Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 11. 2. 2014.

| Kultura

Prvi svetski rat u digitalnom "Albumu sećanja"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Vojna-knjizica.jpg
I vojne knjižice će biti deo "Albuma sećanja"

Od pisama, dnevnika, ordena i knjižica vojnika iz Prvog svetskog rata, fotografija i razglednica iz tog perioda, na predlog Nišlije Aleksandra Vasilića, uskoro će biti sačinjena jedinstvena internet baza "Album sećanja".

Pokretanjem ovog sajta, u čijem kreiranju može učestvovati svako ko ima i želi da priloži bilo koji dokument iz perioda od 1914. do 1918. godine, Savez udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Prvi svetski rat "Solunac" Mihajlo Krstić iz sela Gradište odlikovan je "Albanskom spomenicom"Osim toga što će na ovaj način biti dat doprinos jubileju, svrha "Albuma sećanja" jeste da obezbedi i svima učini dostupnom značajnu istorijsku građu, objašnjava njegov idejni tvorac.

- Uskoro ćemo uputiti javni poziv našim građanima iz Srbije i inostranstva da iz svojih fioka izvade sve što potiče iz ratnog doba i time podstaknu zajedničko sećanje na naše pretke, dedove i pradedove - kaže Aleksandar.

Iako je po obrazovanju diplomirani ekonomista, o periodu Prvog svetskog rata zna i najsitnije detalje, a interesovanje za tim delom srpske istorije pojačava činjenica da je on potomak "solunca" Mihajla Krstića iz sela Gradište. Njega je, posle povratka sa proboja Solunskog fronta, kralj Aleksandar Karađorđević "za vernost otadžbini" odlikovao "albanskom spomenicom".

Upravo će ta spomenica i vojna knjižica "kaplara vođe" Mihajla Krstića biti samo deo bogate dokumentacije "Albuma sećanja". 

- Znamo da se ogromna baza fotografija i dokumenata nalazi u građanstvu, a istorijski arhivi i narodni muzeji toga imaju jako malo. Sva ta dokumentacija će biti razvrstana po galerijama koje će biti jednostavne za pretraživanje, a sve to ostavljamo istoričarima na dalje istraživanje i upotrebu - dodaje Aleksandar

Uskoro će biti objavljen i poziv građanima iz Srbije i inostranstva da u svojim porodičnim albumima i fiokama pronađu fotografije i dokumentaciju iz ratnog doba. Njihove skenirane verzije će slati Udruženju mejlom, a oni koji nemaju uslove da koriste internet, moći će da kopije dokumenata pošalju poštom.  

Čitav ovaj projekat je, priča Vasilić, u skladu sa zavetom koji su ratnici oslobodilačkih ratova ostavili potomcima.

- Poručili su nam da negujemo slogu, opšti interes, radne navike, stvaralaštvo i pozitivne ljudske osobine. Ovo je jedan od načina na koji odgovaramo na njihove zahteve, da pokažemo poštovanje i negovanje vrednosti na koje bi se imućniji narodi više ponosili - priča Aleksandar.

Projekat su podržale Turistička organizacija Beograda i Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima. Iz Udruženja potomaka ratnika ističu da bi bila dobrodošla i pomoć donatora.

Zainteresovane pozivaju da se o projektu dodatno informišu mejlom [email protected] ili telefonom na broj 011/3344721

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • IZNENADI NAS JUBILEJ

    22:52 // 11. 2. 2014.

    За дивно чудо, ова одлична идеја не паде на памет никоме са државних јасала из музеја и архива широм Србије?!

  • Nikola Stamenkovic

    15:40 // 11. 2. 2014.

    Ideja je odlicna samo mi bode oci sto je autor teksta preksrstio Mikaila u Mihajla.

  • Nislija

    13:13 // 11. 2. 2014.

    Svaka cast za ideju! Vrlo interesantan projekat, koji cuva nasu istoriju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: