Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Odbor za ljudska prava

  • Zakonom o državnim simbolima, zastava sa grbom samo na državnim institucijama

    "Vlast ima svoja nevladina udruženja koja ne rade u javnom interesu"

    Vlada Srbije ima svoje satelite u medijima i pravosuđu, a poslednjih nekoliko godina svedočimo razvoju novog fenomena - formiranja vladinih nevladinih udruženja, zakozvanih GONGO udruženja, slažu se zamenica javnog Apelacionog tužilaštva Lidija Komlen Nikolić i Saša Stojković, urednik i vlasnik portala "InfoVranjske".

    detaljnije
  • sud-foto-pixabay

    Pravnici: Biće mnogo sudskih postupaka posle vanrednog stanja zbog ljudskih prava

    Nije moguće pretpostaviti koliko će odšteta biti po tužbi građana protiv države posle vanrednog stanja, ali će sigurno biti mnogo postupaka i pred domaćim i pred Evropskim sudom za ljudska prava, navodi pravnik Ivan Ilić. Državne mere za vreme pandemije korona virusa biće analizirane, a mnoge koje su bile neophodne nisu ni donete, smatra pravnica Nevena Petrušić.

    (21) detaljnije
  • Odbor za ljudska prava Vranje

    Vranjskom Odboru za ljudska prava uručena svetska nagrada u Londonu za njihov celokupni rad

    U konkurenciji od 170 kandidata, Odboru za ljudska prava Vranje i njihovom programu “SOS kutak za devojke” uručena je međunarodna nagrada “Sa i za devojke” u Londonu, a kroz ocenu sveukupnog 22-godišnjeg rada. Nagrada udruženih svetskih fondacija dodeljuje se od 2014. i podrška je organizacijama gde se devojke bore protiv rodne diskriminacije, nejednakosti i štetnih praksi koje pogađaju devojčice širom sveta.

    detaljnije
  • Otvorena vrata pravosudja 1; foto: CHRIS

    Izvršitelji dobijaju 90 % predmeta suda - cilj smanjenje troškova i veća efikasnost

    Nešto manje od 10.000 nerešenih predmeta će iz fioka niškog Osnovnog suda otići u ruke javnih izvršitelja zbog promene Zakona, a sutkinja Vera Petrović kaže da će ih to rasteretiti, dok građani mogu da očekuju brže rešavanje sporova. Javni izvršitelj Strahinja Milinović ističe da to znači i više nadležnosti za njih, jer će moći i da razmatraju neki predmet, a ne samo da sprovode rešenja.

    (17) detaljnije
  • SOS kutak Vranje

    Svetska nagrada vranjskom Odboru za ljudska prava

    U konkurenciji od 170 kandidata, svetsko priznanje za 22-godišnji rad dobio je Odbor za ljudska prava Vranje i njihov program “SOS Kutak za devojke”. Nagrada “Sa i za devojke” podrška je organizacijama gde se devojke bore protiv rodne diskriminacije, nejednakosti i štetnih praksi koje ih pogađaju širom sveta, a Vranjankama će biti dodeljena 6. marta u Londonu.

    (3) detaljnije
  • Rad sa počiniocima sprečava ponavljanje nasilja; foto: Pixabay

    Januara povećan broj poziva žena koje prijavljuju nasilje

    U vreme božićnih i novogodišnjih praznika SOS telefon u Vranju, za žene koje su doživele porodično ili partnersko nasilje, beleži više slučajava porodičnog nasilja, nego ostalim danima. Broj žena koje januara pozovu SOS telefon je nekad i pet puta veći nego ostalih meseci u godini. Iz Odbora za ljudska prava kažu da se to dešava jer je porodica tada više na okupu i potegnu se teme razgovora za koje se inače nema vremena, a najveći razlog zašto do nasilja dolazi je nedostatak znanja da se nasilništvo prepozna na vreme.

    (4) detaljnije
  • Nasilje nad ženama

    SOS telefon u Vranju dobio licencu nacionalnog telefona

    SOS telefon Vranje dobio je licencu od Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja za pružanje nacionalne usluge SOS telefona za žene koje su doživele nasilje u porodici ili partnersko nasilje. Na taj način postao je jedina specijalizovana lokalna socijalna usluga za žene sa iskustvom nasilja i jedini telefon koji je dostupan 24 sata, 7 dana u nedelji.

    detaljnije
  • Nasilje nad ženama; Foto: Pexels/Tijana Bošnjakov

    Globalna kampanja protiv nasilja nad ženama i na jugu Srbije

    Svetskih “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” biće obeleženo i u gradovima na jugu. Početak je u ponedeljak 25. novembra akcijama u Nišu - "Nisi sama" u Domu zdravlja od 10 sati i "Žensko groblje" od 12 sati u Obrenovićevoj ulici, a istog dana kampanja kreće i u Vranju i Leskovcu.

    (2) detaljnije
  • Dr Spinov vodič kroz kontrolu medija

    U niškom pabu “Labeerint” promocija “Dr Spinovog vodiča kroz kontrolu medija”

    Na koji način se “rešavaju problemi” nezavisnih medija, novinari podstiču da vole, a ne kritikuju, kao i kako se javnost “zamajava jeftinim tricama”, dok se javni resursi dele u svoju, ili korist bliskih prijatelja i saradnika, moći će da čuju oni koji u petak, 22. novembra, posete niški pab "Labeerint" i prisustvuju promociji “Dr Spinovog vodiča kroz kontrolu medija”.

    (3) detaljnije
  • diskriminacija

    Ljudi u kolicima, i pored upozorenja, diskriminisani na javnoj raspravi o diskriminaciji

    Javna rasprava na kojoj je bilo reči o zabrani diskriminacije - diskriminisala je ljude u kolicima, jer je održana na spratu Skupštine grada kojem oni nisu mogli da pristupe. Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš istakao je da je ogorčen zbog toga što je Ministarstvo za socijalna pitanja, kao organizator, i pored upozorenja da je sala nepristupačna osobama sa invaliditetom, upravo tu organizovalo debatu.

    (6) detaljnije
  • samoodbrama

    U Vranju besplatan kurs samoodbrane za žene

    Povodom Međunarodnog obeležavanja dana mladih, u Vranju će u ponedeljak, 12. avgusta od 12 do 14 sati na gradskom šetalištu biti održana ulična akcija sa temom ‘’Nasilje nad devojkama i ženama – koja je tvoja mera?, a potom će sve zainteresovane devojke i žene moći da učestvuju u radionici samoodbrane.

    detaljnije
  • Savić

    Preporuka poverenice: Odbornik SRS da se izvini zbog seksističkih izjava

    Izjave odbornika SRS Nikole Savića da je žena pre svega genetski programirana za rađanje ili da bludnice materinstvo spasava, prema mišljenju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, diskriminatorske su i seksističke. Ove stavove izneo je na martovskoj sednici gradskog parlamenta, a preporuka je da se upravo u skupštini ili preko medija javno i izvini. Savić pita da li treba da se izvinjava zbog citiranja Nikole Tesle i Duška Radovića.

    (7) detaljnije
  • fašizam

    Nacistički simboli na skupu u Nišu, očekuje se reakcija nadležnih

    Nacističko salutiranje sa podignutom šakom uvis, “živeo Nedić”, kao i “Srbija Srbima” prolamali su se iz grla mladića na nišavskom keju, dok je pored njih prolazila povorka građana u antifašističkoj šetnji. Građani, civilni sektor i opozicija upozoravaju na opasnosti fašizma, ali i na to da vlast i nadležni organi ne reaguju dovoljno ozbiljno, a da bi po Zakonu o zabrani upotrebe neonacističkih simbola i obeležja morali. Iz policije odgovor najavljuju za ponedeljak.

    (29) detaljnije
  • fasizam.jpg

    Policija još traži počinioce, izbodeni mladić potvrđuje - napadnut sam zbog antifašističke poruke

    Da nije pripadnik ekstremističke grupe, da je napad na njega bio koordinisan, kao i da je majica sa antifašističkim natpisom koju je nosio i nije želeo da skine na zahtev grupe mladića, razlog što je pre dve noći napadnut na nišavskom keju i izboden nožem, smatra 25-godišnji U. J. Dok iz policije saopštavaju da se za onima koji su ga napali traga, brojne organizacije traže da reaguju i druge institucije i napad ocenjuju kao z ločin iz mržnje.

    (26) detaljnije
  • mediji foto aleksandar kostic

    Većina Nišlija ne zna šta su javni interes i bitne medijske teme

    Da građani ne prepoznaju koji su medijski sadržavi važni za njih i da malo znaju o projektnom finansiranju medija, pokazalo je istraživanje niškog Odbora za ljudska prava. Zato lokalna vlast mora da uloži mnogo više napora da uključi građane u kreiranje medijskih sadržaja, naročito ako se uzme u obzir koliko se para svih poreskih obveznika putem konkursa daje medijima u Nišu.

    (11) detaljnije
  • invaliditet

    Niške škole nedostupne za đake koji se kreću kolicima

    Više od 90% škola u Nišu nije dostupno i pristupačno učenicima sa invaliditetom, a tek 2 osnovne škole imaju liftove, a 3 toalete prilagođene takvim đacima, pokazalo je istraživanje niškog Odbora za ljudska prava. Tako Vuk i Dimitrije, koji su đaci Gimnazije “9. maj”, sede sami u učionici u prizemlju, dok njihovi drugari iz odeljenja imaju čas u kabinetima koji se nalaze na spratu zgrade.

    (1) detaljnije
  • pravni saveti

    Pravnici: Nacrt Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći nas diskriminiše

    Više od 12 godina građani čekaju da se donese Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji treba da omogući svima jednak pristup pravdi, ali u Komitetu pravnika za ljudska prava upozoravaju da Nacrt novog zakona direktno diskriminiše pravnike i advokate iz udruženja građana, među kojima su i ona na jugu Srbije, a koja to rade poslednjih 20 godina. Zbog toga bi mogli da budu oštećeni i građani.

    detaljnije
  • Vranje medijski konkurs

    “Otvoreni medijski sadržaji” - da građani znaju šta plaćaju

    Kako bi građani znali kako se troše njihove pare za sufinansiranje medijskog sadržaja, Odbor za ljudska prava iz Niša i Edukacioni centar iz Leskovca napravili su portal na kojem žele da objedine sve medijske projekte i daju ih javnosti na uvid i ocenjivanje, ali, kako kažu, nailaze na opstrukcije od vlasti.

    detaljnije
  • odbor za ljudska prava

    “Svi medijski sadržaji proizvedeni parama građana da budu javni i dostupni svima”

    Pare građana se netransparentno troše kada se finansiraju mediji, javni interes je često floskula, a zakon koji tu oblast reguliše treba menjati, neki su od zaključaka panel diskusije “Građani u javnom informisanju”, koji je organizovao odbor za ljudska prava u Nišu.

    (2) detaljnije
  • 15 minuta

    “Napadi na novinare su napadi na sve građane”

    Vlast mora da pusti medije da rade svoj posao, navodi predsednik Odbora za ljudska prava u NIšu Dragan Đorđević i ocenjuje tragičnim da predstavnici vlasti prete i napadaju novinare. Dodaje da su građanima potrebni slobodni mediji da bi napravili informisan izbor, a ne da im se servira jedna istina.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: