Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Bosilegrad

  • Ruda zlata

    Istraživanje zlata i na desetak lokacija na jugu Srbije

    Na više od 30 lokacija petnaestak kompanija trenutno traži zlato u našoj zemlji, a istraživanja se vrše i kod Kuršumlije, Prokuplja, Blaca, Aleksinca, Bosilegrada i Trgovišta, Medveđe, Pirota i Bele Palanke. Osim rudnih polja u Boru i Majdanpeku, na spisku lokacija najznačajnijih pojava zlata nalazi se i Cerovo u opštini Ražanj, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja Varoš kod Kuršumlije.

    (17) detaljnije
  • Plivanje za časni krst

    Bogojavljenjska trka u svim mestima Pčinjskog okruga, posle 8 godina i u Vranju

    Prvi put nakon osam godina plivanje za Časni krst na Bogojavljenje biće održano i u Vranju, kod crkve Svete Petke. Tradicionalna manifestacija će se u okrugu održati i na gradskom bazenu u Vladičinom Hanu, plivaće se i na Vlasinskom jezeru i kod Popovog vira na Pčinji.

    detaljnije
  • Vranje - crkva

    Proverava se ispravnost sirena u sredu u Pčinjskom okrugu

    Tačno u podne, u sredu, 11. januara, u celom Pčinjskom okrugu oglasiće se sirene za uzbunu, kako bi se proverila ispravnost sistema za javno uzbunjivanje, saopštavaju iz Odeljenja za vanredne situacije u Vranju.

    detaljnije
  • Rudnik "Bosil metal"

    Ekološki problemi izazvani radom rudnika kod Bosilegrada i pred evropskim zvaničnicima

    Ekološki aktivisti već dugo upozoravaju da otpadne vode iz rudnika “Podvirovi” i “Grot” zagađuju vode na teritoriji bosilegradske opštine, a sada su te probleme predstavili i evropskim zvaničnicima koji će, kako navode, posetiti opštinu Bosilegrad i sve ekološke probleme uključiti u Izveštaj o godišnjem napretku Srbije za članstvo u EU.

    detaljnije
  • Rudnik "Bosil metal"

    Posle ekologa, oglasili se i iz rudnika “Bosil metal” - tvrde da ne zagađuju prirodu i vode

    Rudnik “Bosil metal” kod Bosilegrada vodi računa o tome da priroda u okruženju ne bude ugrožena i zbog toga konstantno sprovodi brojne mere zaštite - tako iz rudnika odgovaraju na optužbe ekoloških aktivista da otpadne vode iz rudnika zagađuju potoke na teritoriji bosilegradske opštine. Nakon pisanja Južnih vesti o tome da će predstavnici Ekološkog ustanka zbog zagađenja u nadležnim ministarstvima pokrenuti postupak protiv “Bosil metala”, u saopštenju koje su redakciji poslali, iz rudnika tvrde da otpadnih voda nema, da vodotokovi nisu ugroženi i da im je u interesu da žive i rade u zdravom okruženju.

    detaljnije
  • Rudnik "Bosil metal"

    Ekolozi: Rudnik kod Bosilegrada godinu dana radi bez dozvole i truje vodu, aktivisti rešeni da ga stopiraju

    Predstavnici Ekološkog ustanka pokrenuće postupak u nadležnim ministarstvima kako bi se rad rudnika olova i cinka “Bosil metal” u planinskom selu Karamanica kod Bosilegrada obustavio dok se uradi studija o proceni. Voda u selu puna je arsena upravo zbog rudnika, tvrde aktivisti, pozivajući se na analize Insituta za hemiju, a upravo obilazak rudnika bio je jedan od povoda njihove posete Bosilegradu, gde je održan sastanak kome je prisustvovao i poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, predstavnici lokalne samouprave i direktor rudnika.

    (8) detaljnije
  • Bosilegrad

    Pretnje batinama aktivistima i trudnici sa lažnog profila predsednika Opštine Bosilegrad

    Nekoliko humanitaraca i aktivista koji su u proteklom periodu ukazivali na slučajeve gladovanja u bosilegradskoj opštini, dobilo je pretnje i psovke sa Fejsbuk profila potpisanog imenom prvog čoveka Opštine Bosilegrad Vladimira Zaharijeva. Najbrutalnije pretnje da će je prebiti, pominjući i njenu nerođenu bebu, dobila je trudnica i predsednica Udruženja “Eko Surdulica” koja ih je prijavila policiji jer se boji za svoj i život svoje porodice. Zaharijev je policiji prijavio lažni profil, a sa svime je, kaže, upoznato i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

    (1) detaljnije
  • napad

    Ekipa bugarske nacionalne televizije napadnuta kamenicama kod Bosilegrada

    Tokom snimanja emisije o zagađenju životne sredine u pograničnom području, ekipa emisije za istraživačko novinarstvo Bugarske nacionalne televizije (BNT), kao i nekoliko ekoloških aktivista iz Bugarske i Bosilegrada napadnuti su u blizini rudnika Podvirovi u selu Karamatica u opštini Bosilegrad. Oni su odmah nakon napada podneli prijavu policiji, ali za sada nema informacija iz Policijske uprave u Vranju da li su napadači identifikovani i uhapšeni.

    (10) detaljnije
  • Zagađenje vazduha

    Vazduh u Leskovcu jako zagađen u 2022, štetne čestice u još 5 mesta na jugu

    Tridesetak gradova u Srbiji prevremeno su potrošli godišnji limit od 35 dana prekomernog zagađenja vazduha, a nezdrav vazduh u prethodnih pet meseci udisali su i Leskovačni, Prokupčani, Surduličani, Bosilegrađani, Vranjanci i Belopalančani. Neslavno prvo mesto po zagađenju vazduha među gradovima na jugu zauzeo je Leskovac, s obzirom da je Ulici Goce Delčeva zabeleženo čak 92 dana prekomernog zagađenja.

    detaljnije
  • Bosilegrad

    Bosilegrad ima dva Uskršnja festivala, optužbe da se politika umešala u dečju manifestaciju

    Ono što je festival komedije “Nušićijada” u Ivanjici, u Bosilegradu je Uskršnji festival - tvrdi organizator Međunarodnog dečijeg uskršnjeg festivala u Bosilegradu Aleksandar Dimitrov. On se redakciji javio nakon vesti o takmičenju u tucanju jajima u tom mestu, a kaže da je to falsifikat njegovog festivala koji postoji 29 godina, a koji Opština paralelno organizuje tek poslednjih nekoliko.

    (1) detaljnije
  • Bosilegrad

    Za Uskrs takmičenje u tucanju jajima u Bosilegradu

    Svi Bosilegrađani koji bi želeli da se zabave za Uskrs i dobiju nagradu, mogu se takmičiti u tucanju uskršnjim farbanim jajima, koje će u nedelju, 24. aprila, biti organizovano na glavnoj raskrsnici u tom mestu. Početak takmičenja je od 10 sati, a osim toga, organizatori najavljuju i bogat kulturno-umetnički program.

    (1) detaljnije
  • pcele

    Deklaraciju o zaštiti pčela potpisala i Opština Bosilegrad

    59 gradova i opština u Srbiji potpisalo je Deklaraciju o zaštiti pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije, a deveta opština sa juga koja se pridružila potpisnicima i koja će se zalagati za ukidanje tretiranja komaraca sredstvima otrovnim za pčele je i Bosilegrad.

    detaljnije
  • izbori 2022 foto milica milojvic kostic 2
    Izbori 2022

    Vučić i SNS ubedljivi i u Pčinjskom okrugu, za njih glasalo skoro celo Trgovište

    Najveći broj glasova u Pčinjskom okrugu na jučerašnjim izborima dobio je Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka, a najbolji rezultat ostvario je u Trgovištu gde je dobio poverenje 90, 61% glasača na predsedničkim i 85,7% na parlamentarnim izborima.

    (7) detaljnije
  • Izbori glasanje KOSTA
    Izbori 2022

    Albanci sa juga zemlje na izbore idu u dve kolone, Demokratska partija Bugara podržava Vučića

    Osam manjinskih lista učestvovaće na predstojećim parlamentarnim izborima, a Albanci sa juga zemlje za mesto u Skupštini Srbije idu u dve kolone. Za predsedničke izbore nemaju kandidata, a neće podržati nijednog, dok Demokratska partija Bugara neće učestvovati na izborima, ali će podržati Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku.

    (3) detaljnije
  • vlasinsko jezero

    Pokrenuta peticija za očuvanje Vlasinskog jezera

    Da Vlasinskom jezeru preti zagađenje preko otpadnih voda Rudnika olova i cinka “Grot” tvrde iz Organizacije “Kreni i promeni”, odakle su pokrenuli potpisivanje onlajn peticije u kojoj potpisnici traže da rudnik napravi taložnicu otpadne vode po zakonu.

    detaljnije
  • nerazvijene opštine

    320 miliona za projekte iz nedovoljno razvijenih opština, na jugu jedino Merošina ostala bez para

    Ukupno 320 miliona dinara podeliće 42 opštine u Srbiji, koje spadaju u 4. kategoriju po stepenu razvijenosti, a za realizaciju infrastrukturnih projekata. Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava potpisali su u Oficirskom domu u Nišu predsednici svih opština, osim Merošine i Kučeva, kojima nije odobren novac.

    (1) detaljnije
  • far

    Dimitrovgradski dvojezični portal "FAR" slavi 6. rođendan

    Sa mnogo ispričanih istraživačkih priča, reportaža, intervjua i dokumentarnih filmova koji su ostavili značajan trag u vremenu koje nimalo nije bilo naklonjeno manjinskim medijima, redakcija dimitrovgradskog dvojezičnog portala FAR ulazi u sedmu godinu postojanja. Svoj 6. rođendan obeležavaju, kako kažu, sa željom i nadom da će godine koje predstoje biti još uspešnije i doneti daleko bolje uslove za normalno medijsko izveštavanje u interesu bugarske nacionalne manjine u Srbiji i svih građanki i građana, bez obzira na verske i nacionalne razlike.

    detaljnije
  • kovid ambulanta

    U Pčinjskom okrugu još 67 pozitivnih na kovid

    Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, za poslednja 24 sata testirano je 265 ljudi sa teritorije Pčinjskog okruga, dok je pozitivan test dobilo 67.

    detaljnije
  • Veterinarska stanica Bosilegrad

    Bivša Veterinarska stanica u Bosilegradu postaje Dom za stare i ugrožene ljude

    Nekadašnja Veterinarska stanica u Bosilegradu odnedavno je vlasništvo Opštine, a plan je da u narednom periodu bude adaptirana i pretvorena u Dom za stare, iznemogle i terorom ugrožene, kaže za Južne vesti predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev i dodaje da je takva ustanova u tom mestu preko potrebna.

    (2) detaljnije
  • aleksinac

    Novi konkurs za projekte iz nedovoljno razvijenih opština u Srbiji

    Opštine širom Srbije koje spadaju u 4. kategoriju po stepenu razvijenosti, među kojima je i 20 opština na jugu zemlje, mogu da se prijave na konkurs Kabineta ministra zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština kako bi dobili novac za realizaciju projekata. Ove godine je opredeljeno 360 miliona dinara, a rok za prijave je do 21. februara.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: