Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:38, 22. 4. 2016.

| Kultura

Matisove grafike na temu džeza otvaraju “Oficirski dom”

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
matis
Grafike stvarao pred kraj života

Izložba grafika iz ciklusa “Džez” koje je Anri Matis, jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka, stvarao tokom Drugog svetskog rata, biće otvorena večeras od 19 sati u Nišu - u zgradi nekadašnjeg Oficirskog doma.

Ovim će ujedno posle 3 godine od početka rekonstrukcije biti otvoren i “Oficirski dom”, značajno kulturno i istorijsko zdanje.

Kako kažu u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti, izložbu će činiti 20 grafika štampanih u tehnici litografije po kolažima. Ove grafike pripadaju kolekciji Žive i Lazara Vujića. 3m

Anri Matis je rođen je 1869. godine na severoistoku Francuske. 1905. oformio je svoj lični izraz u umetnosti i započeo sa nekolicinom sledbenika novi slikarski pravac - fovizam, koji je podrazumevao primenu smelih i jarkih boja, deformaciju forme i odsustvo perspektive. Bila je to prva slikarska revolucija u 20. veku - kaže Milica Todorović iz Galerije savremene likovne umetnosti.

Ona napominje da se Matis od 1941. godine, pošto je zbog teške bolesti bio prinuđen da koristi invalidska kolica, posebno posvetio tehnici kolaža.

U motivskom pogledu Matisovi kolaži sadrže jasne asocijacije na teme cirkusa, pejzaža, vrtova, na različite mitove i legende. U likovno formalnom pogledu to su „muzikalna dela“ intenzivnog kolorita, živog i razigranog ritma - svojevrsna vizuelizacija strukture i senzibilnosti džez muzike - objašnjava Todorovićeva.

17m Izbor od dvadeset kolaža litografski transformisan u grafike sa tekstovima štampan je kao knjiga „Džez“ Anrija Matisa u Parizu 1947. u tiražu od 100 primeraka.

Posetioci će Matisove grafike moći da vide svakog dana osim nedelje u periodu od 11 do 18 sati. Izložba će trajati do 15. maja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • eh da imamo

    11:30 // 22. 4. 2016.

    izboe 3put godišnje pa da nas Bog vidi

  • nenad 2008

    10:33 // 22. 4. 2016.

    Svaka čast umetniku i poklonicima njegovim, ali, Oficirki dom je za ovako svečarsku priliku, morao da ugosti Niški simfonijski ili Vojni orkestar, da se čuje muzika sa promenadnih koncerata toga vremena, šta se sviralo na Dvoru /Kraljevo kolo / itd.itd. Ali, Niš je nem, gluv, ne vidi. Razumljivo, sa sadašnjim ljudima koji ga vode.

    • što bre cepidlačiš

      11:25 // 22. 4. 2016.

      vidiš da su sklapali nešto da kao zaliči pred izbore

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: