Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 20. 12. 2016.

| Društvo

Niški novinar nagrađen za knjigu koja je 22 godine bila cenzurisana

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Korica knjige
Nagrada za publicistiku "Žika M. Jovanović" za "Novine i novinari"; Foto: JV

Za monografiju “Novine i novinari” koja je godinama čekala objavljivanje, niški novinar, pozorišni kritičar, filmski hroničar i teatrolog Slobodan Krstić dobio je specijalnu godišnju nagradu UNS-a za publicistiku. U njoj su predstavljene autentične profesionalne priče 51 novinara sa tekstom po njihovom izboru.

Knjiga koja je bila spremna da svetlost dana ugleda još 1994. godine, na 50. godišnjicu “Narodnih novina” bila je dugo “pod velom” cenzure.

Iako je objevljena posle više od 2 decenije predstavlja “pobedu novinarstva i novinarske profesije čije tragove ostavljane u istorijskim decenijama očigledno nemoguće izbrisati”.

Knjiga može biti i udžbenik studentima žurnalistike jer su tekstovi koji su novinari sami birali i prilagali Krstiću, po žanrovima vrlo različiti, a po analitičkoj britkosti i veštini i danas aktuelni i sa snažnim poukama i porukama."Novine i novinari" su zato publicističko delo koje je bogat  trezor iskustava i izraz nepomirljivog novinarskog prkosa  u večnoj borbi za istinu - navode Krstićeve kolege koje su ga predložile za nagradu.

Oni dodaju da “ni posle toliko čekanja da doživi "izdavačko rođenje", nije ništa izgubila na svojoj vrednosti jer predstavlja uzbudljivo svedočanstvo o novinarima i vremenima u kojima su oni ostavljali svoj dubok trag i bili svedoci raznih i burnih perioda”

Izdavači knjige “Novine i novinari” su niški Istorijski arhiv, Udruženje novinara Srbije i Filozofski fakultet u Nišu. Slobodan Krstić Slobodan Krstić; Foto: Pozorište lutaka Niš

Slobodan Krstić je u novinarsku profesiju ušao kao diplomac prve generacije Fakulteta političkih nauka u Beogradu (1966-1970).

Prvu pripravničku novinarsku platu primio je za decembar 1970. godine, a već početkom naredne godine "Narodne novine" su postale dnevni list. Svoje vrsne pozorišne recenzije objavljivao je u "Narodnim", "Bratstvu" , časopisu  "Gradina" i Pozorišnim novinama "Ludus". Autor je i knjige "Niški liberali u jugoslovenskoj političkoj zbilji".

Krstić je posle privatizacije "Narodnih novina" 2007. godine dobio otkaz, kako navode, jer se kao predsednik Sindikata u kolektivu borio za zaštitu prava novinara i drugih radnika.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: