba

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
gradska uprava
Vanredna situacija u Pirotu; foto: Lj. F.

Nakon iskliznuća teretnog vagona i curenja amonijaka u blizini Pirota, u tom gradu je proglašena vanredna situacija i škole neće raditi u ponedeljak, 26. decembra. U zdravstvenim ustanovama u Pirotu i Nišu hospitalizovana je 51 osoba.

Hitnu konferencuju održao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji je saopštio da je proglašena vanredna situacija, u trenutku kada se oblak amonijaka nadvio nad Pirotom zbog vetra koji duva u pravcu tog grada i Dimitrovgrada.

20 cisterna je bilo puno od 21, znamo da su jedna ili dve iskliznule i da curi amonijak. Ekipa koja može da sanira curenje je izašla na lice mesta i očekujemo informacije. Za sada je glavna preporuka da ljudi ne izlaze iz svojih domova, da ne koriste klima uređaje da ne unose spoljni vazduh, da ne otvaraju prozore. Čekamo jednostavno da vremenske prilike učine svoje i da oblak amonijaka prođe iznad Pirota - rekao je Vasić.

Gradonačelnik Pirota kaže i da je vrovatno jedna cisterna skliznula u Nišavu i da očekuje posledice po biljni i životinjski svet nizvodno. Reakcija amonijaka sa vodom stvara gust dim pa je trenutno teško prići lokaciji.

Apelujemo na ljude ako osećaju otežane simptome da se jave lekarima. Prema našim informaicijama iz Bolnice i Doma zdravlja 51 osoba se javila sa simptomima trovanja, njih 7 je prebačeno u Niš, verovatno če dvoje uskoro biti pušteno kuči. Policija i vatrogasci su brzo reagovali, u kontaktu smo sa velikim firmama, neće raditi treće smene i prva, kao i škola i neke ustanove - kaže gradonačelnik.

Iz Gradskog štaba za vanredne situacije objavili su uputstvo kako da se građani ponašaju u toj situaciji.

Hodom napustiti ugroženu zonu ili stan kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra. Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine - saopštavaju.

Dodaju da se ne koristi voda za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam.

Podsetimo, do curenja amonijaka i velike koncentracije tog gasa u vazduhu došlo je kod mesta Sopotski han između Pirota i Bele Palanke, nakon što je cisterna teretnog voza iskliznula sa pruge.

Uskoro opširnije...

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    09:36 // 26. 12. 2022.

    Najlakše je krivca tražiti sada kada se nesreća desila. Daj Bože da niko nije životno ugrožen od pacijenata koji su primljeni u Pirotu i Nišu i da neće biti narednih dana veliki broj onih koji će se javljati sa zdravstvenim problemima. A vlast i država neka zasuku rukave i neka ozbiljnije sagledaju problem oko železnice i da se gleda što pre da se sanira novonastala šteta.

  • Dragan

    08:03 // 26. 12. 2022.

    I normalno Nislije,sedecemo kuci i cekati da otrovni oblak stigne u Nis,ili doplovi Nisavom...pa misevi,zatvorite oci i izadjite napolje kao da se nista ne desava...da se izlila sumporna kiselina opet isto...idemo kao crne ovce na klanje(glasanje).verovatno ce policija popisivati one ako se usude da izadju kod "ambasadora"spontano na protest ili ce biti generalna proba novodoslih sprava za mucenje

  • qgo

    08:02 // 26. 12. 2022.

    Mole se gradjani i gradjanke Dimitrovgrada, Pirota, Bele Palanke, Crvene Reke, Siceva, Proseka i Nisa da par dana ne disu i ne piju vodu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: