Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:14, 23. 10. 2017.

| Društvo

Radnica prokupačke Turističko-sportske organizacije započela štrajk glađu

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
smernica sa predsednikom sindikata stojanovicem
Smernica kaže da će istrajati u svojoj nameri boreći se za egzistenciju; foto: Lj.M.

Zbog najavljenog otkaza koji je već pripremljen ukidanjem Službe higijene u prokupačkoj Turističko-sportskoj organizaciji, samohrana majka troje dece i jedna od osam čistačica koje su na tom spisku Smernica Novković započela je danas štrajk glađu.

2 smernica novkovic zapocinje strajk Smernica ne pristaje na socijalni program; foto: Lj.M.Ona kaže da nema drugog načina da se izbori za svoju egzistenciju jer drugih prihoda nema, plaća kiriju i školuje decu, pa gubitak posla za nju praktično znači da će morati na ulicu.

Ja dobrovoljno otkaz neću potpisati, bez obzira šta oni odluče. Sramota je da me kao samohranu majku isteraju, iako imaju radnike koji primaju platu, a i ne dolaze na posao. Verovatno im je to bilo najlakše jer mene nema ko da zaštiti - kaže Smernica Novković.

Tvrdi da će istrajati u svojoj nameri i da neće odustati od štrajka.


Novi zahtevi sindikalaca

I članovi Nezavisnog sindikata zaposlenih u Turističko-sportskom centru u Prokuplju nastavili su štrajk započet u petak, a koji će od sutra, kako su najavili, proširiti novim zahtevima. 3 sindikalci strajkuju Sindikalci sutra izlaze sa novim zahtevima; foto: Lj.M.

Osim što će štrajk umesto pola sata od utorka trajati sat vremena, od 12 do 13 sati, sindikalci će, osim zahteva da poslovodstvo odustane od odluke da otpusti jednog radnika više od broja koji je propisala lokalna samouprava, imati još jedan uslov.

Novi zahtev je da se poništi sistematizacija koju je uradio direktor Turističko-sportskog centra, a potpisao i odobrio predsednik Opštine Aleksandar Simonović, iako je ranije istog dana upravo samohranoj majci obećao da će pokušati da reši njen problem - rekao je predsednik sindikata Vanja Stojanović.

On ističe da se, kao bivši direktor ove ustanove, ponosi što je zaposlio čistačice koje sada dobijaju otkaz i tvrdi da, ako je neko radio u toj organizaciji, to su bile one.

Posebno sam ponosan na Smernicu koja je kao pre svega dobar radniki i dobra majka, sada u nezavidnom položaju. Pitam se samo da li znaju šta rade ti lokalni rukovodioci koji su pozapošljavali sve bliže i šire članove porodice po državnim institucijama, a isteruju samohrane majke i žene koje izdržavaju svoje porodice - dodaje Stojanović.


Predsednik Opštine "traži rešenje"

Prvi čovek Prokuplja Aleksandar Simonović, iako je tvrdio da će se zalagati da racionalizacija i otpuštanje bude što pravednije, te da samohrane majke neće dobiti otkaz, već u petak je stavio svoj potpis na racionalizaciju koju je uradio direktor TSO Bratislav Lukić, a u kojoj se gasi čitava Služba higijene i gde svih osam čistačica, osim šefa službe, dobijaju otkaz.

Simonović je na pitanje kako komentariše činjenicu da je Smernica Novković započela štrajk, rekao da traži rešenje.

Upravo sam razgovarao sa gospodom iz TSO i ima nekih novih momenata u tom slučaju. Nadam se da ćemo vrlo brzo naći rešenje koje je prihvatljivo za obe strane - rekao je Simonović.

Inače u Turističko-sportskoj organizaciji trenutno radi 82 radnika, a na poslednjoj sednici Skupštine odlučeno je da se u ovom javnom preduzeću broj zaposlenih smanji na 70, dok po racionalizaciji koja je u petak ozvaničena i postavljena na oglasnoj tabli ove organizacije, ova ustanova ima 69 zaposlenih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • VOJKAN

    19:02 // 24. 10. 2017.

    Srbijo treba da te sramota Pa gde je taj zakon Gde u svetu SAMOHRANA MAJKA biva izbacena sa posla Daj te objavite vec sta pisemo Zar je samo pisanje kada se veliki Vucic velica A kada se kritikuje ova lopovska vlast makra sto se tice naseg grada Onda se clanci koji sadrze iskreno gnusanje ne objavljuju BRAVOOO

    • Vojca

      21:42 // 26. 10. 2017.

      A sta ti je ovde za negativnu BALVANE .. Zar nije sramota kada se majka troje dece izbaci na ulicu Zar si slep i ne vidis sta se radi po nasem gradu Da pojedinci grade inperije na MOJU i TVOJU stetu Sta je to sto je bolje od Promena To sto su oni koji su bili majstorcici sa 3 stepenom srednje Doveli do toga da Fakultetski obrazovani rade u Leoniju Ako ti je to uspeh onda ti bas stoji balvan

  • Miloš

    10:14 // 24. 10. 2017.

    Alo sindikalci, gde je socijalni program, jeste li pitani od strane poslodavca za kriterijume za proglašenje tehnološkim viškom - bodovanje? Ako vas je direktor pitao za kriterijume to znači da ova žena, kao samohrana majka, podstanar, sa najnižom platom, ima najbolje uslove za život u odnosu na ostale zaposlene. Kakvi su slučajevi onda njene koleginice? Sramota što sindikat ne ume da zaštiti radn

  • Bole

    08:39 // 24. 10. 2017.

    Ovde se postavlja pitanje kako je moguće da se baš u svim ustanovama gase tehničke službe (čistačice, portiri, službe održavanja....), ko to ima registovanu radnju za pružanje ovih usluga?
    Nije bitno šta mi čujemo i vidimo već koja je namera ovakvog broja smanjenja radnika! Nžalost opet po bedi, sirotinji i radničkoj klasi...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: