Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Simpo

 • blokada puta

  Radnici "Simpo Šika"-a prekinuli štrajk - ne odustaju od zahteva i čekaju da nadležni ispune obećanje

  Nakon što su prošle nedelje 3 dana protestovali i na jedan sat blokirali put Niš-Priština kod sela Kastrat u Kuršumliji, radnici kuršumlijskog „Simpo Šik-a“ razgovarali su i sa predsednikom Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem u Beogradu i nakon obećanja da će se tokom ove nedelje započeti rešavanje njihovog problema sa povezivanje radnog staža, obustavili su dalje proteste.

  (6) detaljnije
 • blokada puta

  Još danas blokada puta Niš - Priština, radnicima "Simpo-ŠIK"-a obećano rešavanje problema

  Nakon razgovora predstavnika sindikata kuršumlijskih radnika sa centralom Saveza samostalnih sindikata Srbije i predsednikom Ljubisavom Orbovićem radnicima kuršumlijskog "Simpo-ŠIK"-a je obećano rešavanje problema već tokom naredne nedelje, pa će, kako kažu, danas poslednji put od 14 sati kod sela Kastrat blokirati državni put Niš - Priština. Ipak, najavljuju da do ispunjenja zahteva nastavljaju sa sindikalnim aktivnostima.

  (7) detaljnije
 • radnici

  Radnici “Simpo Šik“-a drugi dan blokirali državni put Niš - Priština

  Nezadovoljni svojim statusom i ignorisanjem nadležnih da im reše problem koji se odnosi na povezivanje radnog staža koji im firma “Simpo Šik” nije uplaćivala od 2010. godine, ali i da im se isplati obećana novčana pomoć iz 2019. godine, radnici te kuršumlijske fabrike drugi dan za redom su blokirali na sat vremena državni put Niš - Priština kod sela Kastrat. Kako su najavili iz sindikata zaposlenih, jednočasovni štrajk upozorenja će se nastaviti i sutra, a naknadno će odlučivati o daljim koracima.

  (2) detaljnije
 • radnici blokada

  Radnici "Simpo-Šik" na sat vremena blokirali put Niš-Priština, najavljuju proteste i narednih dana

  Sa zahtevom da im se poveže radni staž koji firma nije uplaćivala od 2010. godine, ali i isplati obećana novčana pomoć iz 2019. godine, preko 100 radnika "Simpo Šik"- a u Kuršumliji blokiralo je na sat vremena državni put Niš-Priština kod sela Kastrat. Kako su najavili iz sindikata zaposlenih, jednočasovni štrajk upozorenja će se nastaviti i narednih dana, a ukoliko ne bude rezultata, odlučivaće o radikalizaciji protesta, obustavom rada i totalnom blokadom fabrike.

  (9) detaljnije
 • radnici

  Radnici "Simpo Šik"-a protestovali zbog neuplaćivanja staža ispred zgrade Opštine Kuršumlija

  Preko 100 radnika kuršumlijskog "Simpo Šik"-a okupilo se danas ispred zgrade Opštinske uprave kako bi, kako kažu predstavnici Sindikata radnika, ukazali na dugogodušnji problem sa nepovezivanjem radnog staža i neuplaćivanjem doprinosa, ali i zbog toga što im nije isplaćena obećana novčana pomoć. Kažu da će se na istom mestu okupiti i narednih nekoliko dana, kako bi ih, kako objašnjavaju, video neko iz državnog vrha, kojima su se nekoliko puta obraćali.

  (5) detaljnije
 • kopaonik

  Zakazana izborna Skupština poverilaca "Simpo-Šik"-a, aktuelni predsednik tvrdi da se krši zakon

  Izborna Skupština poverilaca kuršumlijskog "Simpo-Šik Lesonita" koja je zakazana za sutra u prostorijama Privredne komore u Nišu, kako tvrdi još uvek aktuelni predsednik Nebojša Krstić, nije po zakonu, a slučaj je prijavio Privrednom sudu u Nišu. Krstić naglašava da jedino on može da zakazuje Skupštinu i da to nije uradio, te da se radi o falsifikatu, dok Milorad Andrejić, direktor "Simpo-Šik"-a ne odgovara na pozive novinara kako bi pojasnio ko je i kako zakazao spornu sednicu.

  detaljnije
 • slavko ilić

  Blokada puta kod Kuršumlije u znak podrške radnicima "Simpo-Šik"-a održana bez radnika

  Blokada državnog puta Niš-Priština kod Kuršumlije u znak podrške i pokušaja rešavavanja problema obespravljenih radnika „Simpo-Šik-a“ kojima se već duže od 10 godina ne uplaćuje radni staž , održana je bez podrške radnika zaposlenih u toj fabrici. Organizatora blokade Slavka Ilića podržali su jedino predstavnici Udruženog sindikata Srbije "Sloga“, a novo okupljanje, radikalizacija protesta i totalna blokada saobraćaja do ispunjenja svih zahteva najavljena je za septembar.

  (6) detaljnije
 • kopaonik

  Zbog nepovezanog staža i niskih penzija u "Simpo-Šik-u" najavljena blokada puta kod Kuršumlije

  Kako bi skrenuli pažnju javnosti na njihov problem koji imaju već desetak godina - nepovezivanje radnog staža, neuplaćivanje doprinosa, kao i isplatu plata, radnici “Simpo-Šik-a“ u Kuršumliji, predstavnici sindikata i građani najavili su blokadu državnog puta Niš-Priština u selu Visoka kod Kuršumlije. Blokada je najavljena za četvrtak, 15. jula, a počeće u minut do 12.

  (4) detaljnije
 • šik kopaonik

  Opozicionar iz Kuršumlije najavljuje blokadu puta zbog neverovatno niskih penzija i neto plata u "Simpo-Šiku",

  Više od deset godina bez uplata za radni staž, pa zato i penzija od 10 do 12.000 dinara za radnike "Simpo-Šik-a" u Kuršumliji, ali umesto njih povezivanje radnog staža traži bivši opozicioni odbornik u kuršumlijskom parlamentu, koji najavljuje i protest. Član SSP-a Boško Ilić kaže da se radnici plaše da će izgubiti i ono malo što imaju, da ne smeju javno da govore, pa će on umesto njih pokušati da natera rukovodstvo da im umesto neto, uplaćuje bruto platu. Direktor kaže da je sve po zakonu.

  (3) detaljnije
 • pomor riba

  Kuršumlijskoj fabrici "Simpo Šik" sudi se zbog pomora ribe na Toplici u 2019. godini

  U Privrednom sudu u Nišu u toku je sudski postupak protiv kuršumlijske firme "Simpo Šik" i njenog direktora Milorada Andrejića zbog sumnje da su u avgustu 2019. godine iz fabrike ispuštene otpadne vode i time ugrožen opstanak riba u reci Toplici. Da je sudski postupak pokrenut po prijavi nadležnog Ministarstva za zaštitu životne sredine pisao je CINS , Južnim vestima u Privrednom sudu potvrđeno je da je reč o privrednom prestupu koji se odnosi na zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda.

  (4) detaljnije
 • Rupa rešetke Trg patrijarha Pavla

  Rupa u slivniku nasred trotoara - iz Direkcije kažu Grad nije nadležan, "Simpo" preuzeo popravku

  Da ne mogu sanirati veliku rupu na rešetkastom slivniku koji se nalazi na trotoaru na Trgu patrijarha Pavla kažu u Direkciji za izgradnju Niša, a objašnjenje je da se rešetke nalaze na zemljištu u vlasništvu firme Simpo . Iz vranjske firme odgovaraju da je ovo samo izbegavanje odgovornosti, ali da su izdali nalog da se što pre zameni oštećena rešetka.

  (9) detaljnije
 • Protest Vranje

  Bivši radnici i ratni veterani pravdu i dalje traže na ulicama Vranja

  Mesec dana od kako je održan poslednji protest, bivši radnici vranjske “Koštane" i fabrike "Simpo tepih" kod Trgovišta ispred prostorija vranjskog SNS-a zatražili su neisplaćene zarade, a učesnici ratova devedesetih godina koji su takođe učestvovali na protestu, izrazili su nezadovoljstvo zakonom koji se bavi njihovim problemom.

  (3) detaljnije
 • Protest radnika i ratnih veterana

  I radnici "Simpa" iz Trgovišta uz obućare na protestu u Vranju

  Okupljanje oštećenih i nezadovoljnih radnika koje je sredinom februara na protestu obućara i ratnih veterana u Vranju najavljeno za 10. mart, podržaće i oko 80 bivših radnika fabrike “Simpo tepih” iz Donjeg Stajevca kod Trgovišta, potvrdio je za Južne vesti Slađan Ristić, inicijator okupljanja i predsednik Inicijativnog odbora nekadašnje fabrike obuće “Koštana”. Biivši poslovođa u fabrici tepiha kaže da i njima firma duguje zaostale plate i da će se zato pridružiti protestu “Koštaninih” radnika u Vranju.

  (1) detaljnije
 • Policija-ilustracija-Kosta.JPG

  Radnik vranjskog "Simpa" proneverio 2,5 miliona dinara

  Zbog sumnje da je prodao nameštaj, a da prodaju nije evidentirao kroz fiskalnu kasu, već je novac zadržao za sebe, Odeljenje za borbu protiv korupcije podnelo je krivičnu prijavu protiv radnika kompanije "Simpo" iz Vranja.

  detaljnije
 • 490x370-490x370-vranje-simpo.jpg

  Država odobrila socijalni program "Simpu"

  Vranjska kompanija saopštila je da je Rešenjem Vlade Srbije odobren program za rešavanje viška zaposlenih, za šta će biti izdvojeno više od 1,06 milijardi dinara. Programom je obuhvaćeno 1.589 zaposlenih.

  (3) detaljnije
 • Policija-ilustracija-Kosta.JPG

  Bivši direktor "Simpo ŠIK"-a uhapšen zbog korupcije

  Ljubomir Ilkić tereti se da je kao bivši direktor prodavao robu ispod cene, kao i da je po uvećanim cenama kupovao drugu robu, čime je firmu oštetio za oko 230.000 dinara.

  (2) detaljnije
 • sertic-vranje1.jpg

  Podrška privredi juga Srbije

  Ministar privrede Željko Sertić rekao je u Vranju da će "Simpo“ koji je prešao u većinsko vlasništvo države uskoro ponovo postati profitabilna kompanija. U Bujanovcu, Preševu i Medveđi najavio je otvaranje biznis inkubatora.

  (6) detaljnije
 • 490x370-490x370-490x370-vranje-simpo

  "Simpo": Tomić odlazi u penziju

  Dugogodišnji predsednik kompanije “Simpo” iz Vranja Dragan Tomić od 1. januara odlazi u penziju, potvrdio je za Južne vesti generalni direktor ove kompanije Slađan Disić.

  (2) detaljnije
 • skupstina-vranje.jpg

  Dug "Simpa" prema Vranju pretvoren u akcije

  Odbornici Skupštine Grada Vranja jednoglasno su prihvatili preporuku Vlade Srbije da potraživanja prema "Simpu" od preko 2,5 milijarde dinara, Grad pretvori u vlasnički udeo u tom preduzeću . 

  detaljnije
 • simpo-vranje-simpo.jpg

  Crkvi na poklon fabrika od Simpa

  Simpo iz Vranja poklonio je svoju fabriku u Zubinom Potoku Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kako bi, tvrde u Simpu, fabrika ostala u vlasništvu Srbije.

  (3) detaljnije