Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 15. 4. 2016.

| Društvo

Na izborima i lista sa falsifikovanim pečatima

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, N1
liste
Građani glasaju i za listu sa falsifikovanim potpisima; foto: Saša Colić/JV arhiva

Dok je Republička izborna komisija odbacila listu predsednika Opštine Bosilegrad Vladimira Zaharijeva zbog falsifikovanih pečata, na listi će se naći Republikanska stranka kod koje je utvrđena ista nepravilnost. U RIK-u kažu da za to “ne postoji pravni lek”.

Zaharijev, iako sumnja da mu je to neko podmentnuo, platio je cenu lažnih pečata, ali to isto pravilo ne važi i za Republikansku stranku, jer je njihova lista već bila proglašena kada su malverzacije sa pečatom otkrivene.

Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević kaže da će republikanci biti na listi iako je utvrđeno da je 900 potpisa podrške građana overeno sumnjivim pečatom Osnovong suda u Šapcu.

Kako je Upravni sud zauzeo stanovište da u izbornom postupku nema vanrednih pravnih lekova, Republička izborna komisija nije mogla da proglasi svoje prethodno rešenje ništavnim., tako da će ta lista ostati u izbornoj utakmici - kaže Dejan Đurđević.

Ipak, u posmatračkoj misiji “Građani na straži” kažu da ovaj propust dovodi u pitanje celokupni izborni proces, ali i vladavinu prava.

Dozvoliće se stranci koja je falsifikovala potpise da ravnopravno učestvuje u izbornom procesu. Teoretski možemo govoriti da stranka koja je dokazano falsifikovano predložila listu za izbore, od 24. aprila učestvuje u vlasti, odnosno i bude potpuno ravnopravni učesnik političkog života u Srbiji, što je nedopustivo sa stanovišta vladavine prava - kažu “Građani na straži”.

Republička izborna komisija potvrdila je ukupno 20 izbornih lista za predstojeće parlamentarne izbore.


Potpisi prvo otkriveni kod Jedinstvene ruske stranke

U ovom izbornom procesu dogodilo se, kako kaže Đurđević, nešto neviđeno do sada i otkriveno je ukupno 15.000 falsifikovanih potpisa. On sumnja da je reč o organizovanom kriminalu, a sve je, kako kaže, postalo sumnjivo prilikom pregleda dokumentacije Jedinstvene ruske stranke.

Prilikom provere dokumentacije primetili smo čudne pečate Osnovnog suda u Šapcu. Bilo je skoro 5.000 takvih overa, a svi potpisi su bili grafički istovetni, njihov položaj je bio istovetan - ovjašnjava Đurđević.

Tek kada je MUP potvrdio da je reč o falsifikatima i krenulo se u pregledanje dokumentacije listi koje su već predate i potvrđene, a tada je otkrivena i nepravilnost na listi Republikanske stranke.

Detaljnije su se gledale liste koje su bile u procesu provere, a među njima i lista Vladimira Zaharijeva, kao i lista Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kalča

    13:02 // 18. 4. 2016.

    Ima samo dva leka. Jedan pametan i bezbolan. Drugi vrlo bolan i opasan. Srpski narod, na žalost, nije sposoban ni za jedan. Dakle, prvi lek: totalni bojkot ovih lažnih izbora (bez istinskog izbora). Drugi lek: revolucija.

  • Antibot

    23:05 // 15. 4. 2016.

    A ljute se kada politiku i politicare uporedjuju sa najstarijim zsnatom na svetu!!!

  • jela

    16:11 // 15. 4. 2016.

    Sve same mucke

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: