Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

advokat

  • Narodni muzej Leskovac foto: M. M. / JV

    Muzej u Leskovcu tužbe zaposlenih mora da plati oko 3 miliona, sumnjivi i ugovori sa advokatima

    Da se leskovački Muzej godinama unazad susreće sa velikim brojem tužbi zaposlenih već je poznato, a zbog izgubljenih sporova ta ustanova mora da plati skoro 3 miliona dinara. Zaposleni koji su imali sudske sporove sada tvrde i da su na ročištima učestvovale advokatske kancelarije angažovane od bivše direktorke Mire Ninošević, a koje su od Muzeja dobijale velike svote novca i sve to bez sprovedenog tendera.

    (3) detaljnije
  • baza

    Stotine prijava protiv advokata, niška Komora pokrenula tek 10 postupaka

    U periodu od 2018. do 2019. godine Advokatskoj komori Niš podnete su 272 prijave protiv advokata, a ona je pokrenula samo 10 postupaka, dok nijedan od njih nije bio na inicijativu disciplinskog tužioca, zaključak je istraživanja Pravosudne baze jug. Istaživači navode da su zbog neažurnosti disciplinskog suda i tužioca predmeti zastarevali, a još jedan od problema su rešenja organa Komore o odbacivanju prijava građana koja su, kažu, često oskudna.

    (3) detaljnije
  • justice-471885-960-720

    Kako rade advokatske komore i njihovi disciplinski organi - otkriva istraživanje Pravosudne baze jug

    Tokom 2018. i 2019. godine Advokatskoj komori Niš podnete su 272 prijave, a skoro 95% njih je odbačeno. Kako rade ova tela, koja je uloga advokata u pravosudnom sistemu Srbije i gde je njihova odgovornost, otkriva istraživanje Pravosudne baze jug koje će svim zainteresovanima biti prezentovano 1. marta putem Zuma, na stručnom skupu “Rad disciplinskih organa advokatskih komora”.

    (4) detaljnije
  • 241451790_261313669203222_2990952172697556180_n

    Advokat tvrdi da iz Parking servisa Niš pogrešno iscrtavaju parking mesta, a onda pišu kazne

    Iako uredno plaćaju parking mesta, Nišlije se sve češće suočavaju sa uklanjanjem automobila zbog nepropisnog parkiranja. Pojedini ukazuju da Parking servis piše selektivno kazne, kao i da belim linijama na određenim lokacijama okupiraju gotovo cele trotoara, dok na drugim mestima naplaćuju kad auto malo "zakorači" u pešačku zonu. Advokat Miloš Savić ističe da iz preduzeća kažnjavaju i naplaćuju i tamo gde su nezakonski iscrtali mesta za parkiranje.

    (25) detaljnije
  • Zgrade-Nis-foto-JV-J-A

    Nišlija koji je legalizaciju kuće platio kao za zgradu nije jedini, neki tvrde ucenjivani da se odreknu prava žalbe

    Da primer Nišlije koji je legalizaciju za kuću platio kao za zgradu nije usamljen potvrđuju građani koji su se nakon teksta o tom slučaju javljali redakciji Južnih vesti i govorili da je i njima ozakonjenje naplaćeno više nego što treba po zakonu. Advokat Maja Biculović takođe kaže da je to problem velikog broja građana Niša i da su joj neki od njih rekli da su ih iz Uprave za građevinarstvo ucenjivali da im neće izdati rešenje o ozakonjenju, čak ni nakon uplate od 250.000 dinara, ako se ne odreknu prava žalbe.

    (19) detaljnije
  • Legalizacija objekata

    Legalizaciju za kuću platio kao za zgradu, koliko je još Nišlija dobilo uvećanu taksu iz Uprave ćute

    Nišliji je umesto 20.000 dinara legalizacija kuće naplaćena 250.000, pa je uz pomoć advokata prošao kroz proceduru koja je trajala mesecima i na kraju dokazao da bi Grad Niš i država trebalo da mu vrate novac. Nadležno Ministarstvo usvojilo je njegovu žalbu i na račun NIšlije vraćaju 230.000 dinara, dok advokati veruju da ovo nije usamljen slučaj i da je legalizacija kuća u Nišu godinama naplaćivana nezakonito. Iz Ministarstva i niške Uprave za građevinarstvo nema odgovora, a gradonačelnica kaže da o tome ne zna ništa​​​.

    (25) detaljnije
  • viši sud niš

    Niški advokati protestuju zbog novog tumačenja Zakona po kome banke mogu da naplate građanima troškove obrade kredita

    Nakon najave i predloga za usvajanje Zakona kojim se omogućava da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, kao i da stari postupci mogu da trpe reviziju postupka, te će građani morati da vrate sve što im je banka neosnovano uzela, kao i troškove sudskih postupaka, niški advokati će svoje protivljenje iskazati protestom. Okupljanje je zakazano za ponedeljak, od 14 sati u parku kod Suda.

    (21) detaljnije
  • protest

    Advokati u protestu tumače novi Zakon o parničnom postupku: Za bogate je, protiv siromašnih

    Predlog novog Zakona o parničnom postupku upućen je na javnu raspravu, ali je protiv njega ustao veliki broj advokata, među njima i niških, na drugom protestu u prestonici. Advokat Nenad Momčilović navodi da je većina odredaba u nacrtu Zakona neustavna, a advokat Čedomir Kokanović objašnjava da on predviđa uvođenje obavezne sudske takse koja će, kaže, ako se ne plati odmah značiti i automatsko povlačenje tužbe. Da ovaj Zakon ne treba da ide u dalju skupštinsku proceduru stav je i Advokatske komore Niša.

    (31) detaljnije
  • Policija KOSTA

    Advokatu u Leskovcu kamenom oštetili vozilo, ženu polili fekalijama

    41-godišnjak iz Leskovca uhapšen je zbog sumnje da je početkom ove godine kamenom oštetio vozilo jednog advokata iz Leskovca po dogovoru sa godinu dana mlađom ženom koja mu je to i platila. Takođe u dogovoru sa njom, koja je takođe uhapšena, osumnjičeni je jutros u Leskovcu najpre pretio, a potom polio fekalijama 41-godišnju ženu.

    (1) detaljnije
  • Programiranje

    Advokat jednog od niških programera čije izručenje traži SAD: Moj klijent je procesno nesposoban

    Zbog teškog zdravstvenog i mentalnog stanja jednog od 11 uhapšenih programera iz Niša, advokat Dragoš Cukavac koji ga zastupa, kako kaže, tražiće veštačenje psiho-fizičkog stanja njegovog klijenta, jer smatra da je on procesno nesposoban. I njegova i sudbina ostalih biće poznata sutra kada bi pred Višim sudom u Beogradu trebalo da se odlučuje o zamolnici Sjedinjenih Američkih Država o izručenju.

    (35) detaljnije
  • bitcoinc

    Krivični postupak za digitalnu prevaru vodi se u SAD, ali moguće je suđenje u Srbiji

    Digitalna prevara koju su sprovodili državljani nekoliko zemalja sa boravištem u Nišu alarmirala je američki FBI, na čiju inicijativu je grupa i uhapšena. Sada se, kako kažu u Tužilaštvu za organizovani kriminal, krivični postupak vodi u SAD, ali niški advokat Marko Krstić kaže da na osnovu srpskog zakonodavstva postoji mogućnost da se uhapšenima sudi u Srbiji.

    (5) detaljnije
  • protest

    Podršku protestima daju i advokati sa juga

    Da imenom i prezimenom podrže građanske proteste koji se već dva meseca održavaju širom Srbije, nakon univerzitetskih profesora, rešili su i advokati. Na spisku koji se stalno dopunjuje, trenutno je preko 250 advokata, a tek nešto više od 15 njih je sa juga.

    (13) detaljnije
  • Sud Prokuplje pravosudje, boginja pravde foto lj.m

    Prokupački advokat tužio Osnovno i Više tužilaštvo zbog favorizovanja kolega

    Zbog činjenice da je od 2016. do danas samo 4 puta angažovan po službenoj dužnosti, a da su pojedine kolege, tvrdi, u istom periodu dobijale posao 13 i više puta, advokat iz Prokuplja Slobodan Stojanović tužio Osnovno i Više javno tužilaštvo u Prokuplju, Osnovno tužilaštvo u Kuršumliji i Osnovni sud u Prokuplju i Kuršumliji. Dok on tvrdi da postoje "omiljeni advokati" koji se dodeljuju po službenoj dužnosti, iz Tužilaštva odbacuju optužbe.

    (7) detaljnije
  • domazet

    90 godina rada niške "dinastije" advokata

    Jedna od najstarijih advokatskih kancelarija u Nišu i Srbiji, koju je osnovao Borivoj Gojković, potom preuzeo njegov zet Siniša Domazet, a njegovu praksu nasledile i naredne dve generacije ove porodice, ovih dana obeležava 90 godina rada i postojanja.

    (4) detaljnije
  • ilustracija zakon flickr

    I advokati na jugu protestuju jednonedeljnim štrajkom

    Povodom ubistva beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, advokati u Srbiji proglasili su jednonedeljnu obustavu rada, a pridružile su im se i kolege sa juga. Predsednik Advokatske komore Niš Gordan Pantić kaže da štrajk neće biti rigorozan poput onog 2014. godine, već će advokati obavljati neodložne poslove.

    (3) detaljnije
  • Uhapena trojica muškaraca

    Advokat napadnut u svojoj kancelariji u Nišu

    Nakon što je muškarac prijavio da je napadnut u svojoj advokatskoj kancelariji u Nišu, kažu u policiji, napadači su pronađeni, a čitav slučaj je prosleđen Tužilaštvu.

    detaljnije
  • Srđan Aleksić

    Aleksić sprema tužbe protiv NATO-a zbog bombardovanja uranijumom

    Niški advokat i bivši gradski većnik Srđan Aleksić osniva savet koji će raditi na pripremi tužbe prema članicama NATO pakta zbog toga što su 1999. godine koristili osiromašeni uranijum u gađanju ciljeva u Srbiji. Niški advokat kaže da već postoji sudska praksa u Italiji koja je potvrdila postojanje veze između izloženosti dejstvu ove municije i oboljevanja od teških bolesti.

    (22) detaljnije
  • Tribina za buduće pravnike

    Tribina u Nišu za buduće pravnike

    Studenti svih godina i nivoa studija koji bi da čuju više o tome kako je biti pravnik, nauče nešto o domaćem pravosuđu i izazovima sa kojima se susreću oni koji se bave ovim poslom, mogu da posete tribinu koja će biti održana u Sali za sednice niškog Pravnog fakulteta, 23. maja od 12 sati.

    detaljnije
  • ele-Kula-škola.jpg

    Nastavnik matematike se ne vraća u "Ćele Kulu" pre okončanja postupka

    Viši sud u Nišu poništio je odluku o privremenom vraćanju nastavnika matematike Ljubiše Dinića u školu “Ćele Kula” do okončanja sudskog postupka. Dinićeva advokatica tvrdi da je sud odlučio po žalbi koja nije dozvoljena po Zakonu o parničnom postupku.  

    (8) detaljnije
  • dzunic

    Džuniću ponovo dozvoljeno bavljenje advokaturom

    Disciplinska komisija Advokatske komore Srbije ukinula je odluku Advokatske komore Niša kojom je advokatu Bobanu Džuniću bilo zabranjeno da se bavi advokaturom godinu dana i na isti period je bio izbrisan iz imenika advokata.

    (9) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: