Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:38, 3. 2. 2016.

| Kultura

Niške ustanove kulture dobile ocene "dovoljan" i "dobar"

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
pozoriste
Lutkarsko pozorište na "neslavnom" prvom mestu; foto: Pozoriste lutaka

Nijednu instituciju kulture u Nišu, kao i njihove sadržaje, mladi u istraživanju koje je nedavno sprovelo udruženje “Mladi ambasadori”, nisu ocenili kao “odlične” ili “vrlo dobre”, već su prosečne ocene trojka i dvojka.

Najbolje je ocenjeno Pozorište lutaka sa prosečnom ocenom 3,31, sledi Narodna biblioteka “Stevan Sremac” sa 3,11 i Niški simfonijski koji je dobio ocenu 2,96.

anketa-kultura2 Razočaravajući rezultati istraživanjaMladi najviše zameraju niškim ustanovama kulture što ne reklamiraju dovoljno svoja dešavanja, što ih ne prilagođavaju interesovanjima omladine i retko kada imaju moderne sadržaj.

Predlažu da u ponudi budu i moderne predstave, kao i da se više promoviše alternativna umetnička scena i urbana i street kultura. Osim toga, napominju da je važno da ustanove kulture najave svoje događaje na svim društvenim mrežama, i to bar 7 dana ranije.

U online istraživanju “Mladih ambasadora” mladi su bili pitani da ocenom od 1 do 5 ocene kvalitet i ponudu kulturnog sadržaja, promociju svojih programa i komunikaciju sa mladima.

Najveću prosečnu ocenu za kvalitet onoga što nudi ima Lutkarsko pozorište (3,31), potom Niško simfonijski orkestar (2,96), Narodno pozorište (2,80), Galerija savremene likovne umetnosti (2,75), Niški kulturni centar (2,50), dok je na dnu Narodni muzej sa ocenom 2,38.

Što se tiče ponude kulturnog programa najbolje je ocenjena Narodna biblioteka, ali tek ocenom  “dobar”, odnosno 3,11, a sledi je Lutkarsko pozorište sa ocenom 3,10. Najniže ocene imaju NKC (2,48) i Narodni muzej (2,30).

anketa-kultura Istraživanje deo projekta "Kultura po meri mladih"Kada je u pitanju promocija sadržaja, opet je najbolje ocenjeno Pozorište lutaka, ali sa samo 2,4, dok Narodni muzej ima prosečnu ocenu od 1,7.

Najbolju komunikaciju sa mladima, prema prosečnim ocenama, ima Lutkarsko (2,4), Biblioteka (2,35), NKC (2,16), Galerija SLU (2,10), pozorište i Simfonijski imaju “čistu” dvojku, a Muzej je ocenjen sa 1,7.

U Pozorištu lutaka, koje se u svim oblastima istraživanja nalazi na ili u samom vrhu, ističu da ocene mladih predstavljaju dobar putokaz za budući rad i stvaralaštvo.

Predstave sa našeg repertoara namenjene su uglavnom preškolskom i niže školskom uzrastu. Bilo je i ima predstava koje podstiču ili produbljuju interesovanje starije dece i omladine. I zato je jedan od najvažnijih zadataka u narednom periodu, postavljanje predstava koje prate njihov intelektualni i emotivni razvoj i stepen imaginacije i interesa - kažu u Pozorištu lutaka.

Napominju da je očito da mlada generacija traži drugačiji način komunikacije i druge vidove promocije, te da će morati da se tome prilagode i drže korak sa vremenom.

Direktorka Niškog kulturnog centra Bojana Simović kaže da se trude da književni, filmski, likovni i drugi programu budu prilagođeni mladima, pre svega studentima, i napominje da upravo akademci najčešće posećuju njihove događaje.

Gledamo i da afirmišemo mlade, pa je u planu da objavimo poeziju i prozu mladih stvaralaca - kaže Simovićeva.

Kaže da se, kada je u pitanju promocija dešavanja, najviše oslanjaju na medije, ali da se trude da budu aktivni i na društvenim mrežama.

U istraživanju je učestvovalo 287 mladih - 7 % njih je starosti do 10 do 15 godina, a najviše ispitanika ima od 25 do 30 godina. Najviše anketiranih (67%) su studenti, a 17% njih srednjoškolci.

Na pitanje koliko često posećuju institucije kulture njih blizu 40% odgovorilo da to čine više puta mesečno, 29% njih vide neki od kulturnih programa jednom u mesec dana, a 24% njih jednom nedeljno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragana

    11:26 // 4. 2. 2016.

    Da bi rezultati bili validni, potrebno je da se postavi pitanje kompetentnom i dobronamernom ispitaniku.Mislim da to ovde nije slučaj.Gradska biblioteka sigurno zaslužuje višu ocenu.Paušalne ocene da se u kulturi ne radi i da nema rezultata ne važe za biblioteku. To tvrdim pod punom intelektualnom i moralnom odgovrnočću.

    • Marina

      22:29 // 4. 2. 2016.

      Potpuno se slazem da biblioteka pravi krupan iskorak na polju kulture. Prva je obezbedila i gostovanje ovogodisnjeg dobitnika Ninove nagrade. Sve pohvale za ovu instituciju.

  • pera

    09:10 // 4. 2. 2016.

    Ostaje nejasno - ako je 29% njih vide neki od kulturnih programa jednom u mesec dana, na osnovu čega ocenjuju ostale institucije? Dakle, neko je jednom mesečno otišao u npr.Pozorište i ocenjuje ostale institucije?Ili je 4 puta u 4 meseci otišao negde i- to je to?

    • clan biblioteke

      22:40 // 4. 2. 2016.

      O radu biblioteke mogu da govore clanovi, njih oko 25.000. A ne deca koja i ne posecuju ovu ozbiljnu i kvalitetnu ustanovu. U teskom vremenu pruzaju kvalitetne programe.

  • Marko Rasic

    00:40 // 4. 2. 2016.

    A Akademsko pozoriste Skc-a? Gde je ono u istrazivanju, i dokle ce biti marginalizovano?

    • petrovic

      09:05 // 4. 2. 2016.

      Potpuno ste u pravu. Najnagradjivanije poyoriste

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: