Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

zastita zivotne sredine

  • Zagadjen-vazduh-Nis-foto-JV-J-A

    Konačno objavljen Plan kvaliteta vazduha u Nišu, dve nedelje rok za primedbe i sugestije

    Individualne kotlarnice i ložišta u javnim ustanovama i preduzećima, domaćinstva koja koriste drvo i ugalj različitog porekla i kvaliteta, kao i gradska deponija najveći su zagađivači vazduha u Nišu - konstatuje Institutut za javno zdravlje u Planu kvaliteta vazduha koji je konačno objavljen. Ozelenjavanje je jedna od mera koja bi doprinela zdravijem vazduhu, jer trenutno jednom Nišliji pripada čak 10 puta manje zelenila od propisanog. Institut je dao predlog mera koje je potrebno preduzeti, a građani do 22. decembra mogu da daju sugestije i primedbe na ovaj dokument.

    (38) detaljnije
  • Zagađenje vazduha

    RERI: Donedavno zagađen vazduh sada prihvatljiv, Agencija snizila kriterijume za ocenjivanje kvaliteta

    Vazduh koji je prema merenjima do skoro ocenjenivan kao zagađen, sada je prihvatljiv, jer su promenjene gornje granice za količinu štetnih čestica koje mogu biti u vazduhu, bez najave i objašnjenja, napominju iz ekološke organizacije RERI i Beogradske otvorene škole. Ova promena desila se u mesecima kada je zagađenje vazduha rekordno u Nišu i drugim gradovima u Srbiji.

    (23) detaljnije
  • Zagađenje vazduha

    Niš i dalje bez Plana kvaliteta vazduha, a zagađenja rekordna

    Nije ispunjeno obećanje da će Niš do leta imati Plan kvaliteta vazduha, jedan od najvažnijih dokumenata u borbi protiv zagađenja, a prema javno dostupnim podacima istekao je i rok od 6 meseci koliko je prema tenderu Institut za javno zdravlje imao da ga izradi. Profesorka Fakulteta zaštite na radu smatra da su nadležni postavili kratak rok da se ozbiljno i kvalitetno napravi plan zaštite na koji se čeka nekoliko godina.

    (16) detaljnije
  • Zagađenje u Nišu opet; foto: JV

    Zbog lošeg merenja nema ni mera protiv zagađenog vazduha u Nišu, profesori predložili novi monitoring

    Kako nije moguće da se daju adekvatne mere protiv zagađenja, jer nema preciznih podatke o tome šta je uzrok, te da je neophodno da se boljim monitoringom utvrdi koji su izvori zagađenja u svakom delu grada, objašnjava profesorka Amelija Đorđević. Zato je predlog profesora niškog Fakulteta zaštite na radu i PMF-a da se postavi do 14 mernih mesta kvaliteta vazduha u Nišu, koji bi uz pomoć matematičkih modela u realnom vremenu pokazali koliko je zagađujućih čestica i mogli da predvide koliko će ih biti i narednog dana.

    (37) detaljnije
  • vlasina

    Odložena javna rasprava o MHE u Vlasotincu, u Opštini kažu - prijavilo se previše ljudi

    Javna rasprava o izgradnji mini-hidroelektrane "Besko" na koju je građane pozvao i vlasotinački Građanski front, odložena je do daljeg, jer, kako objašnjavaju u Opštini - previše ljudi se prijavilo za njeno održavanje, te nije moguće ispoštovati sve mere prevencije.

    (2) detaljnije
  • reka vlasina

    Građanski front poziva Vlasotinčane na javnu raspravu o gradnji mini-hidroelektrane

    Na području sliva reke Vlasine je do sada izgrađeno više od 10 mini-hidroelektrana, a da se prestane sa gradnjom ovih energetskih objekata na rekama zalažu se u neformalnoj grupi Bitka za Vlasinu . Okupljenim građanima podršku pružaju i iz vlasotinačkog Građanskog fronta koji poziva sugrađane da dođu u sredu, 23. septembra u 11 sati u sali Skupštine na javnu raspravu o potencijalnoj gradnji još jedne mini-hidroelektrane.

    (2) detaljnije
  • dim toplana

    Toplana Niš - ove godine više priključaka nego isključenja

    Bivša kasarna "Filip Kljajić" koja se adaptira za novu nišku palatu pravde biće u sistemu daljinskog grejanja, kaže direktor Gradske toplane Niš Predrag Milačić, a to je najveći objekat koji su u skorije vreme priključili. Takođe ističe da je ovo prva godina od nekoliko njih pre da će Toplana više kvadrata priključiti, nego što je isključila sa sistema.

    (10) detaljnije
  • Boce-gas-foto-V. M. R

    Grad Niš popisuje opasni otpad u krugu EI i MIN-a

    Dve od 32 lokacije u Srbiji koje su kontaminirane opasnim otpadom nalaze se u Nišu - Elektronska i Mašinska industrija. Posle nekoliko decenija bi, sudeći po rešenju Gradskog veća u Nišu, ovaj problem mogao da počne da se rešava, jer je naložena izrada elaborata koji će, piše, biti osnova za sanaciju.

    (14) detaljnije
  • borovnica ilustracija

    Inspekcija i čuvari kontrolišu berbu borovnice na Vlasini

    Zbog berača koji sakupljaju borovnicu grabuljama koje se za to ne koriste i kada još nije zrela, kao i onih koji uništavaju floru i faunu Vlasine, inspektori i čuvarska služba PIO "Vlasina" najavljuju vanredne kontrole na ovoj teritoriji.

    (2) detaljnije
  • Čišćenje Vlasine

    Svetski dan zaštite životne sredine obeležili čišćenjem priobalja Vlasinskog jezera

    Aktivisti i planinari iz Surdulice i Niša, njih 40, rešili su da Svetski dan zaštite životne sredine obeleže akcijom čišćenja priobalja Vlasinskog jezera. Organizatori kažu da je očišćen deo od brane do ulazne građevine, a bilo je i onih koji su čamcima čistili adu i zaliv.

    (1) detaljnije
  • stara planina

    Ekolozi traže uključivanje meštana u razvoj Stare planine

    Kako bi se promenio model upravljanja Parka prirode Stara planina, čime bi lokalno stanovništvo imalo veću korist i učestvovalo u njegovom upravljanju, pirotska nevladina organizacija krenuće sa prikupljanjem potpisa i traži podršku građana.

    (1) detaljnije
  • Pupavac

    Posmatranje ptica - idealna razonoda za vreme karantina

    Posmatranje ptica sa terasa i iz dvorišta, tokom šetnje prirodom dok je dozvoljeno kretanje kao borba protiv stresa i anksioznosti, idealno je za vreme karantina, preporučuju iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica. Ukazuju i na to da uništavanje prirode ne staje ni za vreme vanrednog stanja.

    (4) detaljnije
  • Zagađenje vazduha

    Niš još bez Plana kvaliteta vazduha, sekretarka obećava da će ga biti do leta

    Iako je vazduh još pre tri godine ocenjen kao prekomerno zagađen, Niš i dalje nema Plan kvaliteta vazduha, a uzbunjivač Slaviša Nešić ukazuje na brojne propuste tokom izrade dokumentacije koja prethodi raspisivanju javne nabavke za izradu tog dokumenta. Međutim, sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Krstić kaže da je sve rađeno po zakonu, da postupak još nije pokrenut zbog tehničkih problema, ali da će najvažniji dokument potreban za zdraviji vazduh biti gotov do leta.

    (13) detaljnije
  • gromobran

    Sekretarka za životnu sredinu ponovo najavljuje spornu nabavku za uklanjanje gromobrana u Nišu

    Iako je uzbunjivač Slaviša Nešić uspeo da spreči da se protivzakonito iz gradske kase potroši 15 miliona dinara za uklanjanje radioaktivnih gromobrana u Nišu, sekretarka za životnu sredinu Ivana Krstić istu javnu nabavku koja je nedavno obustavljena ponovo najavljuje. Para za to i dalje nema, ali kaže da će ih biti, a tvrdnje uzbunjivača da lokacije gromobrana nisu tačne, što su potvrdili i drugi izvori Južnih vesti, naziva politikanstvom.

    (6) detaljnije
  • deponija

    Regionalna deponija “Keleš” ponovo aktuelna - KLERP preuzeo projekat

    Niš i okolina godinama čekaju regionalnu deponiju koja će trajno rešiti problem odlaganja smeća, a odlukom gradskog parlamenta umesto Regionalne razvojne agencije Jug, posao preuzima Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte. Zapravo se čekao koncesionar nakon dva propala javna poziva, a kamen spoticanja u dogovorima bila je cena koja ne bi znatno uvećala račune građanima.

    (11) detaljnije
  • Merna stanica OS Sveti Sava 1; foto: JV-Lj. J

    U Nišu ne radi jedan od dva merača PM čestica - najštetnijih u vazduhu

    Skoro mesec dana je u kvaru merna stanica kod OŠ "Sveti Sava" i to samo uređaj koji prikazuje koliko je PM čestica u vazduhu. Iako je Zaštitnik građana nedavno rekao da nedovoljno mernih mesta znači netačan pokazatelj kvaliteta vazduha, niška sekretarka za zaštitu životne sredine kaže da je dovoljno što se štetne čestice mere bar na jednom mestu u Nišu i da će deo sa druge stanice koji je na servisiranju uskoro biti popravljen.

    (8) detaljnije
  • suma

    Nišu i Vranju 7 miliona dinara za pošumljavanje

    Na konkursu Ministarstva zaštite životne sredine, među gradovima koji će za projekte iz oblasti dobiti novac, našla su se i dva sa juga - Niš i Vranje. Prema preliminarnim rezultatima, u njihove kase ukupno će biti uplaćeno oko 7 miliona dinara.

    (1) detaljnije
  • kese

    Doljevac od 2021. godine zabranjuje upotrebu plastičnih kesa

    Da će u prodavnicama na području Opštine biti zabranjeno korišćenje plastičnih kesa od 1. januara 2021. godine odlučili su doljevački odbornici. Odluka je usvojena početkom februara, a predsednik Opštine Goran Ljubić ističe da će svi morati da je poštuju, jer će kontrole i kazne biti rigorozne.

    (5) detaljnije
  • korito, foto SED

    Sokobanjci zabrinuti zbog novih mini-hidrocentrala, u Opštini kažu da razmatraju prigovore

    Zbog potencijalne gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji opštine reagovali su meštani nekoliko sokobanjskih sela, a nakon njihovih zamerki na izmene Prostornog plana, predsednik Opštine kaže da će biti razmatrani uslovi i ograničenje za izgradnju novih mini-hidroelektrana. U sokobanjskom ekološkom društvu kažu da primeri postojećih mini-hidroelektrana govore da bi se dozvolom gradnje došlo do ekološke katastrofe, a gradnja ima negativan uticaj i na turizam

    (4) detaljnije
  • Zagađen vazduh

    Zaštitnik građana: U Nišu osim dokumenata nema većih pomaka ka kvalitetnijem vazduhu

    Pre više od mesec dana Zaštitnik građana počeo je kontrolu nadležnih kako bi saznao šta su i da li su uopšte nešto preduzeli povodom zagađenog vazduha, a na njegova pitanja o tome je poslednji i sa zakašnjenjem odgovorio Grad Niš. Ombudsman zaključuje da nadležni u Nišu nisu bili efikasni, da i nisu doneli najvažniji dokument - Plan kvaliteta vazduha, te da značajni pomaci ka smanjenju aerozagađenja nisu ostvareni.

    (6) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: