Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:04, 3. 6. 2014.

| Društvo

Međublokovsko zelenilo u Nišu i ove godine problem

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zelenilo.jpg
Trava "do guše" odobrenja za uklanjanje još nema, foto: R. Barac

I dok građani ne znaju šta će sa visokom travom između svojih zgrada, papir koji treba radnicima JKP “Gorica” da odobri početak radova "putuje" od uprave do ministarstva i nazad.

Retko kada se desi da se sa uklanjanjem zelenila u urbanim delovima Niša krene na vreme. Uglavnom se čeka neka "odluka", a građani protestuju. Tako je i ovog puta.

U Ulici Dragiše Cvetkovića, iza zgrade 28, kod ulaza A, B i C, kako kažu stanari rastinje je ogromno, a radnika ni na vidiku.

- Zelenilo je toliko naraslo da je samo pitanje dana kada će odatle izaći neka zaraza, a što je najveća šteta, može da se iskoristi kao idealan prostor za mali parkić za decu koji nedostaje ovom kraju s obzirom na to da ima dosta zgrada - kažu stanari ovog dela Niša.

Kako javljaju Nišlije, problema sa velikom travom ima i u Rentgenovoj ulici, ali i u drugim delovima grada.

zelenilo I mobilijar se ne vidi od trave u Rentgenovoj uliciMašine i radnici nisu na terenu, kako kažu nadležni, jer nema odobrenja. Načelnik Uprave za privredu i zaštitu životne sredine Dragan Karličić, na sednici Veća, pojasnio je da je odobrenje poslato u Beograd na proveru da li je novac, koji grad izdavaja za ovu namenu, deo državne pomoći ili ne.

Nakon toga naći će se pred niškim većnicima, a tek kada oni odobre sa košenjem i zvanično može da se krene.

Ipak, gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da će naložiti “Gorici” da sa uklanjanjem zelenila krene i bez odobrenja, jer u mnogim naseljima ima problema sa visokom travom.

- Ja ću “Gorici” dati odrešene ruke, mi ćemo taj ugovor sigurno potpisati. Taj rad traje do septembra, suma koju za to opredeljujemo nije velika, oko 16 miliona dinara, a efekti su zaista veliki - rekao je Perišić.

perisic Gradonačelnik rešio da da usmeni nalog i pre zvaničnog odobrenja, arhivska fotografijaSa druge strane, gradonačelnik Niša je pojasnio da mnoge odluke kasne zbog procedure i glomaznosti gradskih uprava. Kako je rekao i njihova racionalizacija može da se nađe na dnevnom redu neke od narednh sednica Skupštine Grada, kada su najavljene izmene Statuta.

-  Grad Beograd ima jednu gradsku upravu, a mi ih imamo 12. Da li bi se objedinjavanjem gradskih uprava smanjili troškovi? Formiranjem Sekretarijata smanjile bi se nadležnosti načelnika, a povećala odgovornost. Nemoguće je objasniti bilo kom građaninu Niša zašto jedan akt “putuje” od institucije do institucije nedeljama - rekao je Perišić.

Konkretno projekat uređenja međublokovskog zelenila za ovu godinu, po upravama i ministarstvima “putuje” od marta meseca.

Tako je bilo i 2012. kada se sa radovima krenulo juna, ali i 2013. godine kada su radovi krenuli u maju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Iz dijaspore

    06:10 // 4. 6. 2014.

    Sto uvek cekate da vam neko drugi nesto uradi? Kako bi bilo da se stanari organizuju pa da sami srede svoju okolinu. Ili je lakse da se ispijaju kafice, 'bistri' politika i kuka kako je zivot tezak?

  • Čiča

    23:03 // 3. 6. 2014.

    Gradska odluka o komunalnom redu da počne da se poštuje što pre, a gospodi inspektorima po gradskim opštinama da se objasni za šta primaju platu.

  • Перица Мали

    20:59 // 3. 6. 2014.

    У граду Нишу ништа нас више неможе изненадити,све више личимо на џунглу,у свим сферама,није сам коров на све стране.Да ли нас то неко систематски урнише.Уместо да идемо напред ми се све више враћамо

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: