Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

građanski aktivizam

  • Boirino brdo - akcija čišćenja

    Vranjanci čiste izletišta od smeća

    Grupa entuzijasta iz Vranja, nekoliko desetina njih koje je, kako kažu, okupila ljubav prema gradu iz kog su potekli, organizovaće u nedelju, 23. avgusta od 10 sati akciju čišćenja jednog od najstarijih vranjskih izletišta “Ćoška”.

    detaljnije
  • Niš

    Danas onlajn tribina o ekološkim problemima u Nišu

    Niš je jedan od najzagađenijih gradova, ali sa kojim se još ekološkim problemima susreću građani biće jedna od tema onlajn tribine koja će se prenositi na Fejsbuk stranici Media centra, u četvrtak 20. avgusta o 13 sati. Učesnici će govoriti i o građanskom aktivizmu i stavu naučne i stručne zajednice na temu ekologije.

    (4) detaljnije
  • Rakita seča cevi avgust 2020 foto Južne vesti Vanja Keser

    Oslobađanje Rakitske reke kroz objektiv [foto]

    Iskopavanje cevi, potom njeno bušenje i na kraju punjenje kamenjem, zemljom i zelenilom odigralo se na Rakitskoj reci, gde su građani rešili, kako kažu, da preuzmu zakon u svoje ruke i obave ono za šta je izdat nalog pre godinu i po dana. U Rakitu su juče doputovali ljudi iz svih krajeva Srbije kako bi pomogli u ovoj radnoj akciji i pružili podršku meštanima koji se godinama bore da sačuvaju reku, a kako je bilo, pogledajte na fotografijama Vanje Kesera.

    (21) detaljnije
  • rakita, 15 avgust 2020, foto milica jovanovic 12

    Akcija u Rakiti - građani pijucima i lopatama razbijaju cevi

    Par stotina građana iz svih delova Srbije odazvalo se pozivu organizatora i došlo u Rakitu da izvade cevi iz reke. Okupljeni su sišli do reke i pijucima i lopatama razbijali cevi. U selu su prisutne policijske snage, aktivisti su poneli različita oruđa, a organizatori su apelovali da sve prođe bez provokacija i nemira.

    (51) detaljnije
  • rakita

    Finale rakitske krize: Građani dolaze da vade cevi, investitor traži reakciju države

    Sukobi, bombe, tužbe, žalbe, požari, protesti, stihovi na barikadama - sve je to obeležilo višegodišnju borbu meštana i aktivista protiv izgradnje minihidroelektrane na reci u selu Rakita kod Babušnice. Inspekcija je donela rešenje da se cevi izvade, to niko nije sproveo godinu i po dana, a investitor rešenje naziva nezakonitim. Zato su građani odlučili da to urade sami, u subotu 15. avgusta u 10 sati.

    (16) detaljnije
  • uredba

    Leskovačko udruženje: Uredba o zamenskom putovanju neustavna

    Da je Uredba o ponudi zamenskog putovanja za turistički aranžman koji je otkazan ili nije realizovan zbog pandemije virusa korona neustavna i krši mnoga prava potrošača, smatraju u leskovačkom Udruženje građana Tim 42. Zbog niza nepravilnosti sa Uredbom, ovo udruženje podnelo je Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu zakonitosti.

    detaljnije
  • Vlasotince

    Građanski front: Zakasnela reakcija nadležnih dovela do širenja korone u Vlasotincu

    Iako postoji odgovornost građana, koji se nisu u potpunosti pridržavali mera za sprečavanje širenja virusa korona, u Vlasotincu je broj obolelih naglo skočio i zbog neadekvatnih i zakasnelih reakcija nadležnih, smatra Aleksandar Cvetković iz Građanskog fronta. Kaže i da vlast na lokalu treba da donese, odnosno odloži ublažavanje mera jer za to ima ingerencije.

    (3) detaljnije
  • korito, foto SED

    Sokobanjci zabrinuti zbog novih mini-hidrocentrala, u Opštini kažu da razmatraju prigovore

    Zbog potencijalne gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji opštine reagovali su meštani nekoliko sokobanjskih sela, a nakon njihovih zamerki na izmene Prostornog plana, predsednik Opštine kaže da će biti razmatrani uslovi i ograničenje za izgradnju novih mini-hidroelektrana. U sokobanjskom ekološkom društvu kažu da primeri postojećih mini-hidroelektrana govore da bi se dozvolom gradnje došlo do ekološke katastrofe, a gradnja ima negativan uticaj i na turizam

    (4) detaljnije
  • mhe

    Ekološki aktivisti traže od ministra Trivana da sprovede rešenje o vađenju cevi za MHE u Rakiti

    Zbog toga što se više od godinu dana ne sprovodi rešenje Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine kojim je naloženo vađenje cevi za mini-hidroelektranu u selu Rakita, aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine okupiće se ispred zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo zaštite životne sredini i tražiti od Gorana Trivana sprovede doneto rešenje.

    (5) detaljnije
  • pravo na pravo

    Deo bivšeg članstva udruženja stanara oformio svoje udruženje

    “Pravo na pravo” je ime udruženja koje su registrovali bivši članovi Udruženog pokreta slobodnih stanara. Među njima su i neki od osnivača UPSS-a, a Miroslav Jukić iz novoformiranog udruženja kaže da teško ide, jer je “narod pobegao”, ali oni žele da kao građanski aktivisti pomognu, pre svega, oko komunalnih problema i ekologije.

    (5) detaljnije
  • protest vlasotince

    I u Vlasotincu bez građana na protestu za čist vazduh, aktivisti prolaznicima delili letke

    Akcija kojom se traži čist vazduh i u Vlasotincu je prošla bez učešća građana, a aktivisti Građanskog fronta pričali su sa prolaznicima o ovom problemu i delili im letke. Aleksandar Cvetković kaže da od nadležnih zahtevaju hitno uključivanje u rešavanje ovog problema, a razočarani su jer se niko od predstavnika ekoloških udruženja nije odazvao akciji.

    (2) detaljnije
  • znak leskovac

    Nakon osude javnosti, gradonačelnik Leskovca se izvinjava Nišlijama

    Nakon što je za skupštinskom govornicom Niš opisao kao "grad od 3 slova, na ulazu zatvor, na izlazu ludnica", što su mnogobrojni građani, aktivisti civilnog sektora i opozicionari osudili, prvi čovek Leskovca Goran Cvetanović se, kako piše u saopštenju, Nišlijama i gradonačelniku Darku Bulatoviću izvinjava. Ipak, pisanje o njegovom neprimerenom nastupu, Cvetanović naziva medijskom senzacijom.

    (29) detaljnije
  • leskovac znak

    Gradonačelnik Cvetanović nasmejao leskovačke funkcionere, a naljutio Nišlije

    Dok je u skupštinskoj sali dobio podršku prisutnih koji su se smejali, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sada od javnosti dobija osude, jer je Niš opisao kao “grad od 3 slova, na ulazu zatvor, na izlazu ludnica”. Njegov istup ocenjuju kao neprimeren ili “kafanski govor”, a opozicionari i predstavnici civilnog sektora podsećaju Cvetanovića na težinu izgovorenih reči i da ovakve šale ne bi trebalo da budu deo javnog nastupa.

    (7) detaljnije
  • naselje dubočica

    Leskovčani anketom prikupljaju informacije o ekološkim problemima

    Na šta bi trebalo potrošiti novac svih građana koji se izdvaja za projekte za zaštitu životne sredine i koji su ekološki problemi koji ih najviše muče, Leskovčani će moći da predoče popunjavanjem onlajn ankete koju je pokrenulo Udruženje građana Tim 42 .

    detaljnije
  • klub mladih

    Klub mladih podneo pritužbu na rad Nebojše Kocića zbog partijskog zapošljavanja

    Prepiska u Viber grupi SNS-a u kojoj se predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić zalaže za partijsku podelu radnih mesta u javnom sektoru izazvala je reakciju Kluba mladih, pa su podneli pritužbu na njegov rad zbog kršenja Ustava Srbije. Predali su je danas na pisarnici Opštine i traže objašnjenje ili izvinjenje Kocica građanima i mladima koji nemaju partijsku knjižicu.

    (10) detaljnije
  • javna rasprava vlasotince

    Vlasotinčani na javnoj raspravi o budžetu tražili izgradnju javnog toaleta

    Zbog toga što Vlasotince ima manifestacije koje posećuje veliki broj ljudi, kao i kupalište, građani su od lokalne samouprave zatražili izgradnju javnog toaleta. Na javnoj raspravi o budžetu za 2020. godinu građani su najviše zamerki imali zbog stalnog menjanja plana kapitalnih investicija. Budžet za 2020. palniran je na 895 miliona, a odbornici će o ovome diskutovati na sednici Skupštine koja je zakazana za 20. decembar.

    (1) detaljnije
  • policijska stanica pantelej

    Tribina o građanskom aktivizmu u “policijskoj” mesnoj kancelariji u Nišu

    Grupa građana “Niš, grad koji volim” poziva zainteresovane Nišlije na tribinu o građanskom aktivizmu koja će biti održana u petak 6. decembra u Mesnoj kancelariji “Moša Pijade”, preko puta Durlanske pijace u Nišu.

    detaljnije
  • Dominirale organizacije sa juga

    Nagrade za građanski aktivizam za 4 organizacije sa juga Srbije

    Nagradu za akcije koje su dovele do promena u društvu “Pokretači promena 2019” za aktivne građane, koja se dodeljuje u 4 kategorije, dobio je Savez mesnih zajednica Stare planine, a među dobitnicima nagrada su još 3 organizacije sa juga Srbije. Za svoje ulične akcije nagradu je dobila i Niška urbana gerila.

    (1) detaljnije
  • manu chao 2, foto Milan Simonovic

    Kako je Manu Čao stigao na Staru planinu, pa obećao da će se vratiti?

    Pozitivne reakcije izazvao je dolazak čuvenog francuskog muzičara i aktiviste Manu Čao na Staru planinu, ali i pitanja - kako se nakon koncerta u Nišu nenajavljeno našao u staroplaninskom selu, među borcima za očuvanje prirode ovog zaštićenog područja.

    (4) detaljnije
  • Konkurs traje do 28. maja

    Nagradni konkurs za organizacije i grupe, pokretače promena

    Kako mnogobrojne aktivnosti građana ostaju nepriznate i slabo vidljive, nekoliko organizacija se udružilo kako bi dodelilo Godišnju nagradu za aktivne građane. Svako može prijaviti svog favorita, neformalnu grupu ili organizaciju civilnog društva za koju smatra da je donela promene na lokalnom ili nacionalnom nivou poslednje dve godine.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: